Správy
24.01 | 14:45 |
MarekGalinski
Dátum udalosti: 25.04.2026
Štvrtý ročník Bratislava OpenCamp pozná svoj termín a je spustená možnosť prihlasovať príspevky. Podujatie sa zameriava na témy otvorených technológii, otvoreného softvéru, otvorených dát, ale aj otvorenej verejnej správy a podobne. Podujatie sa uskutoční 25.4.2026 na FIIT STU.
Zdroj:
Bratislava OpenCamp
03.11.2025 | 22:52 |
menom
Na svete je nová stabilná verzia linuxovej distribúcie Devuan s číslom 6 a kódovým menom Excalibur. Vychádza z Debian 13 Trixie. Projekt Devuan sa zameriava na poskytovanie alternatívy k Debianu, ktorú je možné použiť bez SystemD.
Zdroj:
https://www.devuan.org/get-devuan
Ludia okolo MX linuxu uvolnili na testovanie prvé ISO MX linuxu postavené na Debian 13.
Zdroj:
MX linux
12.09.2025 | 22:07 |
Pavel
Bola vydaná nová verzia distribúcie Q4OS 6.1 "Andromeda", ktorá vychádza z Debianu 13.1 Trixie s desktopom Plasma alebo Trinity. Bude k dispozícii len pre 64 bit architektúru, pre 32 bit sa odporúča staršia verzia Q4OS 5 "Aquarius".
Zdroj:
DistroWatch.com
Po mesiaci od vydania Debian 13 vyšla nová verzia 13.1.
Debian 13.1 Trixie opravuje 71 chýb a pridáva 16 bezpečnostných aktualizácií.
Zdroj:
Debian
Linux prvýkrát v histórii prekročil 5 % podiel na trhu s desktopovými počítačmi v USA . Podľa globálnych štatistík spoločnosti StatCounter za jún 2025 má Linux teraz 5,04 % podiel na trhu s desktopovými počítačmi, čím prekonal kategóriu „ Neznámy “, ktorá predstavuje 4,76 %.
Zdroj:
https://news.itsfoss.com/linux-desktop-usage-usa/
Spoločnosť Google daruje protokol A2A nadácii Linux Foundation.
V apríli 2025 spoločnosť Google spustila protokol Agent2Agent (A2A), otvorený štandard navrhnutý tak, aby umožňoval bezpečnú a inteligentnú komunikáciu medzi autonómnymi agentmi s umelou inteligenciou.
O niekoľko mesiacov neskôr spoločnosť Google darovala A2A nadácii Linux Foundation, ktorá v spolupráci so spoločnosťami AWS, Cisco, Google, Microsoft, Salesforce, SAP a ServiceNow vytvorila projekt Agent2Agent .
Ďalšie info
Zdroj:
IT's FOSS
Skús skontrolovať koľko modulov pre flash máš aktívnych, a poprípade ten od Adobe zruš. Chrome by mal mať priamo v sebe jeden, a ževraj funkčný.
mam (ne)funkcny jeden modul, a to prave ten chromacky. mam nainstalovany uz dlho aj samostatny flash pre ffoxa, ale ten v ponuke doplnkov pre chrom od istej doby nefiguruje... neviem si tuto nefunkcnost vysvetlit - prisla s predoslou verziou chromu, ako som uz bol spomenul...
Keď sú v systéme dva moduly, tak sa môžu biť. A preto sa asi znefunkčnil ten vstavaný. Ale odporučiil by som Ti update, ak sa ten balík sám neprehodil na vyššiu verziu.
problem mi robi updatnuta verzia - skusim pockat a dalsiu...
Nemôže to súvisieť s týmto?
html5 prehravanie mi bezi bez problemov (nie len na youtube)... a kde sa vyzaduje flash, tam to pada
Ja mam tiez problem na Debian 7 64bit s flashom na Chome.
.
Problem je v Pepper flash plugine.
Debian 'stable', wheezy, 7.x has glibc from the libc6 package, which has version 2.13-38+deb7u2 currently, and thus is older than the 2.14 that the libpepflashplayer.so in Google Chrome 37 and 38 requires.
To reproduce this you will need a Debian Stable system, not a later Ubuntu system that has a later glibc.
This needs fixing. The source of google chrome packages for me is the apt sources line "deb http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main", and as Debian is the originator of 'deb' you'd expect 'stable' in that to match Debian Stable, not Ubuntu.
.
Da sa to vyriesit 2 sposobmi:
1. doinstalovat do Debianu libc 2.14
2. pouzit libpepflashplayer.so (ktory bol kompilovany s libc 2.13) zo starsieho Chromu
ok, vdaka