Bengálčina v Ubuntu

Sekcia: Ostatné 23.01.2014 | 02:39
pablo   Návštevník

Ahojte všetci, určite sa s tým už každý stretol - pri odhlásení a prihlásení v Ubuntu ako iný užívateľ - ak človek nevymaže predtým všetky nepotrebné a hlavne tie totálne nezrozumiteľné jazyky (bengálčina, arabčina, čínština, japončina, ...), tak napriek počiatočnému nastavenia slovenčiny nabehne BENGÁLČINA (sú to krásne haky-baky, ktoré sa zrejme čítajú sprava doľava).

Má niekto vedomosti, prečo k tomu dochádza? Nepýtam sa prečo bengálčina - to je predsa jasné - je to prvý jazyk pod angličtinou. Ale je divné, že napriek tomu, že ak mám trebárs slovenčinu na prvom mieste a na druhom mieste je angličtina, všetky ostatné jazyky pod angličtinou by nemali byť vôbec zohľadnené (tak to tvrdí nápoveda) a napriek tomu nabehne tá bengálčina (BANGLA).

    • RE: Bengálčina v Ubuntu 23.01.2014 | 08:58
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Čau. Od roku cca 2006 (kedy som sa prvý krát k Ubuntu dostal) som sa s týmto problémom na Ubuntu nestretol, ale používam EN UTF-8 lokalizáciu. SK lokalizácia menila pojmy podľa nálady aktuálne pracujúceho prekladača, a veľa krát tie preklady nesedeli. Pri inštalácii si vyberal konkrétne aký jazyk, akým spôsobom a v akej verzii Ubuntu?

    • RE: Bengálčina v Ubuntu 23.01.2014 | 10:16
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Je to evidentne bug. Si asi prvý na svete kto na to prišiel, pretože evidentne neexistuje ďalší človek ktorý si ten jazyk nainštaloval aj keď ho nepoužíva :) Buď to nahlás do bugzilly, alebo klik a odinštalovať.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Bengálčina v Ubuntu 23.01.2014 | 12:57
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

      Toto sa mi nejak nezdá. Ak si si sám nedoinštaloval uvedené jazyky, tak určite nainštalované nemôžu byť. Počas inštalácie a výbere jazyka sa automaticky vedľa SK-lokalizácie nainštaluje iba angličtina.

      Ak by išlo o bug, tak je o tom aj nejaká zmienka na weboch, tak ako to bolo v prípade vyjdenia (K)Ubuntu 13.04, kde sa v slovenskej lokalizácii miesto čísiel zobrazovali arabsko-indické znaky. Toto však nebol problém iba SK jazyka, riešili to aj nemecké fóra.

      Ak je teda pravda čo uvádzaš, tak sa to prejaví aj vo výpise z "locale". Postni ho teda sem - otvor terminál a zadaj:

      locale
    • Bengálčina v Ubuntu - doplnenie 23.01.2014 | 15:37
      Avatar pablo   Návštevník

      Doplňujem k uvedenému problému:

      1. jedná sa len o spustenie linuxu z live cd bez inštalácie za účelom upravy niektorých súborov, resp. záchrany dát

      2. robí to ktorákoľvek verzia Ubuntu bez ohľadu na distribúciu (výnimka je slovenská distribúcia, ktorá existovala pod názvom Greenie - live cd neobsahuje tie exotické jazyky - ale čínština sa tam aj tak nachádza, aj keď podľa autorov by zrejme nemala byť)

      3. stáva sa to vtedy, keď sa odhlásim z live užívateľa a prihlásim sa pod kontom "root" - ináč by som nemal prístup ku niektorým súborom, resp. nemal by som práva na kopírovanie a zmeny...

      4. keď pred prihlásením ako root zmažem tie podivné jazyky, vtedy k tomu nedochádza

      • RE: Bengálčina v Ubuntu - doplnenie 23.01.2014 | 17:29
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ako root sa nepotrebuješ prihlasovať, stačí Ti spustiť v emulátore terminálu (gnome terminal) príkaz cez sudo, alebo interaktívny mód sudo. V prípade LiveCD nie je potrebné ani zadávať heslo, nemalo by to asi význam. LiveCD nie je stavané na odhlasovanie, a tak isto ani na prihlasovanie ako root. A na druhú stranu sa mi ani nechce zisťovať či je v root sedení korektne nastavené Unicode v locale, to môže robiť problémy s ktorými sa bežný človek nestretne.

        • Live CD 24.01.2014 | 01:36
          Avatar pablo   Návštevník

          Tak skús ako live user robiť nejaké zásahy do súborov nejakej inštalácie linuxu - ani Ti nedovolí otvoriť niektoré foldre!!! Nie je žiaden problém s prístupom do foldrov win.

          Problém s prístupom do foldrov nejakej inštalácie linuxu nastane aj v prípade, že si zmeníš prístupové práva na administrátora - proste to nestačí. Mne sa to zakaždým podarilo len použitím finty so zmenou rootovského hesla a prihlásením ako "root" - samozrejme po zlých skúsenostiach so zmenou prostredia na bengálčínu som najprv vymazal všetky exotické jazyky a nechal tam len slovenčinu a angličtinu.

          • RE: Live CD 24.01.2014 | 10:56
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Definuj pojem nejaké zásahy. Keď si napríklad zapnem správcu súborov cez sudo, tak mám to isté ako keby som sa prihlásil ako root. Len s drobnnou zmenou, ako root mi beží len ten jeden proces správcu súborov (a poprípade ďalšie procesy z neho spustené). Celé prostredie nepotrebujem mať ako root. Takto mi to stačilo už v minulom tisícročí, a funguje to doteraz spoľahlivo.

            • RE: Live CD 24.01.2014 | 12:17
              Avatar pablo   Návštevník

              Nejaké zásahy - pod tým myslím všetko - napríklad zmeny v konfiguračných súboroch, mazanie nepotrebných súborov, kopírovanie kompletných foldrov...

              A práve práve pre tú "drobnú zmenu" mám k dispozícii všetky súbory a procesy a je to pre mňa výhodnejšie ako niekoľkokrát chodiť cez terminál - je to pohodlnejšie.

              • RE: Live CD 24.01.2014 | 13:08
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Stačí raz, ak nebudeš zakaždým zatvárať správcu súborov. Ale neviem prečo by si ho zatvátal, teda pokiaľ si nechceš provyrobiť prácu.

    • Bengálčina v Ubuntu - ukončiť tému 24.01.2014 | 13:28
      Avatar pablo   Návštevník

      Pre adminov fóra:

      Prosím označiť tému za vyriešenú alebo ukončenú.

      Vďaka...

      Pablo