Opravnenie k mysql status

Sekcia: Konfigurácia 22.10.2015 | 08:54
Dodoslavn   Návštevník

zdravim

pokusam sa spravit jednoduchu webovu stranku kde budem mat nejake zakladne udaje o stave masiny..

riesim sluzby(ci su spustene)

apache a proftpd som spravil cez "service NAZOV status"

s SSH bol nejaky problem a cez "service" to neslo, slo to ale cez "/etc/init.d/ssh status" bolo mi to divne ale neriesim, problem nastava s mysql, ktory pod mojim uctom ide vpohode, no ked sa prepnem do uzivatela toho "apache" tak tam nejde ani cez "/etc/" ani cez "service"

www-beta@AS1:~$ service mysql status

exec: 129: status: not found

www-beta@AS1:~$ /etc/init.d/mysql status

Rather than invoking init scripts through /etc/init.d, use the service(8)

utility, e.g. service mysql status

Since the script you are attempting to invoke has been converted to an

Upstart job, you may also use the status(8) utility, e.g. status mysql

/etc/init.d/mysql: 73: status: not found

oba tieto prikazy pod mojim uzivatelom funguju, pricom SUDO nepouzivam,

snazil som sa precitat ten "/etc/init.d/mysql" a vyzistit ako funguje no, no v bashi tak dobry niesom :D

co teda musim spravit aby to slo? vopred dik za help 

Ubuntu 10.04.4

    • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 09:19
      Avatar laco2   Návštevník

      uzivatel apache nema pravo pouzivat shell a bolo by dobre keby si to tak sj nechal a svoj skript spustal pod inym uzivatelom

      apache:x:48:48:Apache:/var/www:/sbin/nologin

      • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 09:24
        Avatar Dodoslavn   Návštevník

        hovoríme o inej instanci apachu, s iným užívateľom ktorý má /bin/bash..jelikos tie prve dve služby fungujú a som schopný sa aj prihlásiť tak znamená že bash ma..

    • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 10:44
      Avatar bedňa antiX, Devuan, LegacyIce  Administrátor

      Pridaj apache (www-data) do skupiny mysql.

      No a na ssh server treba dať príkaz service sshd status

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 12:07
        Avatar Dodoslavn   Návštevník

        ahoj

        no, skusil som (chvilu mi trvalo kym sa mi podarilo to s tymy skupinamy, asi nejaky bug ked dvaja uzivatelia hovoria o stave skupin nieco uplne ine(moj ucet vravel ze v mysql skupine ten www-beta je, no sam www-beta povedal ze nieje, reconnect vyriesil))

        mozno pomozu vypisy:

        .

        www-beta@AS1:~$ id

        uid=1009(www-beta) gid=105(mysql) skupiny=33(www-data),105(mysql)

        .

        dodoslav@AS1:~$ id

        uid=1000(dodoslav) gid=1000(dodoslav) skupiny=4(adm),20(dialout),24(cdrom),46(plugdev),106(lpadmin),116(sambashare),121(admin),1000(dodoslav)

        .

        mysql:

        www-beta@AS1:~$ service mysql status

        exec: 129: status: not found

        www-beta@AS1:~$ /etc/init.d/mysql status

        /etc/init.d/mysql: 73: status: not found

        dodoslav@AS1:~$ service mysql status

        mysql start/running, process 789

        .

        SSH:

        www-beta@AS1:~$ service ssh status

        exec: 129: status: not found

        www-beta@AS1:~$ /etc/init.d/ssh status

         * sshd is running  //takyto vystup mi vsak ale zatial uplne staci, takze to netreba moc riesit

        dodoslav@AS1:~$ service ssh status

        ssh start/running, process 775

        dodoslav@AS1:~$ service sshd status

        sshd: unrecognized service

        • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 15:16
          Avatar samalama   Návštevník
          $ pidof sshd
          5498

          $ pidof apache2
          7980 7979 7960 7894 7857 4065 4064 4063 4062 4061 3678
        • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 15:40
          Avatar samalama   Návštevník

          inac koncepcne je to uplna blbost co robis. nastavovat shell, sudo, skupiny a co ja viem co vsetko este, pre usera urceneho pre sluzbu, ktora nikdy nebola stavana na to, co robis. na to by si mal pouzit prostriedky jazyka, v ktorom to robis...

          • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 15:57
            Avatar Dodoslavn   Návštevník

            prostriedky jazyka?

            ok napisem este raz, mas web-server apache, na nom chces stranku ktora ti  napriklad zobrazi stav disku(ci je plny), ako zistis ako ej na tom disk v linuxe? pomocou df.. takze v php skripte, ktoreho interpreter je spustany apachom ktory bezi pod uzivatelom www-beta.. je uplne jedno co spustas(v akom to je jazyku), vzdy to spustas pod nejakym uzivatelom a ten koniec koncov na to potrebuje opravnenie.. to ej dovod preco mam spusteny apache dva krat.. jeden su bezne weby, a druhy prakticky spravuje ten prvy(mozem si cez webove rozhranie vygenerovat httpd.conf a podsunut ho tomu prvemu a vsetko jednoducho cez klikatka na webe), prvy apache nema opravnenie na nic.. proste klasicky apache. druhy na ktorom bezi administracia uz moze nieco vyse..

