Aktualizacia problem

Sekcia: Ostatné 09.01.2014 | 21:34
caopyp :D   Návštevník

Ahoj som znama značka. Takže mam ubuntu12.04 a pri aktualizacii balikov som restartoval pc a ubuntu mi už nenabehlo ale čirne okno s niečim ako mojemeno:system....: login ked dam enter pyta heslo aj ked dam heslo tak nič . restartoval som to mnoho krat nepomohlo :( je to niečo ako terminal . Treba niejaky prikaz alebo neviem čo aby sa spustila inštalacia niektorý doplnkov ktore sa inštaluju na začiatku operačneho programu vypozoroval som ze ak to nerestartujem ale len vypnem vybehne mi v tom čiernom okne akoby terminaly naznaki že na niečo instaluje s toho čo som dal ako aktulizaciu len že než by po pokračovalo vypne pc . Rady napady dakujem teraz som na ubuntu 12.04 cd ako skušobná verzia ešte :k všetkym suborom mam pristup cez tento skušobný OS

    • RE: Aktualizacia problem 09.01.2014 | 22:31
      Avatar caopyp   Návštevník

      pise mi to : mojemeno-system-product-name login: je to niečo ako terminal usudzujem. nad tím piše akoby nadpis mojemeno-system-product-name login:ttyl. Podarilo sa mi ze pocitat par krat skustil aj okno kde som si mohol vybrat linux zahrannom mode . Tak som tam šiel a dal skontrolovat baliky . Treba stiahnut alebo doinštalovat 458 mB tak som dal ok a čo sa stalo nič naskakovalo i že so stranky ....../ubuntu/... sa neda stiahnut alebo dačo ine ... ked som daval mymazat niejaky veci v tom zahrannom ubuntu tak som vymazal dajake baliky ktore sa mi vybral a ja som potvrdil a tam bolo kolko sa bude instalovat =0 kolko odstranova=X a kolko je balikov na aktulizaciu =85 asi no lenže ono to len vymazalo niejake asi nepotrebne baliky a neaktualizovalo to potom som dal spustit a vyskočilo toto : to fix if you need to install at leaste one package for xps2 like asp.net2-e {neviem čo tam bolo nebolo vidiet} ..xamples speecg-dispatcher disabled. edit/etc/default/speech-dispatchec bolo tam ešte dačo ako chcete požicam fatak a odfotim .

      • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 09:04
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ak si počas aplikácie záplat urobil shutdown (vypnutie) a nie hibernate (uspanie na disk), tak je pochopiteľné že sa nemusí naštartovať grafika. A mal si šťastie že sa to naštartovalo aspoň do textového režimu. To, čo to píše (login tty1) znamená že si sa dostal do textového terminálu číslo 1. Tak sa doň prihlás a spusti príkaz:

        apt-get upgrade
        
        Ak by to zahlásilo niečo o tom, že sú neni balíčky nakonfigurované, tak ich daj nakonfigurovať a spusti ten príkaz znova.

        PS: keď budeš písať heslo, tak neuvidíš ani hviezdičky. Meno a heslo odklepneš enterom

        • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 09:55
          Avatar caopyp   Návštevník

          skúsim

    • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 09:03
      Avatar Matej   Návštevník

      Pred niekolkymi tyzdnami sa mi stalo (ubuntu 12.4, amd64), ze po upgrade nenabehol xorg. Bolo to sposobene tym, ze upgradom sa nainstaloval novy NVIDIA driver, ktory ale nebol kompatibilny s kernelom :-( Pozri sa do logov systemu, pravdepodobne tam najdes nieco ako: Error: API mismatch: the NVIDIA kernel module has version X, but this NVIDIA driver component has version Y. Riesenim bolo odinstalovat aktualnu verziu nvidia driverov a nainstaloval iba tu starsiu. Nedari sa mi teraz k tomu najst nejaky link... mozno este dodam.

      • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 10:05
        Avatar caopyp   Návštevník

        ja som inštaloval graficky ovládač nie od linux ale amd a možno nainštalovania svoj vlastný a ten čo som mal dajak sa možno bijú "novy"

    • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 09:10
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Je to trochu zmätené. Keď si dal meno heslo, tak by si mal ostať lognutý v terminály. Tam napíš

      sudo apt-get update
      Vypýta si heslo, potom napíš

      sudo apt-get upgrade

      Keď sa ťa bude na niečo pýtať stlačíš ENTER, po dokončení aktualizácie dáš reštart príkazom

      sudo reboot
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 09:56
        Avatar caopyp   Návštevník

        ďakujem skúsim

        • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 15:49
          Avatar caopyp   Návštevník

          takže ked som zapol naskočilo mojemeno-system-product-name login: napisal som sudo apt-get update , sudo apt-get upgrade ,sudo reboot nič nepomohlo vypisalo za každým login incorrect . Tak som to reštrtoval až kim mi nanaskočila tabulka z viberom dal som ubuntu zahranni režim a pisat ako root a napisal som tieto prikazy vseky fungovali . Lenze pri sudo apt-get upgrate vypisalo ze mam vyskusat sudo upgrade alebo --f.missing vevidel som ako sa to ma napisat lebo mam to posunute a viac sa to už beda posunut do lava . ak ak mi napišete ako mal vyzerat tento prikaz --fxx.missing tak to vyskusam idem skusit ešte sudo apkg--configure-a alebo sudo apt-get install-f

          • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 17:57
            Avatar migrena   Návštevník

            Zdravim.

