linux na netbook s atomom

Sekcia: Aplikácie & Desktop 31.12.2013 | 09:34
Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

zdravím a prichádzam s otázkou - akú verziu jadra dávať na netbook so starými generáciami intel atom? samozrejme, že dávať 64bit je nezmysel z veľa dôvodov, keďže je to 32bit a od netbooku sa nemôže očakávať to, čo od stolného pc či výkonného notebooku. No použiť 32bit jadro s pae, alebo bez pae? čo sa viac hodí? ide hlavne o distro crunchbang, ktoré má 32bit verziu pre novšie a staršie 32bit mašiny, no ku ktorému je bližšie síce nie až tak brutálne starý, ale výkonovo poriadne okresaný atom?

    • RE: linux na netbook s atomom 31.12.2013 | 11:04
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Nejako nechápem podstatu otázky. Jadro pre x86 bez pae sa začalo vytrácať z distribúcií už pred rokmi. Posledné CPU čo tú inštrukčnú sadu nemali ale sú stále v predaji boli myslím Vortex, 486. Ak sa chceš len opýtať že ktoré jadro ušetrí zopár milisekúnd denne pri bežnom používani jednej jedinej presne konkrétnej distribúcie, tak do toho. Keď budeš inštalovať ten stroj, tak si zober stopky s veľmi vysokou presnosťou.naozaj veľmi presné stopky.

      Ale ajtak. Pri bežnej práci najviac zaváži veľkosť RAM, rýchlosť disku a v prípade moc moderného desktopu aj výkon GPU.

      • RE: linux na netbook s atomom 01.01.2014 | 16:26
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

        nevedel som, že taký extrémny kus histórie je jadro bez pae. takže v skratke, na všetky atomy, celerony, durony a neviem čo dať 32bit jadro s pae. vyriešené, ďakujem