ANDROID - všeobecne

Sekcia: Ostatné 25.02.2013 | 12:06
Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
Zdravím všetkých. Mám nejaké otázky ohľadom celého Androidu všeobecne.
Zaujíma ma najviac ako to je je s rom-kami na jednotlivé zariadenia a či je možné hocikde použiť hocijakú rom-ku, alebo sú medzi nimi nejaké dramatické rozdiely (aké?). Pýtal som sa na všeliakých android fórach ale nikto nič bližšie nevedel (lebo nejaký čas dozadu som mal doma jeden čínsky tablet ktorý zošalel a keď som hľadal nejakú rom-ku tak som ani výrobcu tabletu nenašiel. To ale bokom teraz...)

Univerzálne Linuxové distro ide na hocijakom počítači a vrámci jeho možností. Preto mi nejde do hlavy prečo sa robí toľko kriku okolo Androidu.
Či tam to je úplne inak? A žiadná iná ako konkrétna rom-ka tam nepôjde? Nieje nejaká "univerzálna" verzia Androidu čo by išla skoro všade?
Asi som trocha náročny, ale moja vízia je taká že si kúpim smartfón aký chcem a už si dám tam systém aký chcem (nové verzie Androidu a pod.)
Ako to stým všetkým je? Som s toho všetkého domotaný :D
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
    • Re: ANDROID - všeobecne 25.02.2013 | 13:53
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Univerzálne ROM neexistujú. Všetko je robené namieru danému hardvréru. Ak by to bolo jednoduché nebol by tak obrovský podiel android 2 zariadení, ktoré sa nedajú upgradovať.
    • Re: ANDROID - všeobecne 25.02.2013 | 16:21
      WlaSaTy   Návštevník
      Ako už bolo povedané veľa krát, tak platforma ARM je značne rozrieštená kôli výrobcom HW. Každý výrobca si totižto robin na vlastnom piesočku podporu jednej dosky, a rozbíjal tým podporu iných dosiek. Takže zdrojáky sa nedali moc prenášať.

      V poslednom čase sa však začalo trochu blískať na lepšie časy. Polotovary z ktorých sa skladajú všeliaké telefóny, tablety a setopboxy vrátanie lízatiek majú dosť podobné črevá. Takže, síce neexistuje univerzálna distribúcia, ale zopár vecí jednoducho pôjde. Ak máš napríklad tablet založený na koncepte Allwinner A13, tak je služná šanca že ho oživíš cez niečo podobné. Možno Ti na začiatok nepôjde napríklad 3G modul, ale to sa môže poddať keď sa dostaneš k aspoň čiastočnému oživeniu. Blbé je, že tento typ hier nie je moc pre začiatočníkov čo si vypálili prvé LiveCD a naštartovali z neho.

      A navyše, existujú buildy ako napríklad cyanogenmod ktoré sa na toto dajú využiť. Len, tie sú pre jeden špecifický typ hardware :-(
      • Re: ANDROID - všeobecne 25.02.2013 | 18:05
        Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
        Jasne rozumiem, ticho som dúfal že existuje nejaká "neosekaná, neoptimalizovaná" verzia ale škoda :-(
        Zaujíma ma to aj preto lebo páči sa mi Motorola Pro+ pre jej klávesnicu, lenže čo keď Motorola má "úžastnu" podporu a dá sa tu zohnať iba v angličtine (len z princípu mi to vadí lebo SK jazyk v androide bol ale vyhodili ho aby ušetrili asi miesto), aktualizáciu nevydajú a iné rom-ky sú len pokusné.

        No škoda, ale dúfam v lepšie časy a uvidíme tento rok aj Tizen čo bude zač :)
        http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
        • Re: ANDROID - všeobecne 25.02.2013 | 19:11
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          V tizen moc neverím. Jolla bude asi otvorenejšia. Kiež by blackberry bolo otvorené, BB 10 je po technickej stránke (renderovanie a animácie mimo hlavného procesu a podobné drobnosti) skvelé, ale žiaľ systém na iné zariadenia nebude.
        • Re: ANDROID - všeobecne 25.02.2013 | 20:42
          WlaSaTy   Návštevník
          Ta roztriestenost a docasna podpora je peklo platformy ARM. Holt, spotrebak za par supov.

          A hranie sa s alternativnymi ROMkami nie je nic pre zaciatocnika. Nie ze by sa to nedalo elegantne opravit, ale ani z daleka sa to nepodoba na "opravit zavadzac z LiveCD".