            Spravili ste chybu. Za ten login ste mali napisat svoje pouzivatelske meno, stlacit enter, zadat nasledne heslo Vasho uctu (heslo sa NIJAKO- ani hviezdickami, bodkami, ... nezobrazuje) a potvrdit (pozor, niekedy sa pouziva ine rozlozenie klavesnice ako mate nastavene).

            Tim ste sa mali prihlasit do systemu a az tam zadat spomenute prikazy a nie tam, kde sa vyzadovalo prihlasovacie meno.

    • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 16:38
      Avatar caopyp   Návštevník

      po zadaní sudo apt-get update a nasledne sudo apt-get upgrade mi vyskocilo : do /var/cache/apt/ sa neda zapisovat

      • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 18:49
        Avatar kl;sdf   Návštevník

        mozes sem hodit vypis z

        ls -ld /var/cache/apt/
        

      • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 18:51
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        V podstate máš dve možnosti. Jedna je odzálohovať si užívateľské dáta a preinštalovať to. Tá druhá ovšem vyžaduje trochu pozornosti a je založená na tom, že si poriadne prečítaš čo Ti ľudia a dokonca aj tie nástroje samotné radili a zariadiš sa podľa toho. Ak by si sa rozhodol ísť tou druhou, zložitejšou, tak sa naučíš viac.

        Ale to s tým useknutým obrazom som nepochopil. Také niečo sa v posledných rokoch deje len ak máš monitor pripojený cez analógový konektor (VGA/DSUB, alebo DVI-A) ktoré sa už dávajú len do niektorých Notebookov. Vtedy na LCD monitore nájdeš možnosť automatického nastavenia obrazu. To ten obraz samé vycentruje a uvidíš celú obrazovku. Digitálne pripojenia už niečo také nepotrebujú, tam stačí len ICC profil ak robíš grafiku a potrebuješ verné podanie farieb.

        • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 20:42
          Avatar caopyp   Návštevník

          vyskušam este napadi ktore boli odoslane hore . Možno som mohol ešte uviest že ked som daval upgred dat tak som niejake odštrtol (vynechal) a možno to chyba veviem ale viem že som vynechal (jazyky v firefoxu a siba alebo dajak tak vadi to ? ) a moj PC ma 5 roky a nie preto aby som sa otočil problemu alebo neviem čo . Ale chcem si celi pocitac preformatovat a to z toho dvůvodu že mam zle rozdelene participle lebo v tom čase som mal 11 rokov a urobil to můj otec ktorý sa tomu velmi nevizna . A na PC mam 2 odpalene windowsi :D a ubuntu preinštalovanu cez druhu :D takže po 5 rokoch by sa to hodilo rozpraval som sa s kamaratom a povedal že formatuje pc raz za 2 roky a potrebujem Windows do školy pre zakomplecovaných učitelov lebo odporne predmety na ktorých pouzivame programi ..XXX.. su aj nalinuxu ale to ich nezaujima .Dakujem vštkým ktory sa vyjadrili na tuto temu ale rozhodol som sa že preformatujem pc nebojte linux budem dalej použivat a pravdepodobne pridam ešte dajake problemi mozno o rok :) a tu je moja Posledna otazka čo je lepšie prve nainštalovat linux a potom windows alebo naopak . DAKUJEM

          • RE: Aktualizacia problem 10.01.2014 | 21:36
            Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

            Vždy sa najprv inštaluje Windows. Predtým Ti však odporúčam spustiť live cd alebo usb s programom g-parted a rozdeliť tvoj disk (g-parted rozdelenie disku) niečo o rozdelení disku sa riešilo aj tu - link.

            "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
            • RE: Aktualizacia problem 11.01.2014 | 09:01
              Avatar caopyp   Návštevník

              od diki a už som aj zistil kde je problem dal som svoje meno heslo potom som bol ako v konzole dal som sudo ... update sudo ... upgrade nainštalovalo mi všetky balky to nieje problem a ked som dal teda moje meno a heslo tak mi vypisalo welcome to ubuntu 10.04 3 LTS a to znamena že je problem v grafike ale to už je jedno .

              • RE: Aktualizacia problem 11.01.2014 | 09:37
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Takže máš 10.04 alebo 12.04? Podľa Tvojich príspevkov Ti stále nedobehol upgrade z 10.04 na 12.04. V tom bude problém ktorý má dosah aj na grafické prostredie.

    • RE: Aktualizacia problem 11.01.2014 | 11:53
      Avatar menom   Používateľ
      Ale chcem si celi pocitac preformatovat

      Ano to bude najlepsie.

      a to z toho dvůvodu že mam zle rozdelene participle

      Toto mi naozaj zlepšilo náladu... >> participle << ;-)

      • RE: Aktualizacia problem 11.01.2014 | 12:54
        Avatar caopyp   Návštevník

        :) ok mas pravdu no a ..

        • RE: Aktualizacia problem 11.01.2014 | 13:58
          Avatar menom   Používateľ
          no a

          Neber to v zlom, podľa toho ako sa vyjadruješ ťa ďaľší ľudia budú (alebo nebudú) brať vážne. To platí aj v písomnom prejave. V tomto vlákne si asi prekonal aj J.B. Niekedy ti nie je rozumieť a niekto by povedal: „nedá sa to čítať“ !