Linux pre beznych ludi

Sekcia: Komunita 13.02.2015 | 15:18
Avatar tibbbi Linux Mint  Používateľ

Zdravim, 

publikoval som vcera clanok na http://www.nebojtesalinuxu.sk/ine/idealny-pouzivatel/ o tom, preco je Linux idealny pre beznych ludi. Zaujima ma vas nazor na tuto temu. Je to podla vas pravda? Ak nie, preco? Ak ano, ake su hlavne dovody toho, ze ma Linux taky maly podiel na desktopoch? Podla mna je to hlavne neinformovanostou (stale si myslia, ze Linux je zlozity) a uzkym vyberom pc s predinstalovanym Linuxom.

Je to hlavne o beznych (netechnickych) ludoch, ktori pouzivaju prevazne prehliadac, cize nehraju velmi hry, nerobia s Adobe produktami atd.

    • RE: Linux pre beznych ludi 13.02.2015 | 16:04
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Téma mi príde skôr filozoficko-sociologická ako technická. A tuším som už zopár článkov kladúcich podobné otázky čítal. A nezriedka sa v diskusii do krvi povadili sami užívatelia Linuxu. Súhlasím s neinformovanosťou. Bežní ľudia netušia, že niečo také existuje. Pred dvoma rokmi som nechápal, načo sa predávajú počítače bez OS, keď si Windows aj tak musím dokúpiť. Ťažko sa to chápe niekomu, komu sa terazky svet točí okolo Open Source. Nad alternatívou človek uvažuje, keď má dôvod. A netušia, že predinštalovaný Windows resp. licencia sa dá (s pochopiteľnými obštrukciami) vrátiť. Ďalším dôvodom je, že púštať sa do inštalácie bez predošlej teoretickej prípravy je takmer samovražda. Kto sa o to pokúsil, nezriedka si vyrobil tehlu a prehlásil, že Linux nefunguje a ide nazad k Windows. A tiež je to daň za slobodu – roztrieštenosť. Len nech niekto skúsi na nejakom fóre položiť otázku, ktoré distro je najvhodnejšie pre nováčika. A má sa na čo tešiť. Veď to poznáme, všakáno. A bohatší spoluobčania, ktorí nechcú Win si kúpia jabĺčko, lebo je to in a trendy a samozrejme nič netreba inštalovať a nedajbože sa učiť nejaký návod. To je samozrejme iba môj názor, pýtal si sa. Inak za článok +1.

      • RE: Linux pre beznych ludi 13.02.2015 | 17:57
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Aj pri jabĺčku sa treba učiť, minimálne ovládanie je rozdielne voči Win. 

        Napríklad u nás v ateliéry majú ľudia Win7, Macy a ja Debian a vraj s Mac-mi mali problém s napojením na sieťový disk, čiže človek neznalý problému by to nevyriešil.

        Aj ja som sa zapotil ale len kvôli mojej nevedomosti, blbosti a naučených postupov z Win ktoré na linuxe neplatia.

      • RE: Linux pre beznych ludi 13.02.2015 | 23:33
        Avatar Juraj Artix - OpenBox  Používateľ

        súhlasím s tým že je to v podstate o ľuďoch a informáciách čo sa tej roztrieštenosti týka a výberu "správnej" distribúcie, tak sa skús na nejakom automobilovom fóre spýtať, ktoré auto alebo značka je najlepšia. Pri linuxe si proste niečo vyber s väčšinou netrafíš vedľa (myslím z tých "hlavných distier"). K inštalácii dodám len to že ak sa pokazí windows tak sa zavolá osoba windowsu znalá... a tak by to malo byť aj s linuxom

        čo sa učenia týka ani s windowsom to človek nemá vyhrané, ak chce mať aktuálny systém (rozumej "najnovší") tak musí znášať nie len systémové zmeny ale hlavne zmeny vzhľadu a funkčnosti užívateľského prostredia, zatiaľ čo na linuxe som raz nastavil a idem doteraz...

        Happy falling
    • RE: Linux pre beznych ludi 13.02.2015 | 23:02
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

      Linux má obrovskú smolu v tom, že obrovskú popularitu majú najrôznejšie hovadiny urobené cez flash. a tak to síce ide všade, no na Win jednoducho lepšie ako na Linuxe. Vo väčšine prípadov... :(

      • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 00:45
        Avatar tibbbi Linux Mint  Používateľ

        flash sa pomaly ale isto vytraca, co tiez hraje do karat :) a urcite by som nechcel nikoho ucit ako pouzivat windows 8 alebo 10, mam zimomriavky ked vidim tie dlazdicky.. Kazdopadne bude zaujimave sledovat (a ovplyvnovat) co sa udeje tento rok. Ja to vidim hlavna na narast popularity Linuxu Mint, kedze ani Ubuntu podla mnohych neide prave najlepsim smerom.

