Ahojte mám
notebook (rozširena ramka 128mb sa mi zdat ) a pri inštalovaní linuxu (xubundu mith sa spraval notebook takto:dal som cd (dvd mi nezoberie) do mechaniky, zapol, dole som videl take tve ikonky a čierna obrazovka... po chvili mi nupisalo xubnu 12.01 a pol hodky nic potom zasa na 5 minut čierna obrazovka a take pozadie s vtačikom :D neskor sa zobrazila aj miška neskor začala funguvat a potom zasa čierna obrazovka na 20 minut. Po nich som nemal nervy a urobil som restart čo mam uroiť? alebo aky linux si mam stiahnut? (skusal som debian ale neviem ako konfiguraciu si vybrat) pls poradte
Ono, Ubuntu si tam môžeš nahodiť, ale len cez textovú inštaláciu koprá si všetko naťahá z internetu. Ale, do tých 128M RAM sa už nezmestíš. Takže ak chceš ten počítač využiť na niečo rozumné, tak moderný desktop to asi nebude a facebook si na tom ani nepozrieš. Existujú distrobúcie ako napríklad puppy linux, ale ... Možno si na ňom rozchodíš WiFi AP kombinovaný s nejakým NAS ak tam pripneš externý USB disk, ale hotové riešenie stojí pár eur a žerie menej elektriky. Alebo si na tom môžeš urobiť fotorámček ak sa ešte stále dá na ten displej pozerať, alebo prehrávač internetového rádia. Takže ak sa chceš hrať, tak povedz predpokladaný cieľ.
vim
si kľudne nainštaluj z Minimal CD pomocou textového módu. Ale, výsledok si budeš musieť pozrieť na stroji ktorý udrží modernejší prehliadač webu. Používať links alebo prehliadač dillo je na dnešný dizajn trošku out. Takže si sa vlastne zacyklil pri kontrole vlastnej tvorby.Takže máš na výber. Buď ten disk pichneš do iného a výkonnejšieho stroja, alebo použiješ špecializovanú distribúciu ktorá reálne dokáže pracovať s tak starým strojom aspoň počas inštalácie. Skúšal si ten Puppy Linux ako som spomínal? Ten je udržiavaný pre počítače čo majú slabšie parametre ako dnešný smartphone. Alebo, hoci aj ten Minimal CD pre Ubuntu.