Dobry den mam M-Audio Oxygen 88. Dlhsie planujem sa vratit spet k linuxu len pocitam ze toto by bol asi najvacsi problem ak by midi keyboard nefungoval v podobnych programoch ako fl studio.
Informacie ohladom MIDI keyboardu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Tak to bude problém, keďže FL Studio je komerčný program pre windows. Ohľadne jeho podpory odporúčam kontaktovať výrobcu, veď za cenu medzi jedno sto až sedemsto štyridsať dolárov by mohol aspoň odpovedať.
Ak ho nemáš zakúpený, tak sa pozri po alternatívnych programoch akúmi sú napríklad ZynAddSubFX, FluidSynth alebo QSynth, AMSynth, AMS, ... ktoré sú pre Linux.
Prave preto som napisal ze podobny ako fl studio. Inak dakujem za zoznam urcite nieco vyskusam a dam vediet zatial zalohujem subory a rozhodol som sa ze prejdem na linux uvidim. Zbezne som sa pozeral na net a vyzera ze by to malo fungovat.
Závisí aj od toho, či sú hotové klávesové mapy pre tie midi. Teda, či to nájde všetky čudlíky a priradí im správne funkcie. A v akej verzii SW vybavenia. Poprípade si to premapuješ, veď za tie ušetrené peniaze to hádam stojí.
Neviem čo konkrétne chceš robiť, ale ja som z MIDI spojené s LMMS počul zaujímavé skladby. Budeš potrebovať nejaké špecializované distro Linuxu, ako napr. KXstudio, Ubuntu Studio, alebo iné.
Uz som bol pripraveny nainstalovat ubuntu pocitam, ze by to islo aj tak ale pre istotu stiahnem ten ubuntu studio a hodne dakujem za radu. Kazdopadne co planujem je aby midi keyboard hral ako skutocne piano. Popripade nahraval ho do softwaru a dokazal som ho popripade dalej upravovat.
To by sa ti mohol páčiť Rosegarden a Audiacity.
Vyzeraju dobre len zatial netusim ako rozbehat USB midi keyboard. Netusite co kde mam hladat?
Zapoj ho, hoď na Pastebin výstupy z programov:
lsusb
us 002 Device 006: ID 0763:2029 Midiman
Bus 002 Device 005: ID 046d:c246 Logitech, Inc. Gaming Mouse G300
Bus 002 Device 004: ID 04d9:1503 Holtek Semiconductor, Inc. Shortboard Lefty
Bus 002 Device 003: ID 041e:3237 Creative Technology, Ltd
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 058f:a014 Alcor Micro Corp. Asus Integrated Webcam
Bus 001 Device 005: ID 0cf3:3005 Atheros Communications, Inc. AR3011 Bluetooth
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
a ten dmesg je nejak az moc dlhy a terminal to cele nezobere
Som ti písal aby si to hodil na Pastebin, sem hoď len odkaz.
http://pastebin.com/7Uvy75sU
Vyzerá to byť ready, vybral si si v tom programe MIDI zariadenie?
Hoď sem ešte výpis z
http://pastebin.com/hJTtdgxz
Malá chybička myslel som
No a neodpovedal si či si skúšal v tom programe vybrať správne zariadenie.Uz to nepise nic a inak program ako MuseScore funguje bezproblemov len u inych programov to neviem nahodit.
A to si nemohol povedať hneď :) V Rosegarden si vyber vstup podľa tohto návodu.
Prepac ze moc otravujem ale nevies povedat ako odpojim zvukovku na maticnej doske? Mam usb creative sound blaster x-fi profesional 5.1 a robi mi tu bordel. Niektore programy ako Amarok odmieta normalne prehodit zvukovky mi to hadze stale na tu co mam na maticnej. Bios nie je riesenie tam si mozem nastavit iba cas a bootovanie. Vazim si pomoci a dakujem vsetkym.
Som to nastavil dokonca vidim ako reaguje midi keyboard v panele len bez zvuku asi sa tam zvukovky biju. No nic idem daco pohladat na nete ako umlcim jednu.
Zvukovky zistíš cez príkaz
Zvukovku si zvolíš vJa uz netusim nejde to nijak skusal som ju vypnut v blacklistoch ani to nepomohlo. :C
Do /etc/modprobe.d/blacklist stačí pridať názov modulu/ovládača ktorý chceš zakázať. Ak nevieš ktorý to je, tak sa pozri do výpisu z príkazu lsmod. Niekedy ich má zvukovka viacej, najmä ak dokáže emulovať aj iné zvukovky, má midi port alebo aj midi procesor alebo wave table. Ale také zvukovky sa už v časoch Intel HD audio nenosia.
Len si daj pozor na zvukovku čo oje schovaná v HDMI porte grafiky, môžeš ju ešte potrebovať ak budeš chcieť narýchlo prepojiť telku s kompom. Ak vôbec.
som im tam dal ale 5 co som nasiel a ako sa to tam zadava
blacklist nazovzvukovky
blacklist nazov2zvukovky
alebo blacklist nazovzvukovky,nazov2zvukovky
?
Som to tam zadal ten prvy sposob restartoval som komp a nic stale ju trepe vsade kde moze az mam take nervy ze rozoberem notebook a vytrhnem ten cip.