            .

            velmi nerad ale pri popisovani problemu vysvetlujem preco, pisem tu preto lebo potrebujem pomoct ako to mam spravit.. preto ani teraz nepisem na klasicke forum kde sa vacsinou neriesi problem ale riesi sa len dovod preco to robim a ze to je vsetko blbost

            .

            samozrejme som otvoreny tipom-trikom, navrhom na zlepsenie atd, ale setrime svoj cas :)

            • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 17:46
              Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS obcas Kubuntu  Administrátor

              Chces info a setrit cas? Tak si nainstaluj webmin a mas vybavene.

              Linux without fckin systemd
              • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 12:35
                Avatar Dodoslavn   Návštevník

                ten webmin sa mi sice este nepodaril rozbehat(nejaky problem s SSL) ale co som pozeral vyzera to dost dobre. dik za tip :)

              • RE: Opravnenie k mysql status 26.10.2015 | 05:43
                Avatar snuff   Návštevník

                alebo skus nagios/icinga..

            • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 19:38
              Avatar samalama   Návštevník

              prostriedky jazyka?
              ano, napr. http://php.net/manual/en/function.disk-free-space.php a http://php.net/manual/en/function.http-get.php

              ako zistis ako ej na tom disk v linuxe? pomocou df
              ano, ale to je utilita v cmd. service je uz duplom prikaz na SPRAVU servera.

              z principu ma stav disku nezaujima, kym nie je prilis plny. rovnako ma nezaujima, ci apache bezi, kym bezi. a na to sluzi monitoring.

              a aj ked si len chces urobit "infostranku", tak to aj tak neznamena, ze to budes robit ako prasa...

              • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 19:41
                Avatar samalama   Návštevník

                este otazka na zamyslenie: co myslis, ktory sposob testovania, ci bezi apache, je lepsi? pomocou tvojho service, alebo napr. sa pomocou nejakej funkcie priamo pripojit na apacha?

                • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 13:20
                  Avatar Dodoslavn   Návštevník

                  ked sa pripojim na apache, tak viem ze naozaj bezi, zatial som uplne nepochpil ako tam ten http_get funguje..

                  service sice fakt netusim ako funguje, ale ako som nizsie napisal, predpokladam ze mi vrati aj nejaky error code a vie mi povedat ze ak je nieco zle tak mi vie nieco blizsie povedat

                  .

                  //raz som nieco riesil prave s apache alebo mysql a service status mi vratil dlhsi text kde bol nejaky popis chyby

                  .

                  co je lepsie a preco sa rad dozviem :-)

                  • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 15:41
                    Avatar samalama   Návštevník

                    service len riesi, ci sluzba ako taka bezi. ale uz neriesi, napr. ci je ta sluzba spravne nakonfigurovana. cize service ti pre apache vrati running, ale kvoli jeho chybnej konfiguracii, aj tak spravne nefunguje (error code 5XX). a to zistis prave pomocou php. dokonca si mozes urobit osobitny skript, ktory ak je vsetko v poriadku, tak vrati specificku odpoved, a tu potom testujes v php. moznosti je ako vzdy vela...

              • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 13:14
                Avatar Dodoslavn   Návštevník

                je mi jasne ze niesom prvy kto taketo nieco robi, ale ze phpko taketo funkcie naozaj ma mi pride.. ze to tam nepatri, tak ci tak nepouziva ta funkcia nakoniec aj tak iba tieto aplikacie rovnako ako ja?

                .

                monitoring.. mas namysli ze teda nebudem si nic zobrazovat, iba mi to skript na pozadi bude kontrolovat a ked to prejde cez limit pri pride email napriklad? moze to byt pokracovanie k tomu co robim teraz //akorat si neviem tie emaily predstavit ako spravim

                .

                robit to ako prasa.. samozrejme to tak robit nechcem :)

                • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 15:49
                  Avatar samalama   Návštevník

                  je mi jasne ze niesom prvy kto taketo nieco robi, ale ze phpko taketo funkcie naozaj ma mi pride.. ze to tam nepatri
                  to akoze myslis vazne?

                  tak ci tak nepouziva aj funkcia nakoniec aj tak iba tieto aplikacie rovnako ako ja?
                  tak urcite

                  monitoring.. mas namysli ze teda nebudem si nic zobrazovat, iba mi to skript na pozadi bude kontrolovat a ked to prejde cez limit pri pride email napriklad? moze to byt pokracovanie k tomu co robim teraz
                  ano presne tak. ale mozes kludne aj zobrazovat.

