Zdravím.
Nemal som doteraz skúsenosť s Linuxom, no chcel som ho vyskúšať, tak som si nainštaloval Ubuntu. Inštalácia prebehla bez problémov, no pri prvom spustení mi hneď na začiatku vypísalo chybové hlásenie:
error: file `/grub2/i386-pc/normal.mod´ not found.
Entering rescue mode...
grub rescue>
Vôbec netuším, v čom je problém. Vie mi niekto poradiť, čo s tým?
Vopred ďakujem.
ahoj. riešiť sa to dá, no musíš nám k tomu niečo viac napísať.
1) máš stroj robený na windows 8?
2) určite je DVD dobre stiahnuté a napálené? (md5sum check napríklad)
Táto chyba znamená, že máš síce Ubuntu nainštalované, ale Grub, čiže zavádzač, nebol nainštalovaný správne, prípadne narazil na chybu. Toto by mohlo pomôcť:
sudo grub-update
sudo grub-install /dev/sda
Pri sudo bude pýtať heslo. Napíš to, čo si dával pri inštalácií. S veľkou pravdepodobnosťou ti nebude písať hviezdičky alebo iné znaky. Aj tak ho napíš a ťukni do enteru.
Mám 2 pevné disky, na jednom mám Vistu, s tým som nerobil nič. No a na ten druhý som nainštaloval Ubuntu. Disk má 320 GB, rozdelil som to na 319 GB pre / ext4 a 1 GB pre swap.
Myslím, že DVD by malo byť v poriadku.
Tu je potrebné aj vedieť, či majú byť tieto disky nastavené ako samostatne bootovateľné alebo je ako primárny nastavený disk s Windows a zavádzač Ubuntu mal byť nainštalovaný do MBR do Windows alebo nie. Čiže ako už spomenul Stano, problém je so zapísaním zavádzača Ubuntu.
Tu by bol dobrý výpis z terminálu (z Live systému → Vyskúšať Ubuntu):
Preinštaloval som to a problém sa odstránil. Myslím, že chyba bola práve v tom bootovaní. Predtým som to všetko dal z 2. disku, teraz som dal zavádzač na disk s Windows a ide to.
Ďakujem za pomoc.
prajeme veľa pekných chvíľ s ubuntu. ak by si mal nejaké ďalšie otázky, tak sem s nimi :)