nazdar. mam otazku. stav firewalu v LM zistim tymto prikazom v terminale?
sudo ufw status
nazdar. mam otazku. stav firewalu v LM zistim tymto prikazom v terminale?
sudo ufw status
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
15.1.2023 bola vydaná tretia minoritná verzia MX linux 21.
Zdroj: MX Linux
Vývojári linuxovej distribúcie OpenMandriva predstavili užívateľom novú rolling-release edíciu s názvom ROME. Táto edícia OpenMandrivy má vyplniť priestor medzi stabilnou a vývojovou vetvou s častejšími aktualizáciami softvérových balíčkov.
Zdroj: LinuxExpress
Po dlhej dobe bola dnes uvoľnená nová verzia Retro Virtual Machine(2.1.0). Jedná sa o veľmi zaujímavý emulátor ZX Spectra a jeho klonov. Okrem iných noviniek, dokáže nová verzia emulovať aj Sega Master System. Okrem podpory Windows a MacOS, je Retro Virtual Machine samozrejme dostupný aj pre Linux.
Zdroj: Retro Virtual Machine
Po dvoch rokoch vývoja oznámila vydanie desktopového prostredia Xfce 4.18, ktorej cieľom je poskytnúť klasický desktop, ktorý na svoj chod vyžaduje minimálne systémové prostriedky.
Zdroj: xfce.org
Podpora formátu JPEG XL bola odstránená z prehliadača Google Chrome / Chromium.
Na stránkach zive.cz sa objavila recenzia na českého výrobcu miniPC, firmu Asome. MiniPC má rozmer 178x178x34 mm a je osadený procesorom AMD Ryzen 7 PRO 5700G 4,6 GHz 45-65W s momentálne najsilnejšou integrovanou grafickou kartou, 16 GB RAM a 1 TB SSD. Ako operačný systém je použitý Win11 Pro. Pre menej náročných užívateľov je k dispozícii i verzia s AMD Ryzen 5 PRO 5650GE 4,4 GHz 35W.
Zdroj: Zive.cz
Bola vydaná verzia 3.4 3D modelovacieho a animačného nástroja Blender. Novinka obsahuje vylepšenia renderera Cycles, nové editačné nástroje, vylepšenia výkonu a mnoho ďalších noviniek.
Zdroj: blender.org
Štát nasadil druhú časť svojho pokusu riešenia situácie s potenciálne otravnými marketingovými volaniami, keď začal umožňovať obyvateľom a firmám takéto volania blokovať zaradením svojho čísla do štátneho zoznamu pre zamedzenie nevyžiadaných marketingových volaní. Do zoznamu je možné číslo zaradiť na stránke nevyziadanevolania.sk.
Zdroj: dsl.sk
Populárna knižnica pre komunikáciu s webovými servermi cURL vo verzii 7.86 pridáva experimentálnu podporu WebSocket API. Okrem toho v novej verzii nájdeme aj opravy rôznych bezpečnostných chýb.
Spoločnosť Google vydala prehliadač Chrome vo verzii 107. Nová verzia podporuje hardvérové dekódovanie HEVC. Stručný prehľad zmien je dostupný na chromestatus.com.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Obávam sa, že to budeš musieť skúsiť.
to s tym nema nikto skusenosti? ked uz link tak aspon v cestine ;)
http://wiki.ubuntu.cz/bezpe%C4%8Dnost/firewall/ufw
Si si na to uz odpovedal.Nabuduce skus hladat a az potom pisat -_^
vsak ja som to najskor nasiel, az potom sem napisal. celkom sme sa asi nepochopili. chcem vediet ci ma s tym dakto skusenost.
Pôvodne si sa pýtal, či príkaz vykonáva to čo má v popise práce z príručky. Ak robíš nábor, tak skús zverejniť transparentnú ponuku.
skus si precitat otazku este raz (rec o prirucke nikde nebola). je problem odpovedat ano-nie? mam s tym skusenosti-nemam? :)
Áno. Čítal som tú otázku viac krát keďže som nedokázal pochopiť kto sa môže pýtať či príkaz "služba stav" vypíše stav služby. Najmä ak je ten príkaz okopírovaný z príručky.
A ak Ťa to zaujíma, tak s UFW skúsenosti nemám. Nepovažujem ich za využiteľné. FW si riešim podľa potreby v iptables, bez klikátiek a skracovávatiek. Je mi to prehladnejšie. Ale na to si sa v pôvodnej otázke nepýtal.
Veď ten návod môžeš preložiť aj do slovenčiny. Ale parametre by som už neoodporúčal prekladať.
PS: preklady vždy meškajú, preto ja osobne nečítam lokalizované návody. Tých zopár slovíčok v chinglish je ľahko zapametateľných.
Áno.
vdaka. prikladam este linky, ak by dakto potreboval.
http://wiki.ubuntu.cz/bezpe%C4%8Dnost/firewall/gufw
http://www.root.cz/clanky/ufw-firewall-jednoduse-a-rychle/