AMD APU - info

Sekcia: Hardware a Drivery 25.03.2014 | 22:58
Linuxák   Návštevník

Čaute všetci mal by som zopár otázok na AMD procesory s grafikou ak sa im niekto rozumie. Skladal by som na ňom domáci PC, žiadnú mašinu na gemblenie

1 - Akcelerácia videa je na tom ako? Treba to pracne rozbiehať či to ide viac menej hneď "samo"?

2 - Podpora, ovládače. Ide to dobre hneď a má podporu v jadre, alebo ako je na tom oficiálna podpora výrobcu? Pamätám si dodnes ako som nadával keď som na ATI X1650 chcel ovládač od výrobcu ale už nemala podporu nových distier, a nešlo to. Tak beží do dnes na otvorených ovládačoch.
nVidia stou mám zasa dobré skúsenosti, že aj na staručkú FX5200 som pár dní dozadu stiahol pol roka "starý" ovládač od výrobcu a ide bez problému na najnovších distrách. A omnoho lepšie ako na noveau ovládači.

3 - Celkovo AMD podpora je na tom ako za tie roky?

    • RE: AMD APU - info 26.03.2014 | 07:54
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Ak si kúpiš nové komponenty ako píšeš skôr kancelárskeho charakteru, tak s tými problémy nebývajú. Či už ide o ATI, alebo NVidiu. Problémy sú skôr s moc starými kartami, alebo najnovšími hernými novinkami.

      Tento týždeň som inštaloval Ubuntu na sedem rokov starý NTB s NVidiou, fungoval aj Nouveau, aj NVidia driver, hoci v najnovšom už podpora nieje.

      Pred kúpou si kartu môžeš preťuknúť na internete.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: AMD APU - info 27.03.2014 | 11:45
      Avatar Linuxák   Návštevník

      A akcelerácia dekódovania videa je na tom ako? Ide iba s uzavretými ovládačmi, či je nejaká podpora hneď v jadre?

      • RE: AMD APU - info 27.03.2014 | 13:33
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ide aj s Open Source, treba voľbu v ovládači povoliť, teda možno je to už default zapnuté.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: AMD APU - info 27.03.2014 | 17:04
          Avatar Linuxák   Návštevník

          Asi teraz trochu odbočím od témy ale našiel som toto. Potešilo ma to.

          AMD Is Exploring A Very Interesting, More-Open Linux Driver Strategy

          • RE: AMD APU - info 27.03.2014 | 17:15
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            njn, phoronix ma vzdy najcerstvejsie info :) aj ked toto je uz par dni stare :) http://www.root.cz/zpravicky/amd-pripravuje-nove-ovladace-uzavrena-cast-se-vyrazne-zmensi/ (P.S. preco mi stale nefunguje formatovanie??)

            • RE: AMD APU - info 27.03.2014 | 22:24
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              AMD (ATI) už asi päť rokov sa blíži stále viac k slobodnému kódu. Kto sa rozhoduje medzi ATI, NVidia tak ešte stále platí NVidia spravidla chodí stabilne, AMD je investícia do budúcnosti pretože je to slobodnejšia cesta.

              Nie že by to napr. AMD nechcelo rozbaliť naplno otvorene, ale no kurňa všetci to poznáme, svet plný patentov a blokovanie každej inovácie. NVidia práve preto roky má bezpečne uzatvorený kód, platí poplatky aby sa vyhla súdnym žalobám.

              AMD postupným uvoľňovaním dokumentácie a podporov slobodného kódu sa tak trochu zbavila zodpovednosti za patent hell, NVidia to bude len ťažko doháňať. Zaujímavé že tento boom slobodného softvéru podporil uzatvorený softvér hier, teda Steam ukázal že je ochotný pustiť chlp keď im niekto pomôže nejak zjednodušiť život na našej obľúbenej platforme. Samozrejme neutíchajúce dík za tento stav môžeme poďakovať MicroSoft a Windows8. To že Steam zarobil obrovské milióny na Windows a skoro zo dňa na deň si postavil hernú konzolu na Linuxe, je vidieť kde sa uzatvorený softvér bez interakcie s užívateľmi uberá.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: AMD APU - info 03.04.2014 | 13:08
      Avatar skywaker   Návštevník

      v žiadnom pripade nic od AMD. mam s tym zle skusenosti skludom sa pod to aj podpisem, nie je nic lepsie nez Intel cpu s Intel HD grafikou, ja som mal AMD s APU 5400 sice to je slabsi kus a som myslele ze si vlasy vytrham taku chybu som spravil, proste uz len to ze AMD dava do low endu a ado middle endu malo cache do cpu daco vypoveda oproti intelu. aj najlacnejsi Intel Pentium G2010 ma 3MB cache porovnatelny cpu od AMD mozno o 5eur lacnejsi ma 1MB cache, sice mas tam grafiku Radeon ale zere a topi to viacej. open source je ok ale ak chces 3D tak Catalysti si nepouzitelne, ked som nahodil Catalyst tak mi ubuntu  po spueteni videa spadli Xka. ak uz chces grafiku radeon tak kup Intel cpu a nejaky lepsi radeon R7/R9

      • RE: AMD APU - info 03.04.2014 | 13:20
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        No s poslednou vetou suhlasim aj ja pokial si chce nieco slusne zahrat na PC ale pokial hrat nechce tak ta intelacka grafarna je pre linux ako stvorena.

        Ale  tychto tem tu uz je mnoho o grafikach, ich spustitelnosti na linuxoch a pod.

      • RE: AMD APU - info 03.04.2014 | 14:40
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Predpokladám že píšeš o Notebookoch, čo je mimo tému, hoci malá má v NTB ATInu a žiadne problémy s ňou niesu. Intel je samozrejme dobrá voľba pre kanceláske PC, alebo NTB.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org