          A ohladne toho tabletu z ktoreho sa stala tehla s bielou obrazovkou smrti, tak skus zverejnit jeho fotku aj s napismi co su nalepene na zadnej strane alebo pod krytom kde je baterka. Podla toho sa da dohladat zopar dolezitych veci o nom.
          • Re: ANDROID - všeobecne 25.02.2013 | 21:45
            Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
            Ten tablet je už zo dva mesiace opravený. Bol to akýsi pár 10 eurový malý ICOO tablet čo mala kamarátka a zo dňa na deň celý systém zostal v čínskych domček-stromček znakoch, a aj keď som sa nejako náhodou dostal na výber jazyka tak nič iné tam nebolo. Chcel som jej tam preto dať inú rom-ku ale nič som nenašiel. Nakoniec ale po niekoľkých resetoch do továrnych nastavení cez ten "bootloader" sa objavila znova slovenčina a zatiaľ to ide dobre.

            Viem že pohrať sa z rom-kou asi nebude sranda na krátko ale možno niekedy sa do toho pustím, ak sa rozhodnem pre tu Motorolu a bude mi vadiť ten jej obsah.

            Našiel tom toto a vyzerá to zaujmavo CREATE OWN ROM FOR ANY ANDROID DEVICE

            http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
            • Re: ANDROID - všeobecne 25.02.2013 | 22:37
              WlaSaTy   Návštevník
              Tablet za 10 EUR? To je trošku mimo reality. Ak nemal WSOD, tak stačilo dať wipe + factory reset s vytiahnutou kartou a zrušiť jej root prístup.

              Ten skript na custom ROM vyzerá na prvý pohľad zaujímavo. Ale, pochybujem že porieši ovládače pre to zariadenie a aj zmeny napríklad v programoch kôli akcelerácii videa.

              Práve sa hrám s A10 a video akcelerujú len čínske programy. Ale, prečítať 150G z disku za cca 40 minút je sranda. Škoda, že zápis naň po sieti je už pomalší. A že Android má f p ... pripojiť linuxový disk. Ručne sa mi to nechce pripájať.
              • Re: ANDROID - všeobecne 26.02.2013 | 17:19
                Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
                Sory, zle som to napísal, za "niekoľko desiatok eur" bol ten tablet. Ani stovku nestál tuším.

                Trebalo by to vyskúšať ako je funkčný ten návod a ako by to išlo.

                Odbočím trochu, ale na Ubuntu for phones čo povieš? Vyzerá to byť zaujmavá alternatíva ku Androidu. Vraj ho chystajú vydať ako univerzálny obraz aby implementáciu uľahčili výrobcom. Vraj dokáže spúštať aj aplikácie pre Android.
                http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
                • Re: ANDROID - všeobecne 26.02.2013 | 21:02
                  WlaSaTy   Návštevník
                  Tak vyskusaj, ked chces. Mne sa vobec do toho nechce. Neplanujem v najblizsej dobe riesit cygwin. Pisali ze je potrebny i ked ja osobne nevidim ani najmensi dovod na to aby to neslo priamo pod Linuxom.

                  A Ubuntu for Phones? Pred rokom avizovali ze bude Ubuntu instalovatelne do Androidu ako aplikacia. Prezentovali ze po jeho nainstalovani bude stacit ked sa clovek pripoji cez HDMI alebo MHL kabel telefonom na externy monitor. Ze tomu staci dvojjadro a aspon 1GHz ARM. Ukazovali ako to funguje.

                  Teraz sa na to vykaslali a prezentovali ten isty produkt, len s tym ze si musis kupit k tomu zelezo z ktoreho priamo dostanu baksis. Lisia sa niecim od Microsoftu a ich secure bootu na ARMe? Iba tym, ze to vypnes, ale potom to tak isto nevyuzijes na nic ine koli absencii ovladacov.
                  • Re: ANDROID - všeobecne 26.02.2013 | 22:53
                    Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
                    Ale však pokial sa nemýlim tak Ubuntu je a bude ako aplikácia pre Android, aj ako samostatný systém priamo na železo.
                    http://www.ubuntu.com/devices/android
                    http://www.ubuntu.com/devices/phone
                    http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
                    • Re: ANDROID - všeobecne 26.02.2013 | 23:12
                      WlaSaTy   Návštevník
                      Už dávno to malo byť podľa ich slov hotové. Ale neni.


                      Ale ď za ten vtípek. Goatse ako logo pre get in touch, ostaň v kontakte, tak to ma odrovnalo.
                • Re: ANDROID - všeobecne 26.02.2013 | 22:12
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                  Pozri na XDA, osobne skúšam ROMky len odtiaľ. Teda je tam slušná komunita (asi najväčšia), a tým pádom aká taká bezpečnosť.
                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • Re: ANDROID - všeobecne 26.02.2013 | 22:50
                    Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
                    Nad XDA som rozmýšľal, skúsim potom teda odtiaľ. Dík za typ.
                    http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux