Moja prva CNC freza

Sekcia: Ostatné 12.01.2016 | 17:35
Bibibo   Návštevník

Ahojte,

tak chcem sa pochvalit stavbou mojej prvej CNC. Je to cisto na amaterskej urovni a je pravda, ze su tam niektore veci odflaknute. Spojovaci material a kable som kupoval pred sviatkami a cez sviatky som skladal. Samozrejme, ze nieco chybalo alebo kable boli krate, tak som improvizoval. Podla toho to aj vyzera. Kabelaz v rozvadzacije tak trocha nagrcana, pretoze kablu bolo malo, chybal nejaky kablovy organizer atd. Vsak postupne budem vylepsovat. Skratka som to chcel mat cez sviatky, dovolenku hotove, aby som sa s tym mohol hrat. CNC frezu som robil prioritne na frezovanie dreva. Potrebujem oblozit betonove schody. Cela konstrukcia je z hlinika. Gulove skrutky, krokove motory, drivre, vreteno, drziak vretena, zdroj pre krokove motory boli kupene z Ciny. Linearne vedenia, loziskove domce + loziska, hlinik boli kupovane v SK resp. CZ. Vreteno je 1,5kW a je riadene frekvencnym menicom Eaton. Pracovne rozmery su 780 x 1100 x 200. Nemam este osadene koncove spinace a spinace Home. Pracovnu dosku som zatial pouzil MDF. Casom mozno bude AL s T drazkami. Ovladam to samozrejme s LinuxCNC, ktory riadi aj otacky vretena cez PWM.

Cakam este na odchylkomer, aby som si to mohol premerat. Zatial som skusal len nejake gravirovanie do drevotriesky a presnost som celkom dobre vyladil. Zatial som neskusal merat presnost hlbky (Z os) Frezoval som len hlbu cca 5mm a na tuto hlbku to bolo ok. Stale vsak rozmyslam ako odmeram kolmost nastroja na material resp. pracovnu dosku.

    • RE: Moja prva CNC freza 12.01.2016 | 17:42
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      +1 Koľko ta to stálo celé finančne?

    • RE: Moja prva CNC freza 12.01.2016 | 17:51
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Teda musím Ťa pochváliť, vyzerá to dobre. Nejaký návod ako to postaviť a používať vo forme článku by si nemohol spáchať? Myslím, že by to viacerých ľudí zaujímalo.

    • RE: Moja prva CNC freza 12.01.2016 | 17:53
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Paráda. Funguje? Funguje. Čo tam po estetike kabeláže. To bude hračka na neskoršie.

      Takže Bedňa má kolegu :)

      • RE: Moja prva CNC freza 12.01.2016 | 18:47
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        YEA :)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Moja prva CNC freza 12.01.2016 | 18:47
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      To je moc pekná práca. Čo sa týka presnosti, tak vyzerá že máš čo dočinenia so strojarinou, tak vyrob nejaký skúšobný výrobok, ideálne do duralu, skús aj kruhy a daj si to zmerať na kontrole s 3D merákom.

      Ja pracujem v Novom Meste, teda ako to nemáš ďaleko dám ti to zmerať na stotiny milimetra, prípadne mi to pošli poštou.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Moja prva CNC freza 12.01.2016 | 19:37
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Toto vyzerá na pekný blogísek.

    • RE: Moja prva CNC freza 12.01.2016 | 21:31
      Avatar Bibibo   Návštevník

      Diky vsetkym za komenty. Material na frezu som nkupoval postupne cca 2 roky. Vznalozene financie som pre istotu prestal pocitat, pretoze by ma z toho rozbolela hlava. Ked to mam vsak narychlo spocitat, tak sa dostavam na sumu 2000 EUR. Strojar niesom vobec. Ked som si isiel dat nieco vyfrezovat, tak hovorim panovi, ze tam chcem otvor s priemerom 6mm. On sa ma pyta, ze s akou presnostou. Som myslel, ze ked poviem 6mm, tak bude 6mm a ziadne otazky okolo toho. Videl som borcov, ktory vopred si nakreslili v nejakom CADe komplet CNC frezu, zlozenu, rozlozenu, vratane spojovacieho materialu. Potom, ked sa pustaju do stavby, presne vedia co kupit, co dat spravit atd. Ja kreslit neviem, strojar niesom. Pozeral som internet, hladal konstrukcie a tu najjednoduchsiu som sa rozhodol postavit. Vela som pracoval s vykresovymi rozmermi jednotlivych dielov a nasledne som si na papier kreslil diely a na ne otvory, zavity atd. Samozrejme, rad by som napisal aj nejaky clanok, ak to niekomu pomoze.Ja prave teraz este stale bojujem s pouzivanim resp. s kresliacimi programami, s CAM softverom atd. Uz som zlomil 4 nastroje, ale to asi patri k tomu.

      To bedna: si mi dal napad na to meranie. U nas na druzstve je nejaka kovovyroba, tak skusim zbehnut tam. Este sa chcem spytat, ci si ty riesil nejako odsavanie pilin. Chcem to doplnit o odsavanie, ale nechcem za to vela zaplatit. Vies nieco doporucit ?

      • RE: Moja prva CNC freza 13.01.2016 | 11:35
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Odsávanie som neriešil, čo som videl, tak to podomácky riešia vysávačom.

        Inak ak by si našiel odvahu na článok, tak to by uvítalo veľa ľudí vrátane mňa. Sem tam som nejakú drobnosť o CNC napísal a vždy to malo veľmi dobrú odozvu.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org