Module Size Used by
snd_seq_dummy 12762 0
snd_hrtimer 12744 0
bbswitch 13943 0
cuse 13445 3
bnep 19624 2
fcomm 69509 12
binfmt_misc 17468 1
uvcvideo 81073 0
videobuf2_vmalloc 13216 1
uvcvideovideobuf2_memops 13362 1
videobuf2_vmallocvideobuf2_core 59104 1
uvcvideov4l2_common 15681 1
videobuf2_coresnd_usb_audio 161870 1
videodev 153793 3
uvcvideo,v4l2_common,videobuf2_corejoydev 17344 0
snd_usbmidi_lib 29779 1
snd_usb_audiomedia 21903 2
uvcvideo,videodevasus_nb_wmi 21128 0
asus_wmi 24094 1
asus_nb_wmisparse_keymap 13948 1
asus_wmimxm_wmi 13021 0
snd_hda_codec_hdmi 47548 1
snd_hda_codec_realtek 77467 1
snd_hda_codec_generic 69011 1
snd_hda_codec_realteksnd_hda_intel 30420 1
snd_hda_controller 30179 1 snd_hda_intelarc4 12608 2
To mam zablokovat vsetky co su used by 1?
Pripadne poradte ako by to malo vyzerat tu je http://pastebin.com/dDDqGygL
Nie, to číslo znamená že koľko procesov ju aktuálne používa.
Inak, asi by bolo vhodné povedať ktorú zvukovku chceš zakázať. Bez toho sa dá len hádať. Na zistenie zoznamu interných zvukoviek na PCI zbernici slúži príkaz lspci. Odhadom by to mal byť snd_hda_codec_realtek a poprípade aj snd_hda_intel alebo snd_hda_codec_hdmi (ak nechceš prehrávať zvuky cez HDMI na telku).
Dal som do /etc/modprobe.d
blacklist snd_hda_codec_realtek
blacklist snd_hda_intel
blacklist snd_hda_codec_hdmi
stale nic tu je vypis cat /proc/asound/cards
0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
HDA Intel PCH at 0xdf600000 irq 44
1 [Pro ]: USB-Audio - SB X-Fi Surround 5.1 Pro
Creative Technology Ltd SB X-Fi Surround 5.1 Pro at usb-0000:00:1d.0-1.1, full
2 [O88 ]: USB-Audio - Oxygen 88
M-Audio Oxygen 88 at usb-0000:00:1d.0-1.4, full speed
samozrejme /etc/modprobe.d/blacklist
hned prve 3 riadky...
Je dakujem ti pekne uz je to v poriadku zvukovka na zakladovke uz mlci idem sa pozriet na dalsi problem ako vidim.
[ 2.789236] usb 2-1.4: new full-speed USB device number 6 using ehci-pci
[ 2.865702] usb 2-1.4: New USB device found, idVendor=0763, idProduct=2029
[ 2.865707] usb 2-1.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[ 2.865710] usb 2-1.4: Product: Oxygen 88
[ 2.865712] usb 2-1.4: Manufacturer: M-Audio
asi ho nasiel je na spodu
To je len USB endpoint, ty asi potrebuješ aj načítaný ovládač usb_midi ktorý tam nevidím. Potom by mal príkaz aconnect -i vypísať aj midi keyboard, ak ho daná verzia Ubuntu studio pozná.
klient 0: 'System' [typ=jadro] 0 'Timer ' 1 'Announce 'klient 14: 'Midi Through' [typ=jadro] 0 'Midi Through Port-0'klient 24: 'Oxygen 88' [typ=jadro] 0 'Oxygen 88 MIDI 1'klient 128: 'QmidiNet' [typ=používateľ] 0 'port 0 '
Pekné, čitateľné. Čím sa to líši od toho čo si videl?
Sorry som to chcel zmazat a napisat to normalne ale uz sa to neda :C
Rozmýšľal si že namiesto príspevku že sa to nedá to dáš ešte raz a čitateľne?
Dalej pokracujem tu. Hmm neviete preco mi nejde v Rosegarden nastavit output ako output zo zvukovky. Mam tam len klasicky co ma vystup midi keyboard.
Ak máš už aktívne len obidve USB zvukovky, tak si skontroluj ktorá je aktívna ako primárna v zvukových systémoch pulse audio alebo jack, závisí ako máš vybraný výstup v Rosegarden. Podľa FAQ ktoré máš už určite preštudované (asi už vieš že v prípade potreby môžeš použiť napríklad Google Translator) sa MIDI berie z Alsy, a výstup ide na Jack ktorý si môže pamätať starú vypnutú onboard zvukovku. Tak ho prepni, jeho ovládanie je podobné ako keď kábluješ nástroje a repráky s mix pultom.
Ahoj, je to asi trochu mimo Tvojich potrieb, ale možno by Ti poslúžil dvojoscilátorový syntetizátor Amsynth s nainštalovanou utilitou vkeybd (Virtual MIDI Keyboard), ktorá má síce len 3 oktávy, ale dá sa meniť rozsah, v ktorom tie tri oktávy budú fungovať. Dá sa tam nastaviť množstvo nástrojov...
Aj samotný syntetizátor je možné vo veľkom rozsahu nastavovať.
Alebo trochu cínu, lakovaný medenný drát, kondendenzátor a pár tlačítiek, urobiť spätnú väzbu z kolektora na bázu a cez spínače to spájať odpormi proti zemi. Inštalovať tam netreba nič.
To sa uz nebezpecne podoba na noise :D
Po 1:50 to je ako keby niekto v pozadí kosil s kroviňákom :D
Tam bude aj nejaký level control, keď sa mu to nepodarilo odpáliť :-)