editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole

Sekcia: Programovanie 11.05.2013 | 18:12
Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
Ahojte. Zdedil som jeden kurz programovania, ktory si kladol za ciel byt uvodnym kurzom pre programovanie ako take. Problem je, ze v povodnom plane to malo byt o web developmente, takze programovanie s moznostou otestovania vyslesdkov v prehliadaci. Osobne to vsak nepovazujem za stastnu volbu (ako jazyk tak aj sposob vyucby) a rad by som aspon nieco zachranil. Otazka teda znie - nemate niekto skusenost, resp. Neviete poradit editor, ktory dokaze php skripty spustat v konzole s moznostou citania vstupu od pouzivatela zo standardneho vstupu? Problem je, ze detiska su windowsaci a s predinstalovanym dreamweaverom. Najdu sa aj jednotlivci so sublime-om alebo notepad++ a pspadom. Hladal som najprv riesenie, ktore by sa podobalo interaktivnemu rezimu v pythone. Super - php samo o sebe taky rezim podporuje, popripade chalani z fejsbuku spravili pekny projekt phpsh - ten vsak nie je dostupny pre windows :-( Aj tak vsak problem zostava - jednoduche riesenie, kedy po napisani skriptu a jeho spusteni by sa mi spustila konzola a ja by som mohol vkladat aj standardny vstup (teda vytvarat programy ako - uhadni cislo, ktore si myslim, hangman, vypocty obvodov/obsahovobjemov a pod) Som fanusil sublime-u, ale ten vie len vystup zobrazit na externej konzole - vstup nacitavat neumoznuje. Rafd by som sa tiez vyhol velkym rieseniam ako netbeans, anjuta, phpstorm, ... Kedysi som nieco podobne robil pre assembler s pspadom, takze este to by pripadalo do uvahy. Nuz - ak viete poradit, som same oko.
    • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 11.05.2013 | 18:45
      Avatar WlaSaTy   Návštevník
      PHP interpreter je aj pre command line, aspoň u mňa.
      $ qlist -e php|grep bin
      /usr/lib/php5.3/bin/php-config
      /usr/lib/php5.3/bin/phpize
      /usr/lib/php5.3/bin/php
      /usr/lib/php5.4/bin/php-config
      /usr/lib/php5.4/bin/phpize
      /usr/lib/php5.4/bin/php
      /usr/lib/php5.5/bin/php-config
      /usr/lib/php5.5/bin/phpize
      /usr/lib/php5.5/bin/php
      $
      
      • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 11.05.2013 | 19:09
        Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
        Ano je - pisal som o tom vyssie. Problem, ktory sa snazim vyriesit je, ako spustit php skript priamo z editora s tym, aby sa mi pustila konzola/terminal/prikazovy riadok alebo aj nejaky interny terminal editora, ak nieco take ma, ale vo windowse. Zabudol som akurat napisat, ze detiska pozivaju xampp.
        • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 11.05.2013 | 19:37
          Avatar WlaSaTy   Návštevník
          Tvoj pôvodný príspevok je trošku ťažkopádny. Tento druhý ríspevok už je zrozumiteľnejší, ale neviem ši sa pýtaš na interný editor dodávaný s OS Windows (TM by Microsoft) fungujúci v command line alebo na čo. Windows uz nemá v štandardnej inštalácii taký editor. Editory ed (edlin) a edit zakapali.

          Ale, ja osobne používam na drobnosti editor vim (vi), ten vie riešiť zvýtazňovanie syntaxe a aj priame spúšťanie programov. A je šetrnejší k môjmu zraku.
          • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 11.05.2013 | 20:05
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            VIM používam aj ja, ale tu ide o editor na výučbu ... Teoreticky si viem predstaviť použitie KDevelopu, ktorý má celkom peknú integrovanú konzolu ... ale na windowse to bude peklo (nehovorím, že na windowse nebeží, ale dotiahnuť tam polovicu KDE ...).

            • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 11.05.2013 | 20:09
              Avatar WlaSaTy   Návštevník
              Ono by asi bolo rozumnejšie mať Linux LiveUSB s predpripraveným softom a klasickým rozhraním.
    • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 11.05.2013 | 20:59
      Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
      Zhrniem este raz:
      • jedna sa o vyucbu programovania (nie webdevelopment)
      • vybratym jazykom je php (zdedil som a nemozem urobit zmenu)
      • pouzivaju xampp (a php odtial)
      • vyucba prebieha so studentmi pouzivajucimi windows (su to stredoskolaci)
      • hladam editor, ktory bude vediet skript spustit v externom terminali (nieco ako vyvoj v netbenase, ktory pouziva interny terminal na zakladne v/v operacie s moznostou spustania na externom terminali)
      • hladam editor a nie komplexne ide
      Otazka teda nie je, aky editor pouzivate vy a preco je vimko najlepsi editor na svete (su to windowsaci a este k tomu stredoskolaci) a nie je ani o tom, ako z nich rychlo spravit linuxakov. Hladam bezbolestne riesenie, pri ktorom sa budem moct plne sustredit na problematiku (vyucba zakladov programovania) a nebudem riesit vybavenie/nastavenie/infrastrukturu ich pocitacov. Vychadzam z toho, co maju k dispozicii. A predpokladam, ze php je stale dostatocne popularny jazyk na to, aby niekto mal skusenost s riesenim, ktore hladam. Iba ak nahodou nema :-)
      • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 12.05.2013 | 00:11
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Prepáč je veľa hodín, ty chceš editor čo vie spustiť skript a nechceš aby to bol NetBeans? NetBeans je multiplatfomný, kde je problém?
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 12.05.2013 | 10:36
          Avatar WlaSaTy   Návštevník
          Tiež mi to pripadá divné. Chalan chce program ktorý má vlastnosti IDE (Integrated Development Environment), ale nie je to IDE. Chce aby to bol editor. Mno, robím s počítačmi od éry 8bit, ale ešte som nevidel editor čo by mal vlastnosti IDE. Skôr som videl IDE ktoré malo vlastnosti editora.

          Ostatné aspekty, tu radšej rozoberať nebudem. Zbytočne by sa to zvrhlo.
          • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 12.05.2013 | 12:01
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            Ešte priložím screenshot, že to spĺňa presne čo požaduje.
            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 12.05.2013 | 13:55
              Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
              Chalan preto nechce velke ide, pretoze deti nechce zabijat obrovskym poctom moznosti, ktore ponuka. Jedna sa o zaklady algoritmizacie a teda nic komplikovane. Z funkcnosti mi staci len automaticke odsadzovacie a zvyraznovanie syntaxe. Php je dynamicky typovy jazyk, takze ani s automatickym doplnanim syntaxe na zaklade kontextu to nemusi byt vzdy na 100%. Na druhej strane ale nevylucujem, ze nakoniec s netbeansami skoncim (su aj mojim tipom).

              Plusom by mohla byt akurat podpora pre debugging, ale tu mam skusenost len tusim s xdev v linuxe a aj to len integraciou vo vimku. Neviem, v akom stave je podpora debuggingu vo win. Ak mate skusenost, potesi ma, ak sa podelite. To uz by som povazoval za dovod naozaj instalovat aj velke ide.

              sami ste mi ponukali ako moznost vimko. Lenze - povedzme si uprimne, ze vimko nie je pre beznych pouzivatelov. Za vimkom si treba par mega textov odsediet a na to ja nemam s detiskami cas. Takze z tohto pohladu je vim kontraproduktivna volba.

              vo svojom screene ukazujes len cast riesenia, o ktorom som spominal, ze ho viem dosiahnut aj cez sublime. Mna zaujima vstup z konzoly (teda nie stdout kanal, ale stdin). Nepochybujem vsak, ze v netbeanse by s tym mal byt problem. Len hladam riesenie na urovni textoveho editora.

              • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 12.05.2013 | 16:39
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                Pokiaľ chceš light, tak nech si spúšťajú php priamo v commandline. Pokiaľ by si sa predsa rozhodol pre NetBeans, tak máš tam automatické doplňovanie, debugging, zvýrazňovanie syntaxe, kontextovú nápovedu, nastavenie odsadzovania. Ako plus by som bral, že nech prejdú detská aj na iný jazyk, budú môcť používať to isté IDE a to sa oplatí :) Pozri prílohu.
                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 12.05.2013 | 12:44
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Čiste teoreticky by to malo ísť cez notepad++. Nemám momentálne poruke wine, takže neviem potvrdiť, ale na internete je zopár návodov ako v tom rozbehať python, alebo irb (ruby). Ak teda PHP nekontroluje, či je spustené skutočne v termináli (a to aspoň moja verzia nekontroluje) malo by fungovať korektne stdin aj stdout. Tá integrovaná konzola je mizerná, ale na jednoduché veci ako zadaj číslo by to malo stačiť.

      • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 12.05.2013 | 12:45
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Ešte som zabudol, že sa to dá údajne pomocou pluginu NppExec.

        • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 12.05.2013 | 13:42
          Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
          Vdaka za tip - pozriem. Skusal som len surovy notepad++ a tusim som bol sklamany. Mozno som mu len venoval malo casu. Skusim a dam vediet.
    • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 28.05.2013 | 14:48
      Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor

      Tak som nakoniec zvazil vsetko mozne, vyskusal doma na win stanici a zostal som pri netbeansoch.

      diky za rady. nakoniec som nepozeral na male editory, lebo profit by z toho asi nebol extra pozadovany, ak by som mal s kazdym prechadzat jeho nastavenia (co aj v pripade netbeansov parkrat bolo treba, ak nerozoznal dobre nainstalovany xampp v systeme). takze vsetky ficury z netbeansu su plus, aj ked zasa nie kazdy ich vie nalezite zuzitkovat.

      inac - nehovoril som, ale mne netbeans nie je cudzi - pouzivam ho pravidelne a mam v nom napisanych par dost riadkov v kadejakych jazykoch, takze ficurlist ovladam.

      problem je akurat s debuggingom - nejak to na tych windowsoch vytuhne (aspon minimalne v dvoch pripadoch sa tak stalo). nehladal som este povod problemu, takze neviem povedat, ze preco sa takto sprava. a asi ho ani nebudem hladat - nie je to potrebne pre tie nase experimenty.

      takze - este raz vdaka za nazory a skusenosti

      • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 28.05.2013 | 20:41
        Avatar toms   Návštevník
        Sublimetext to nevie?
        • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 28.05.2013 | 23:52
          Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
          nie - ako som pisal vyssie - som fanusik sublime-u, ale ten vie iba vypisat vystup na konzolu, ale nevie z neho citat.
      • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 28.05.2013 | 22:25
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Fajn, keď si sa pozeral na ten môj posledný screenshot ide tam aj štandartný vstup v terminály.
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 28.05.2013 | 23:52
          Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
          ano - pisal som o tom, ze o netbeanse nijako nepochybujem, a ze viem, ze tie funkcie ma. len som hovoril, ze hladam viac "light" riesenie.
    • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 30.05.2013 | 22:45
      Avatar Baky Linux Mint 20 a Deepin 20  Používateľ
      Ak som dobre pochopil co pozadujes, tak ja na to pouzivam editor Geany: www.geany.org
      http://www.itkids.sk/
      • RE: editor pre php s moznostou spustia skriptov na konzole 04.06.2013 | 14:54
        Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
        hmm... geany som videl u nejakych studentov, ale nemam skusenost. pozriem sa nan, ked budem mat cas, ale pre tento pripad je to uz pase. kazdopadne - diky za tip.