Je normálne, aby pri Ubuntu 14.04 vydržala baterka na NTB jeden a pol hodiny ?
Výdrž batérie
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Je normálne, aby pri Ubuntu 14.04 vydržala baterka na NTB jeden a pol hodiny ?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
zrejme máš niečo špatne nastavené, alebo ti odchádza baterka...
Asi skôr špatne nastavené, lebo pri windowse ešte pred dvoma dňami vydržala pri surfovaní na nete cca štyri a pol hodiny. Nevieš kde by mohol byť zhruba problém?
Čo je to za notebook?
Asus K55VJ http://www.notebook-driver.com/specs/asus-k55vj-notebook-tech-specifications/ ja mám i5 verziu.
Mám ten istý, ale i3 verziu. Máš pri používaní na batériu naozaj vypnutú diskrétnu grafiku? Mne vydrží 3-4 hodiny bez problémov (vypnutá nvidia a na cpufreq nastavené powersave(1.2GHz), stiahnutý jas na menej(nie na minimum)).
do terminálu napíš ~$ lspci
a mal by tam byť riadok:
VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 635M] (rev ff) - grafika vypnutá
ak bude na konci (rev a1), tak ti to vybíja diskrétna grafika.
Mám ju zapnutú.
1.Vypnúť ju môžem aj podľa tohoto návodu? https://www.youtube.com/watch?v=PVJyrCFtFeE
2.Ostane to vypnuté aj po reštarte?
3.Keď budem chcieť hrať nejakú hru tak ju budem musieť zapnúť zas nejakým príkazom?
4.Alebo ju bude jednoduchšie zakázať v BIOSe?
Neviem ako by to išlo na tvojom notebooku ale riešnie je Nvidia optimus alebo Bumblebee tam sa ti zapína diskrétna grafika na zvolených programoch.
Na tomto blogu píšu o tvojom notebooku
Podľa toho čo tam píšu, je to presne opačne ako to mám ja :) "Jistě budete chtít zprovoznit i přídavnou grafickou kartu NVIDIA GT635M, po instalaci vše, ač bez problémů, funguje pouze přes grafickou kartu Intel HD 4000."
Tak ja si myslím, že lepšie bude bumblebee
Prv si nainštaluj nvidia driver:
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-346 (alebo inu verziu aku chces)
sudo prime-select intel
sudo reboot
(ak ti nenabehne obraz porestarte tak ctrl+alt+F1 a napíš sudo prime-select intel a zase radšj sudo reboot)
sudo apt-get install bumblebee
sudo gedit /etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia
# BusID "PCI:01:00:0" zmeň na:
BusID "PCI:01:00:0" (pekne bez mriežky a zarovnané s ostatným textom)
ďalej ak chceš taktovať tak si dopíš pod to:
Option "Coolbits" "8"
No a odteraz by si už mal ísť len na intel a keď pojdeš hrať cez nvidiu tak dopíšeš pred spúšťací skript optirun ...napr:
:~$ optirun 0ad alebo ak hráš cez playonlinux, tak ho zapni cez terminál: :~$ optirun playonlinux
Keď chceš taktovať, tak :~$ optirun nvidia-settings -c :8
otvor powermizer a už pochopíš, ak chceš ale takt udržať, musíš nechať nvidia-settings spustené
U mňa to funguje takto, verím, že aj tebe to pôjde bez problémov.
samozrejme si skontroluje cez :~$ lspci, či naozaj vypnutá, či je zapnutá keď použiješ optirun a keď ho ukončíš, či sa zase pekne vypne.
Pri tom sudo prime-select intel mi vypíše, že taký príkaz nenájde, a po tom reštarte chce login ale neviem prečo mi ho nechce zobrať, takže čo teraz ? Dá sa nejako z tohoto bodu dať natiahnuť záloha alebo musím reinstall ?
Prihlásiť sa mi už podarilo ale stále vypisuje že command not found...
Možno ti automaticky nenainštalovalo nvidia-prime. Skús ho nainštalovať.
login chce ako? lognes a preblikne obrazovka a si znova s5?
Tento login mám na mysli. Zadám údaje, prihlási ma a môžem zadávať príkazy.
http://www.imagehosting.cz/images/wp20150202.jpg
Mal si pravdu, bolo to tým nvidia prime. Ide mi to teraz pekne pod tou Inteláckou grafikou, výdrž baterky stúpla nad 3 hodiny. Skúšal som spustiť cez Nvidia x-server settings grafiku nvidie, no po logoute mi ostala čierna obrazovka a musel som ísť zase cez sudo prime-select intel nazad. Bumblebee mi pekne nainštalovalo no do sudo gedit /etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia sa nedostanem. Zase nemôže nájsť príkaz... tak ja už neviem
a čo napíše, keď zadáš optirun firefox?
optirun firefox[ 190.877659] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) No devices detected.[ 190.877725] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
sudo apt-get install --reinstall bumblebee a skus znova nájsť ten
sudo gedit /ect/bumblebee/xorg.conf.nvidia
ak som si dobre všimol tak nvidia-prime a bumblebee nejdu veľmi dohromady
http://wiki.ubuntu.cz/bumblebee
No veď on nebude používať obe, ale keď nainšaloval nvidia-driver tak mu ho aj automaticky použilo pri boote(no mal čiernu obrazovku), tak ho cez prime-select intel prepol na intel.
Už teraz len rieši prístup na gpu cez bumblebee.
U mňa to presne takto funguje...
Aktualizoval som ovládač na najnovší dal tam to čo si písal BusID "PCI:01:00:0" no stále po zmene na nvidiu ostane čierna obrazovka, prepnúť ho prepne keď sa pozriem cez lspci, ale stále nič...btw s tým taktom nemusím nič robiť nie ?
Ty nemeň nič na nvidiu. Maj zapnutú len intel. Keď chceš program spustiť cez nvidiu, tak pred príkaz na spustenie napíš optirun.
optirun názov hry
optirun playonlinux
optirun firefox
ak si to správne pomenil v /etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia, tak ti už tú chybu nevyhodí.
Čo sa týka taktu, to je len na tebe, ja to občas používam.
Ahaaa... díky za rady a trpezlivosť :D :)
najlepšie vyskúšať optirun nvidia-settings -c :8
ak ti spustí nvidia settings so všetkým čo k tomu patrí, tak máš, čo si chcel.
A už ti to teda ide ?
Chápeš ako to pracuje? AK chceš spustiť program cez nvidiu, tak vždy pred príkaz na spustenie programu dopíš optirun
Vypíše mi toto:
pavol@pavol-ubuntu-asus:~$ optirun nvidia-settings -c :8
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: nie je možné otvoriť súbor zdieľaného objektu: Adresár alebo súbor neexistuje
Ale normálne to spustí. Aj hocijaký iný program, napr. blender, steam, firefox. Asi áno, chápem. Keď zavriem terminál tak sa mi zavrie aj aplikácia.
Ok, máš to ako ja...
tú hlášku na nvidia-settings ignoruj
Ak budeš meniť takt, tak musíš nechať nvidia-settings zapnuté inak sa ti zase zmení na predvolené hodnoty.
S taktom radšej teraz nejdem špekulovať :). Ešte raz díky.
Jediná výhoda toho črepu linuxu je že je zadarmo!
Že ťa huba nebolí. Pravdepodobne frčíš na Viste že?
Aj tá vista je lepšia než hociaký linux.
Nekŕmiť.
asi doma nemáte na jedlo tak musíte šetriť aj na os
Môžeš kľudne uzamknúť toto vlákno. Aj tak je už dávno vyriešené...