Pridanie velkosti patricie

Sekcia: Hardware a Drivery 29.08.2012 | 01:44
Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
Zdravim,bol som uzivatelom Windowsu7,kde mam 1TB HDD,rozdelil som ho na dve casti C:/,,a D:/,C:/ malo 100GB,a zvysok (800GB) som dal do D:/,neskor som si dal,Ubuntu,a tak vytvoril dualboot,pricom,som si zobral z D:/ 200GB.do Swapu som dal 10GB,do / 93GB,a zvysok som dal do /home (cca 96GB).po dlhsom case pouzivania ubuntu,sa mi velmi zapacilo,a windows pouzivam nato,len ked vinde nejaka nova hra,a chcem si ju zahrat.takze som sa rozhodol ze D:/ vymazem,a pridam ten oddiel D:/ do /home,co je nejakych 600GB.stiahol som si nato Gparted live cd,ale tu nastava problem,D:/ som vymazal,ale nejde presunut na hocijaky oddiel do ubuntu.skusal som to presunut do windowsu (C:/),a tam to islo.prosim vas vie mi niekto poradit,jako by som to tam mohol presunut?Myslim si ze to nejde presunut preto,lebo tych 200Gb co som si vzial na instalaciu linuxu,tak som ich bral z D:/,a su na seba nejako naviazany,ale je to cisto,len moja uvaha,ak sa mylim,nebolo by to nic noveho.

Pridavam obrazok,z Gparted: http://2i.sk/96c66b4192

Dakujem za pomoc,a Vas nenahraditelny cas.
    • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 02:10
      WlaSaTy   Návštevník
      Pokiaľ chceš spojiť sda3 s sda5 tak to pôjde na viac krát. Ty potrebuješ naštartova z LiveCD, zrušiť sda3, natiahnúť sda4, poposúvať sda6 a sda7 a zvačšiť sda5. A nakoniec aj znovu zavesiť zavádzač systému.

      Ako prvé, odúporúčam urobiť zálohu dôležitých dát.
      • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 11:17
        Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
        ano,takto som to robil,ale bohuzial nejde to.vzdycki mi napise,tu istu chybu.screen v live cd,som spravil,ale bohuzial ho nedokazalo,na ziadne ine medium ulozit,takze tak v skratke napisem,co tam pisalo.spieltalo tam nieco o botoovani c:/ (tam mam windows),spravil som aj fotku,na mobile,ze co to tam pisalo,ale,ta kvlaita snimku,bola naozaj zla,tak som to tu nedal,ak by si pockajl,tak mozno by som zohnal od kamaratov lepsi fotoaparat,a spravils snimok.
        • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 12:09
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Nadpis tvojej otázky znie Pridanie velkosti Patricie, takže sa pýtam, kde je čo chceš pridať, počítam že na kozičkách. Pošli foto, uvidíme čo sa s tým dá robiť :)

          Gparted ti asi nespomína žiadne C:, keď to nabootuješ z Live CD, stlač klávesu Print Screen a obrázok hoď na http://imageshack.us a nie na uloz.to ja žiadne capatche opisovať nebudem :)
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 15:09
            Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
            mozno mam starsiu verziu Gparted Live,tam je len Gparted termin,a este daco, nejake tex dokumenty mozem pisat.tak som to odpisal,a preposielam tuto,co mi to napise,ked zvecsim oblast SDA4: Moving a partition might cause your operation sysrem to fail to boot.You have queued an operation to move the start sector of partition /Dev/Sda4.Failure to boot is most likely to occur if you move te windows systen partition C:.You can learn how to repair the boot configuration in the Gparted FAQ.,Http://gparted.orq/faq.php.Moving a patiotion might take a very long time to apply.
            • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 15:33
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
              Píše ti že po presunutí boot sektoru Windowsu, ho nenaštartuješ, riešenie po presunutí je tu.
              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 19:06
                WlaSaTy   Návštevník
                Len pre info, windows používa partície typu NTSF, FAT a ExFAT. Takže windows partície sú sda1 a sda2. Takže to upozornenie že môže nastať problém s štartom systému z rozšírenej oblasti sda4 sa nemôže týkať windows.

                Inak, ako som už písal, tak bez zrušenia sda3 sa nebude dať natiahnúť sda5 v rozšírenej oblasti sda4. Takže chalan porobil niečo iné ako mu bolo poradené. A presne kôli tomuto som odporúčal urobiť zálohu dôležitých dát. Asi sa uklepne aj niekde inde :-(
                • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 19:25
                  Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
                  samozrejme ze sda3 som zrusil,a potom som to natahoval,ale ked som to natiahol na sda4,a dak OK ,tak mi napisalo,to co som napisal,v predoslom prispevku,momentalne sa znaim spravit to co mi poradil bedna,a dal mi odkaz na stranku,kde som si nsaiel svoj problem,a su tam tri kroky ktore sa tykaju troch roznych os.klikol som hned na na prvy (pre linux),a snazim sa nejako spravit toto:

                  http://gparted.sourceforge.net/display-doc.php?name=help-manual&lang=C#gparted-fix-grub-boot-problem
                  pri kazdom prikaze,co ked odpisem ztej stranky,mi pise Eroor,file not found.
                  • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 22:00
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                    To je návod, pre starý Grub, Ubuntu používa Grub2, len je potrebné, aby si naisto vedel, na ktorej partícií čo máš, napr cez fdisk -l
                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • Re: Pridanie velkosti patricie 29.08.2012 | 22:07
                      WlaSaTy   Návštevník
                      Ubuntu má pri štarte systému z inštalačného CD priamo voľbu opraviť ... takže návod nie je až tak potrebný.