inštalácia

Sekcia: Konfigurácia 10.07.2015 | 22:03
Miro   Návštevník

Čaute. Mám HDD 1TB a OS Windows 7. Chcel som si nainštalovať aj Linux Mint. Rozdelil som hdd na partície. Windows je na C: a vytvoril som partíciu X: na Linux vo veľkosti 50 GB. Stiahol som si Linux Mint ISO a spustil inštaláciu cez usb kľúč. Podľa videa na Youtube som pokračoval a partíciu X: som rozdelil na 10 GB pre /  ďalej 10 GB pre /boot ďalej 4 GB pre swapa zvyšok pre /home. Inštalácia prebehla a vyzvala ma na reštat PC. Keď som PC reštartoval vybral som usb kľúč a čakal som, že sa otvorí boot manager. Ten sa neotvoril a normálne sa mi spustil Windows. Keď som otvoril Tento počítač, tak partícia X: tam už nebola zobrazená. Tak som otvoril Disk manager a tam tie partície vytvorené počas inštalácie Linuxu boli zobrazené. Tak som zase reštartoval PC. Spustil som manuálne boot manager, ale jediná možnosť na boot bol hdd. Lenže hdd mi spustilo zase Windows. Keď som inštaloval Linux, tak do možnosti umiestnenia som zvolil /sda5 (to bola 10 GB patícia vytvorená pre / root). Lenže na inom videu na Youtube som videl, že sa má vybrať normálne hdd, aj keď inštalujem na inú partíciu.  Lenže to som si nebol istý, pretože Windows je 32bit a Linux je 64bit a vraj by to nemalo byť na jednom disku/partícii. A tiež som si myslel, že keby som zvolil normálne hdd, tak by sa mi z neho vymazali súbory. A ešte pri inštalácii som zvolil možnosť Ostatné, keď som mal vybrať ako sa nainštaluje Linux. Neviem čo teraz s tým robiť, snažil som sa to napísať aby sa tomu dalo rozumieť, viete mi niekto prosím poradiť, že čo mám robiť? Ďakujem.

    • RE: inštalácia 10.07.2015 | 22:12
      Avatar samalama   Návštevník

      nevytvarat ziadne particie vo windoze. zrusit /boot a zvacsit / na 20g. grub instalovat do /dev/sda ...

      • RE: inštalácia 10.07.2015 | 23:05
        Avatar Miro   Návštevník

        Inštaloval som to znova a už to ide. Ďakujem. Ale ešte je taký problém, že keď zapnem PC tak mám na výber Linux, pod ním je niečo ako memory test a pod tým ešte nejaké dve možnosti a Windows je až dole. A keď si nevyberiem OS do 10 sekúnd, tak sa automaticky spustí Linux. Aj keď vo Windowse mám nastavený ako predvolený OS práve Windows. Ako sa dajú tie zbytočné riadky vymazať a Windows dať ako prvý v boot manager?

        • RE: inštalácia 10.07.2015 | 23:40
          Avatar samalama   Návštevník

          ... vo Windowse mám nastavený ako predvolený OS práve Windows...

          zaujimave

          spocitaj si, na ktorom riadku je windoze (zacni od 0), a potom uprav v /etc/default/grub riadok:

          GRUB_DEFAULT=tu_napis_poradie_windoze

          a potom ako root:

          update-grub

          ostatne polozky si nevsimaj...

    • RE: inštalácia 10.07.2015 | 23:39
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Prečo chceš ako prvý Win? To len tak pre zaujímavosť.

      Keď chceš klikátko, použi Grub Customizer.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: inštalácia 21.07.2015 | 18:33
      Avatar roderik   Návštevník

      Lebo to delíš na x p****, neviem kto ti to poradil ale mal si dať jednu pratíciu pre / a jednu pre swap a nie rozdelovať do /boot a podobne na čo je to dobré ????

      Kto ti to poradil takto bol pekný kkt, pozri to na YT tam su tony návodov....

      • RE: inštalácia 21.07.2015 | 19:36
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Ja som si tiež kedysi myslel, že je to zbytočné. Má to však význam, ak experimentuješ s rôznymi distribúciami a máš oddelené / a /home. Vtedy pri preinštalácii dáš preformátovať iba / a home ostane nedotknutý aj s údajmi. Tým si urobíš jednoduchšiu preinštaláciu. Pokiaľ však nemieniš po nainštalovaní nič preinštalovávať, stačí urobiť iba swap a /. Avšak pokiaľ nemáš rolling release distribúciu, čas od času ťa preinštalácia čaká.

        • RE: inštalácia 24.07.2015 | 13:52
          Avatar SVKroderik - neprihlásený   Návštevník
          <style>p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }</style>

          A čo nastavenie ktoré sú tam napríklad pod .local alebo .config nebude s toho v novom systéme hokej ? Radšej si dám / a ešte jednu partíciu ext4 bez mount pointu a mám dačo ako dčko na windowse.

          Alebo aspoň myslím keď nie pouč ma..