        • RE: Linux pre beznych ludi 15.02.2015 | 10:14
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

          pomaly ale isto vytráca? z normálneho používania aj hej, ale čo divné hry, ktoré majú brutus popularitu?

          • RE: Linux pre beznych ludi 15.02.2015 | 13:25
            Avatar tibbbi Linux Mint  Používateľ

            Ja som s flashom mal problemy iba sem tam pri fullscreen youtube videach. Da sa kludne hrat a spustat hocico flashove. Jedine Silverlight neide na Linuxe, ale to je tiez taka zastarala vec ze ju clovek stretne max raz za zivot.

    • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 06:16
      Avatar Martin   Návštevník

      ja len tak z praxe. linux som inštaloval okrem seba švagrovi aj svokrovi. Tie neustále telefonáty že prečo nejde to alebo hento mi za to boli trestom. Že prečo ide na Windowse internet 500KB/s a na linuxe 20, prečo mrzne libreoffice, prečo seká flash, prečo sa baterka vybije tak rýchlo no a podobné veci. svokor to už vzdal. Kým to nebude fungovať tak ako má, nebudú to ľudia chcieť.

      • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 10:36
        Avatar tibbbi Linux Mint  Používateľ

        Co za distribuciu to bolo? Mne ide na Linuxe Mint praveze vsetko lepsie, aj vydrz na baterku je dvojnasobna. Chyba bude asi v nastaveniach, ved aj vo windowse treba po instalacii niektore veci nastavit.

        • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 12:09
          Avatar Martin   Návštevník

          mint 17 kde. mimochodom wifi ide nafigu aj mne, a tom som skúšal asi všetko čo som našiel na webe. A keď pri úprave tabuľky v libreoffice počítač zamrzne a pomôže len natvrdo vypnúť, tak neviem či to je vec nastavení. niektoré aplikácie ktoré sú v repo nefungujú, napríklad minitube, ktorá je pre bežného užívateľa dosť používaná, alebo padajú. Ja osobne používam iba linux už niekoľko rokov. Ale viem, že poradiť niekomu linux znamená následné nekonečné telefonáty, čo nie je príjemné. Zatiaľ bezproblémové distro ktoré som mal len sabayon kde. ale nainštalovať ho je boží trest.

          • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 12:53
            Avatar tibbbi Linux Mint  Používateľ

            ok tak neviem v com je chyba, dik aj tak za nazor :)

          • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 21:22
            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

            hm. a napadlo niekomu, ze tam moze byt KONKRETNY lacny balastny HW so zlou podporou, alebo naprd ovladac, ktory zalaguje cely system pri nejakom specifickom poziadavku? napr. nejaka ficura LOffice, alebo zla sietovka. bez konkretneho vypisu z lspci alebo lsusb sa tazko nieco dozvieme a nedajboze poradime.

            Heh ... uz pisem ako WlaSaTy :D

      • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 12:54
        Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

        Môj 73ročný dedo dostal starý book s win XP(1GB ram, dvojjadro,60GB)... čierna diera, strašný časový posun, ale hlavne už nešiel rozchodiť skype. A tie otravné otázky a hlášky, na ktoré dedo nevedel zareagovať.

        Nahodil som mu Ubuntu, gnome-classic, vytiahol 3 ikony, ktoré potrebuje(firefox,google-earth,skype), otvoril som si prístup cez realvnc a doteraz nemal problém.

        Boot do minúty, reaguje pomerne rýchlo, pretože najviac ho štvalo pri windowse, že nevedel, či zle klikol alebo má ešte čakať(na presýpacie hodiny sa spoliehať nedá).

        Môj dedo nikdy nemal počítač - možno preto je to pre neho o dosť ľahšie, keďže si až tak moc nenavykol na windows.

    • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 12:57
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Ja by som sa len rád vyjadril k samotnej stránke. Prečo sa daľšia stránka orientuje na Mint ?! Predsa sa volá nebojte sa linuxu a nie nebojte sa mintu.

      • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 14:15
        Avatar tibbbi Linux Mint  Používateľ

        kedze sa sustredim na beznych ludi, chcel som mat jednoduchu stranku. Nemozem tak pisat veci uplne vseobecne, lebo niektore prikazy by fungovali iba na vybranych distribuciach. To by som zase musel kvoli fragmentacii komplikovat ze na distribucii x zadajte xx, na distribucii y zadajte yy atd a to by uz nebolo pochopitelne.

        Vyskusal som vela distribucii, Mint z mojho pohladu nema konkurenciu (viem ze to je subjektivne). Rozhodoval som sa tak iba medzi Cinnamon a MATE, ale MATE sa mi pacilo viac. To je zase subjektivne, ale samozrejme nebudem odporucat distribuciu s ktorou nie som osobne spokojny :)

        • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 14:30
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          Ja som zasa nespokojný s Mintom. Má pekné fjučúri ale inak to je tak všetko.

