RamDisk skript na zalohu

Sekcia: Ostatné 09.01.2015 | 15:52
mato219   Návštevník

Zdravim aby sa mi pri RP nenicila sd karta zapisovanim logov tak si v ramke vytvorim particiu kde sa to bude zapisovat a zaroven skript ktorym sa vytvori zaloha na pevny disk. Skript chcem spustat pri vypinani systemu a pravidelne cca kazdy tyzden (nastavit v crone).

Otazky sú: ci nieje v danom skripte chyba a kde ho umietnit aby sa spustal pri vypnuti systemu.

#!/bin/sh

backup_files="/tmp /var/tmp /var/log /var/run /var/spool"</em>

dest="/media/Disk/RamDisk"</em>

day=$(date +%A)</em>

hostname=$(hostname -s)

archive_file="$hostname-$day.tgz"

echo "Zálohujem $backup_files do $dest/$archive_file"</em>

date

echo

tar czf $dest⁄$archive_file $backup_files</em>

echo</em>

echo "Záloha bola vytvorená"

date

rm /tmp /var/tmp /var/log /var/run /var/spool</em>

#spustitelnost chmod +x ZlalohaRamDisk.sh

    • RE: RamDisk skript na zalohu 09.01.2015 | 20:50
      Avatar bedňa antiX, Devuan, LegacyIce  Administrátor

      Vyzerá to OK, len keď to budeš napríklad rozbiť pravidelne v nedeľu, tak sa ti vždy tá záloha prepíše, pretože ukladáš len názov dňa, ale to je možno zámer.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: RamDisk skript na zalohu 09.01.2015 | 20:58
        Avatar mato219   Návštevník

        Tak zamer to nebol, ale aj tak by som to premazaval tak to je ok a nevies plz kam umiestnit ten skript aby sa spustil pred vypnutim pc?

        • RE: RamDisk skript na zalohu 09.01.2015 | 21:03
          Avatar bedňa antiX, Devuan, LegacyIce  Administrátor

          Ja mám napísaný vlastný shutdown skript, takže by som postupoval rovnako. On ti pred vypnutím spustí zálohovací skript a potom poweroff (teda podľa initu, ak máš systemd je to tuším systemctl poweroff).

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 09:21
            Avatar mato219   Návštevník

            ok dik, vyskusam.

            • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 12:06
              Avatar salonka   Návštevník

              a potom nezabudni prist sa stazovat, ze ti to cele nefunguje (system aj skript)...

    • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 03:16
      Avatar vianocne gule medzi nohami   Návštevník

      nepouzitelne a zbytocne...

    • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 12:06
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Čosi sa mi marí, že voľba archivedir v konfigurácii logrotate by mala byť lepšou voľbou v spolupráci s občasným spustením logrotate cez cron (default) a pri vypnutí stroja. A ako bonus by som odporučil aj zram na šetrenie RAM keďže logy sú nádherne komprimovateľné. Je to prehľadnejšie a odbúra to aspoň ten nefunkčný riadok s mazaním adresárov (symlonkov alebo prípojných bodov).

      • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 13:25
        Avatar zabodo   Návštevník

        cosi sa mi mari, ze volbu archivedir logrotate nepozna. cosi sa mi mari, ze pozna olddir, ale cosi sa mi mari, ze The directory must be on the same physical device as the log file being rotated.

        cosi sa mi mari, ze zram was merged into the Linux kernel mainline in kernel version 3.14. a cosi sa mi mari, ze logy uz su komprimovane (po rotovani)...

        alebo sa mi to vsetko len mari...?

        • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 13:49
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Aha, takže ten archivedir tam ešte nedali. Ale mám taký dojem že sa to dá urobiť cez direktívu postrotate a príkaz mv s správnou maskou, len na minsize by som si dal pozor. Nepoužívam také vychytávky taže mám len zbežný prehľad. Ja riešim niečo podobného pomocou centrálneho logovacieho stroja ktorému počúva syslog z vnúrornej siete. Ale to nerieši nepotrebný balast (/var/tmp, /tmp a /var/run ktoré majú zmysel len počas aktuálneho behu systému, presnejšie povedané počas behu programov ktoré pracujú s danými TEMP súbormi a počas behu služieb ktorých správa vyžaduje pomocné informácie v /var/run).

          A ten zram som myslel ako ramdisk. Teda tak, ako bol zram nadizajnovaný. Je predsa len lepšie ukusnúť 5x menej miesta. Používam to roky rokúce aj na swap k plnej spokojnosti.

      • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 13:47
        Avatar mato219   Návštevník

        logrotate si este nastudujem a uvidim ci ho pouzijem ale zram nepouzijem, lebo to vyhradi na dany ucel pamet ram ktora je uz nepouzitelna pre klasicke aplikacie

        preco myslis ze ten posledny riadok s tym mazanim apdresarov je nefunkcny?

        p.s.: zatial je setko len v teoretickej rovine, lebo k serveru sa dostanem az o cca tyzden

        • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 14:08
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Zram ktorý používam ja si vytvára blokové zariadenie o maximálnej veľkosti určenej parametrom modulu, ale neuzamyká tú RAM bez jej použitia. Pristupuje k tomu podobne ako pristupuje TMPFS. Len po zmazaní súboru tú pamäť nemusí uvoľniť. Ja mám takto swap o veľkosti 1/2 RAM ale z neho sa mi ešte za tie roky nepodarilo použiť viac ako 1/3 (v reále teda do 1/6 RAM bez kompresie, s kompresiou menej). A to kôli swapiness, nie kôli nedostatku miesta, ale to je vedľajšie.

          A k tomu nefunkčnému riadku, skúšal si ho nanečisto?

          ~ $ mkdir TEST
          ~ $ dd if=/dev/zero of=TEST/zero bs=1024 count=1
          1+0 records in
          1+0 records out
          1024 bytes (1.0 kB) copied, 0.0167239 s, 61.2 kB/s
          ~ $ find TEST
          TEST
          TEST/zero
          ~ $ rm TEST
          rm: cannot remove ‘TEST’: Is a directory
          ~ $ find TEST
          TEST
          TEST/zero
          ~ $
          
          • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 14:39
            Avatar mato219   Návštevník

            ako hovorim, nemam k tomu momentalne pristup a na NB mam win7 tak to nemam ako odskusat, ale uz som si to upravil a uvidim ako to bude fungovat v praxi, dik za pripomienky

            • RE: RamDisk skript na zalohu 10.01.2015 | 15:01
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Držím palce. Prinajhoršom budeš tú SD kartu nahrávať až kým to nebude odladené. Ale ako som spomónal, tak priečinkami z toho listu mimo /var/log by som sa vôbec nezaoberal. Maximálne by som to skontroloval.