symlink a viditelnost suborov

Sekcia: Konfigurácia 05.06.2014 | 23:09
Marcel   Návštevník

Ahojte. Pokusal soms a vytvorit symbolicky odkaz (ako som sa docital na nete) aby som po spusteni nautilusa a kliknuti na Hudba videl tie subory a priecinky, ktore mam na disku D:/

Siel som na to takto sudo lm - s /media/suli/DATA/Hudba /Home/suli/Hudba

... ale momentalne mi vyypis ls v suli@Vajo:/Hudba$ ls

wym-1402002488715

... atd atd ale v nautiluse nevidim nic. Viete mi poradit ako ich zviditelnit? Prípadne co som urobil zle (teda ako symlink zmazat a spravit to nanovo dobre)

    • RE: symlink a viditelnost suborov 05.06.2014 | 23:54
      Avatar Marcel   Návštevník

      Houby... teraz pozeram v ~/.bash_history ze som zadaval najprv:

      sudo ln -s /media/suli/DATA/Hudba /Hudba ... a to mi spravilo to, ako sa mi to paci ale nie je to vidno.

      Ked som dal sudo ln -s /media/suli/DATA/Filmy /Home/suli/Video tak v /Video mi spravilo zalozku Filmy a bolo ju vidno aj odkazovala, ale je to take ze kliknem na Video a pak na Filmy a cele je to take onake, zlozka v zlozke. Paci sa mi prvy sposob - tak by som to chcel mat (ako je vidno v prispevku vyssie v obrazku) ale aby to bolo vidno v Nautiluse. Vie niekto poradit?

      • RE: symlink a viditelnost suborov 06.06.2014 | 09:38
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ak si chcel mať ten symlink priamo viditeľný v Nautile ako Filmy, tak si ho nemal robiť cez sudo ako /Hudba, ale bez sudo ako ~/Hudba. Znak ~ (tilda) je totižto skratkou pre domovský priečinok. A priečinok /Hudba si vytvoril do koreňa súborového systému kde si ho nechcel mať. Inak, pokiaľ sa nemýlim, tak by si mal mať priamo od prírody v Nautile dostupný /media/suli/DATA ako DATA a v ňom máš zvyšok.

    • RE: symlink a viditelnost suborov 06.06.2014 | 11:14
      Avatar Marcel   Návštevník

      Ano, priamo od prirody mam disk D ako DATA pristupny ale kvoli uhladnosti som chcel v Hudba mat hudbu, v Video filmy a tak dalej. rozdiel medzi ~/Hudba a /home/suli/Video co sa tyka vytvorenia odkazu nevidim (rovnaky odkazovaci priecinok sa mi vytvara v /Hudba)

      O co mi slo je, ze ked som spravil link sposobom /Hudba tak mi prikaz ls v zlozke hudba vypisal interpretov a albumy ako by som dal vypisat obsah zlozky /media/suli/DATA/Hudba takze fajn, problem je ze v nautiluse mi nic nezobrazuje.

      Ono ked som sa tak zamyslel, Obrazky mi evokuju skor obrazky (z netu a pod) a nie fotky, fotky su z mobilu a fotaku - tak to mam napr podelene na DATA, taktiez videa mi skor pridu ako neviem, stiahnute klipy, mozno videa z kamery ale nie filmy a serialy. Dokumenty ako take mam tiez podelene na dokumenty (doc, ppt, ...) a na Knihy  ... Dokuemnty skola su samostatna kategoria.

      Bla bla bla netreba to rozpisovat ako epos.

      Pointou je ze mat v zlozke /Video mat odkazy na Filmy, Serialy mi pride ok. Napodobne aj v Dokumenty ale hudba je hudba. Tu by som chcel mat tak, ako som pisal v prvom poste ale zaroven aby bola viditelna. - teda aby po kliknuti na hudba v lavo v nautiluse somm nevidel podzlozku ktora smeruje niekam na disk D ale aby (napisem to v uvodzovkach) "/Hudba bola bol miesto zlozky v /home skor odkaz na obsah zlozky Hudba na Decku"

      Ono by to bolo vynikajuce riesenie (ak sa to da a podari sa to) aj v zmysle, ze ak som v linuxe a stiahnem pesnicku, dam ulozit do /Hudba, automaticky by mi to prekopirovalo subor nie do /Hudba v home ale do hudba na NTFS disku a tak by som mal z oboch systemov pristup k jednemu suboru.

