Wine mi nefunguje

Sekcia: Aplikácie & Desktop 17.10.2015 | 09:20
Avatar Mabicu   Používateľ

Nainštaloval som do svojho ubuntu 15.04 wine 1.6.2. Nechce mi však spustiť žiadny windowsácky program. Nevypisuje žiadnu chybu. Naskočí modrá obrazovka akoby windowsácke pozadie, HDD sa rozbehne a po chvíli prestane pracovať. Opäť sa prepne na základnú obrazovku ubuntu a nič viac sa už nedeje. Môžem mať niečo zle nakonfigurované alebo kde by mohla byť chyba?

    • RE: Wine mi nefunguje 17.10.2015 | 09:36
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Samotné wine neviem veľmi nastavovať, ale môžeš skúsiť program PlayOnLinux mal by si ho mať v repozitári, tu sa dá všetko kráne nastaviť, v databáze má veľa inštalačných skriptov pre programy a hry pre windows a môžeš mať viac verzií wine naraz presne tie ktoré s program fungujú.

      Bližšie info tu

    • RE: Wine mi nefunguje 17.10.2015 | 11:22
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Wine je zrejme nastavené do režimu emulácie desktopu. Najskôr by som skúsil spustiť winecfg či je vôbec v poriadku. U niektorých aplikácii pomôže zmena verzie windows vo winecfg.

    • RE: Wine mi nefunguje 17.10.2015 | 12:00
      Avatar Juraj Artix - OpenBox  Používateľ

      Wine je nastavené aby emulovalo Desktop, to znamená že vytvorí okno s modrým pozadím kde sa budú zobrazovať windows aplikácie spustené cez wine.

      Tvoj problém môže byť v zle nastavenom / nefunkčnom wine ale tiež v chýbajúcich knižniciach / dll hell

      odporúčam ti spustiť v termináli príkaz

      wine Program.exe
      Program.exe si nahraď spojím programom

      Potom už len sleduj čo ti v terminály vypíše, väčšinou vypíše že mu niečo chýba alebo je niečo zle a treba doinštalovať nejakú knižnicu, k instalovaniu týchto knižníc sa mi osvedčil program winetricks

      Ďalším riešením je použiť PlayOnLinux (POL), ktorý ti umožňuje vytvoriť virtuálnu jednotku pre každý, takže môžeš mať rozdielne nastavenia wine.... ďalej ti POL obsahuje veľké množstvo pripravených nastavení pre mnoho obrovské množstvo programov

      Happy falling