Dynamicky shaping

Sekcia: Konfigurácia 27.09.2012 | 01:30
Avatar munina   Používateľ
Potreboval by som pomoct s dynamickym shapingom. V minulosti som nieco take zachytil, ale dnes si ani za svet neviem spomenut, pod cim to mam hladat. Jedna sa mi o automaticke znizovanie rychlosti klienta pri stahovani po urcitom mnozstve prenesenych dat. Ako gateway/router s proxy pouzivam Ubuntu Server 12.04 LTS (Squid3). Na server sa pripaja nieco cez 150 uzivatelov a stranky blokojem pomocou blacklistov v SquidGuard. Casom sa vsak ukazalo, ze stahuju i nadalej a to vo velkom mnozstve, co ma za dosledok maximalne vytazenie linky. Firemna politika mi nedovoluje zablokovat konkretne typy suborov ako napr .avi .mpeg .mkv .mp3 .mp4 atd. Preto som sa rozhodol riesit dynamicky shaping.

Povedzme, ze uzivatelovi po stiahnuti 50MB klesne rychlost o 1/3, po dalsich 50MB o 2/3 atd. Pri stahovani noveho suboru sa proces opakuje. Ziadne kvoty. To by prekrocili limit a uz len nadavali, ze im ide pomaly net.

Teraz mi tak napada, ze niektori uzivatelia si nosia notebooky z domu a pripajaju sa do siete. DHCP im automaticky prideli IP a mozu stahovat. Ako mozem zabranit aj tomuto?

Viete mi niekto helfnut, prosim?

Dakujem
    • Re: Dynamicky shaping 27.09.2012 | 11:16
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      http://freenet.mcnabhosting.com/python/pyshaper/
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: Dynamicky shaping 27.09.2012 | 18:18
      Avatar Lukáš Staňa Arch, CentOS, Debian  Používateľ
      Ak chceš robiť shaping na Squide, využi tzv. delay pools http://www.linuxzone.cz/index.phtml?idc=87&ids=4

      A čo sa týka cudzích notebookov na sieti, zakáž traffic na port 80 a 433 z celej siete okrem proxy servera a máš vyriešený problém.
    • Re: Dynamicky shaping 29.09.2012 | 12:58
      jurito   Návštevník
      A co tie notebooky z domu maju povolene?
      Ak nie tak preco nenastavit dhcp server aby im neprideloval adresu?
      Kedysi som nieco so shapingom pouzival prostrednictvom ipcopa /www.ipcop.org/, skus prejst dokumentaciu, myslim, ze ti pomoze.