      • RE: symlink a viditelnost suborov 06.06.2014 | 13:40
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Vidím, že v tom máš hokej. Je totižto rozdiel medzi /Hudba a ~/Hudba (/home/suli/Hudba). Ak chceš vidieť svoju hudbu hneď pod domovským priečinkom, tak ju nerob na inom mieste.

        PS: A skús používať diakritiku, bude Ti lepšie rozumieť. Predsa len je rozdiel keď napíšeš "hudba na déčku" ako keď napíšeš "hudba na decku". Neviem si predstaviť akú hudbu by si kto odkladal na malé dieťa.

        • RE: symlink a viditelnost suborov 06.06.2014 | 14:16
          Avatar Marcel   Návštevník

          Áno, máš pravdu, prezrel som si zložky v /home a mal som odkazy kade tade, nie vždy tam, kde som ich chcel mať. Mal som v tom hokej, už som to pomazal a spravil dobre (správne).

          suli@Vajo:~$ ls -l ~/Video

          total 0

          lrwxrwxrwx 1 root root 22 jún  6 13:39 Filmy -> /media/suli/DATA/Filmy

          lrwxrwxrwx 1 root root 24 jún  6 13:39 Serialy -> /media/suli/DATA/Serialy

          lrwxrwxrwx 1 root root 28 jún  6 13:40 TVDokumenty -> /media/suli/DATA/TVDokumenty

          lrwxrwxrwx 1 root root 22 jún  6 13:40 Videa -> /media/suli/DATA/Videa

          suli@Vajo:~$ ls -l ~/Dokumenty

          total 5512

          lrwxrwxrwx 1 root root      26 jún  6 13:40 Dokumenty -> /media/suli/DATA/Dokumenty

          lrwxrwxrwx 1 root root      22 jún  6 13:47 Knihy -> /media/suli/DATA/Knihy

          -rw------- 1 suli suli 5635200 mar 26 20:26 Python.pdf

          -rwxrwxr-x 1 suli suli      39 máj 26 14:03 q.py

          -rwxrwxr-x 1 suli suli      37 máj 26 14:03 q.py~

          Čo by som však v ~/Hudba chcel je, že by mi ls nezobrazoval:

          lrwxrwxrwx 1 root root 22 jún  6 13:36 Hudba -> /media/suli/DATA/Hudba

          ale priamo súbory (ak je to možné). Viem (pamätám si), že sa tak nejak správalo okno v KDE priamo na ploche že zobrazovalo obsah iného priečinka - defaultne plochu (ale dalo sa nastaviť hoc aký iný priečinok).

          Skúšal som aj Bookmarks ale to mi vytvorí odkaz pod hlavičkou Bookmarks niekde hlboko pod Places Devices a pod. (Neviem prečo to je v AJ keď mám od inštalácie nastavenú Slovenčinu - v podstate mám celý systém tak pol na pol SJ/AJ) Ako stav je vyhovujúci, len ten odkaz je takpovediac "od ruky". Preto by som chcel aby sa zložka ~/Hudba správala ako okno čo priamo zobrazí obsah zložky /media/suli/DATA/Hudba

          • RE: symlink a viditelnost suborov 06.06.2014 | 14:30
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Tak použi v domovskom priečinku ls -l Hudba/ alebo hocikde inde pod Tvojím účtom ls -l ~/Hudba/

          • RE: symlink a viditelnost suborov 06.06.2014 | 22:17
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Otvor si tvojho obľúbeného prieskumníka súborov. Vojdi do adresára /media/suli/DATA/ Klikni pravým tlačítkom na Hudba a klikni na "Vytvoriť odkaz" (make link) a ten si jebni kde chceš, trebárs aj na plochu.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: symlink a viditelnost suborov 09.06.2014 | 10:53
      Avatar samalama   Návštevník

      dpc dalsi je.nuty hipster s linuxom...