                  //akorat si neviem tie emaily predstavit ako spravim
                  ty nic robit nemusis, existuje vela hotovych rieseni

                  ale ak si to predsa len chces urobit sam, tak zacni studovat. ale urcite nie to, ako apache spusti command service...

        • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 16:11
          Avatar bedňa antiX, Devuan, LegacyIce  Administrátor

          Takže ty si v skupine admin a preto vlastne service funguje, čo nieje moc bezpečné.

          Na zistenie stavu procesov sa dá použiť aj to čo písal Samalama, nepr. so skriptom:

          <?php
          
          if (shell_exec ("pidof sshd")) {
          	echo "sshd beží<br>";
          }
          else {
          	echo "sshd nebeží<br>";
          }
          
          if (shell_exec ("pidof mysql")) {
          	echo "mysql beží<br>";
          }
          else {
          	echo "mysql nebeží<br>";
          }
          
          ?>

          No pokiaľ chceš cez rozhranie meniť systémové veci, tak budeš potrebovať práva roota. No bezpečnejšie by to bolo riešiť cez chroot a podbne. Inak existujú už hotové slobodné riešenia na správu Apache.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 13:03
            Avatar Dodoslavn   Návštevník

            www-beta@AS1:~$ id

            uid=1009(www-beta) gid=121(admin) skupiny=33(www-data),105(mysql),121(admin)

            www-beta@AS1:~$ service mysql

            Usage: /etc/init.d/mysql COMMAND

            www-beta@AS1:~$ service mysql status

            exec: 129: status: not found

            .

            akorat teraz neviem co za skupinu to je, ale je mozne ze skupina admin je len nejaky moj nevydareny pokus, nasiel som ju ale aj v sudoers 

            .

            co sa tyka veci na ktore potrebujem roota, riesim to tak ze ten skript pridam do sudoers, neviem preco mi nefunguje stickbit (napr  chmod 4777 root:root), proste to nespusta ako root comu tiez vobec nerozumiem

            ako to riesit cez chroot si neviem predstavit 

            ano su na to hotove riesenia ako bolo hore spominane ktore si rad vyskusam a budem pouzivat, ale robim to aj preto lebo ma to bavi a chcem sa tieto veci naucit :)

            .

            tym scriptom ktory si sem dal ale budem zistovat ci je ten proces v zozname procesov, a dokonca sa to hlada len podla nazvu, pricom predpokladam ze ten script v init.d funguje na zakalde signalov (pripadne nejake ipc) a vie mi to dat aj nejaky errorcode alebo informovat o inych stavoch a nie len idem/nejdem, apache moze byt spusteny ale moze ostat bugnuty pripadne nefunkcny kvoli zlemu konfigu a pod.. ?

        • RE: Opravnenie k mysql status 22.10.2015 | 16:22
          Avatar bedňa antiX, Devuan, LegacyIce  Administrátor

          Ešte doplním, nebolo by zlé si napísať skript mimo Apacha a vymieňať si informácie cez súbor, alebo MySQL.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 13:06
            Avatar Dodoslavn   Návštevník

            to sa mi zase nepaci lebo sa bojim ze sa mi moze nejako ten script v crone bugnut a budem mat 10 dni stary stav a pokial si nevypisem posledny pristup k tomu suboru tak to ani nezistim, idealne by som to chcel na refresh stranky/realtime, cez mysql by to uz bolo lepsie, to by som si aj do grafu mohol hadzat :D //mysql ma teda nenapadlo

            • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 15:50
              Avatar samalama   Návštevník

              nezbehnuty cron najdes v logu.

              a skus byt menej mudry, ked tomu nerozumies a chces radu...

            • RE: Opravnenie k mysql status 23.10.2015 | 16:39
              Avatar bedňa antiX, Devuan, LegacyIce  Administrátor

              To môže byť kľudne niekoľko skritov. Je skoro jedno či to bude súbor, alebo MySQL. Stačí aby si si ukladal nejaké ID čo bude počítač spustení, potom čas kedy sa to spustilo, ping na Google a nejaké hodnoty čo chceš.

              Zastaralosť informácie uvidíš v tom čase čo si budeš ukladať a môžeš si napísať ďalší skript do CRONu čo môže kontrolovať logy a cez Sendmail posielať email ako upozornenie že sa niečo nespustilo.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Opravnenie k mysql status 08.11.2015 | 10:51
                Avatar Dodoslavn   Návštevník

                ja viem ze uz sme to uzavreli, ale keby niekto mozno riesil podobne nieco

                .

                Cause might be that your user dont have /usr/sbin and /sbin in $PATH. 

                The service command is located in this directories. 

                Try: 

                # export PATH=/sbin:/usr/sbin:$PATH 

                # /etc/init.d/mysql status

                .

                problem solved

                • RE: Opravnenie k mysql status 08.11.2015 | 11:40
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Ak by niekto riešil niečo podobné, tak použije už spomínaný a hotový webmin.