          Je to dosť komplikovaná otázka - ako priblížiť linux BFU.

          Ozval som sa kôli tomu že aj iné distribúcie si zaslúžia aby boli priblížené užívateľovi.

          • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 17:27
            Avatar tibbbi Linux Mint  Používateľ

            v pohode, kazda distribucia ma urcite svoje silne a slabe stranky. Ja som sa ale rozhodol ukazovat konkretne veci na Linuxe Mint MATE, kedze sa mi paci najviac. Uz samotne spominanie viacerych distribucii by vsetko iba skomplikovalo a bol by to web pre nikoho, kedze by plietol zaciatocnikov a pre pokrocilych tam nie je nic.

    • RE: Linux pre beznych ludi 14.02.2015 | 21:00
      Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ

      podla mna plati, ze ak cloveku, ktory nema skusenost so ziadnym systemom date akykolvek, ukazete mu zakladne uzivatelske postupy, clovek nebude riesit, aky system uziva, ak splna jeho potreby...

      ak sa pozriete na uzivatela akehokolvek systemu, ktory chce zmenu systemu, z pravidla plati, ze by mal vediet, ake vysledky chce dosahovat s danym systemom, s predpokladom, ze kazdy vyuziva pocitac inak, len uplny zaciatocnik zacne pouzivat to. co mu odporuci blizka osoba, ktorej veri v tejto oblasti...

      z uvedeneho vyplyva, ze beznemu uzivatelovi je v principe jedno, co bude uzivat, pokial system splni jeho poziadavky, to iste plati aj pre inych, skusenejsich pouzivatelov, kazdy vieme, na co chceme system pouzivat, takze to podmienuje poziadavky na ten-ktory system... 

      podla mna je skvele, ze existuje ubuntu, jediny linux, ktory som skusil :), tie ostatne beriem ako prisposobenie na obraz ludom, ktori hladaju nieco ine :D, sam sa v tech variantoch linuxu nevyznam a ani nechcem, pretoze to zozere vela casu, ktory sa da vyuzit inou formou :D

    • Linux pre bežných ludi ... neexistuje 15.02.2015 | 14:38
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      Linux pre bežných ludi ... ten neexistuje.

      Prečo?

      Bežní dospelí a mladí bežní ľudia, ako produkt tejto pojebanej, chorej a falošnej západnej spoločnosti, v ktorej my žijeme, totiž nepotrebujú rozum a vzdelávanie sa, a "vyšolichanie si" skúseností v živote. Veď ten Linux, o ktorom tu hovoríte v našom malom kruhu zasvätených, potrebuje určité štúdium, myslenie Slobody a volontérsku chuť objavovať.

      Dnešné mainstreamové hodnoty života vedome vedú (budúce OFCE) mládež do pasivity, osláv pičovín všeho druhu (vedro s ľad. vodou), vytváranie vzorov pre nich z radov narkomanov, opilcov a jebnutých homo+lesbo+fúzatých trans, otupovanie si citov a demontáž rodiny. Rozbíja sa súkromie osoby ako nepotrebné, lebo bráni ovládániu OFCE (facebook, Instagram a pod.).

      Takže "nejsou lidi", ktoré by to vo väčšom počte strávili a prekúkli zradu mainstream-hodnôt. Hodnoty Slobody, tak bytostne späté s Linuxom sa zničili, nastava Orwell a Temnota.

      Tie malé skupiny ľudí, ktoré Linux v súkromí používajú, sú v porovnaní s pár miliardami bielych západných ľudí iba smeti.

      takže tak, takže tak

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Linuxový sen ... 15.02.2015 | 14:47
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      A ešte jednu vec. 

      Linuxový sen, ktorý vzlietol  z pliec Unixu, vznikol na akademickej pôde ako báseň na oslavu Slobody a Ducha. Ale vidíme, ako dopadol podobný obrovský sen - Americký sen - ktorý sa teraz ako posledná kurva váľa v blate a špine, tak potom.....

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • RE: Linuxový sen ... 15.02.2015 | 15:22
        Avatar borg Fedora  Administrátor

        unix vznikol kvoli nedostatkom multics-u.  nie ako emocionalny projekt...

        • RE: Linuxový sen ... 15.02.2015 | 15:45
          Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

          "Linuxový sen, ktorý vzlietol  z pliec Unixu, vznikol na akademickej pôde ako báseň na oslavu Slobody a Ducha."

          G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • RE: Linuxový sen ... 15.02.2015 | 15:48
            Avatar borg Fedora  Administrátor

            berem spat. 

    • Sloboda .... 15.02.2015 | 15:42
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      A ešte jedno, podľa mňa dôležité a možno aj na rozlúčku.

      :-(

      Ktovie, koľko ešte sloboda Internetu a FOIA zákony zostanú skutočnosťou ?

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."