ODROID C2 - oplati sa?

Sekcia: Hardware a Drivery 05.03.2016 | 23:41
Avatar lukove   Návštevník

Zdravima dobry večer, na SK sa da už kúpiť ODROID C2, po nie celkom dobrych skusenostiach s C1+ sa pytam ak sa tu najde nejaky šťastný uzivatel/majitel C1 ktory ma dobre skusenosti s C1kou nech napise nejake recenzie. Co sa tyka mojich skusenosti tak mi C1 mrzla skusal som obraz s MATE postaveny na debian Jessie. V podstate sa nedalo non-stop pouzivat odroid ako je tomu u mojo raspberry 2 u ktoreho som mal uptime cez tyden a u Banana Pro cca cez mesiac. mam sa poucit a neist do C2 alebo skusit kedze sa jedna o priamo nahradu za odlahceny desktop postaveny na ARMe.

    • RE: ODROID C2 - oplati sa? 06.03.2016 | 13:09
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Teda ak máš čas sa s tým hrať, pozrel by som logy na čom to padá. Čo by podľa mňa spravilo posun, keby to malo eSata (nemá) a hlavne kvalitný slobodný ovládač pre grafickú kartu, toto si pozri v akom je stave. Mrznutia by som očakával práve tam.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: ODROID C2 - oplati sa? 06.03.2016 | 13:44
        Avatar lukove   Návštevník

        ahoj bedna, tak C1 som sa zbavil moj postreh ci skor co som zistil bolo ze

        vanilla-debian bez X fungoval ako dlcho chces bez zamrznutia MATE debian uz bol problem po urcitom case zmrzol a asi to mohlo byt ovladacom, pravda je ze ODROID komunita si dokazala sama vytvorit ovladac na rozdiel od Lemaker Banana Pro ktore stale vyuziva fbturbo ako jedina moznost. samozrejme aj ta grafiakca uz bola fajn 2x Mali 450 lepsie nez Mali 400 v Banana, C2 ma 3x MAli 450 takze je to zase o kusocek lepsie. napr na odroide C1 siel bez problemov google chrome. mensim zadrhelom mohlo byt aj 1,5Ghz 32bit 4 jadro ktore vyzadovalo pasivny chladic a abolo citit ze trochu hreje. ako to bude u C2 to neviem mojou otazkou je ze ci sa jednalo u mna len o chybu nastaveni linuxu pripadne ci to bol plosny problem to mrznutie.

        na multimedia je najlepsie stale Raspberry 2 to fachci fajn. epiphany ma accelerovany flash a omxplayer yvladne fullhd pripoejene k t telke a fachci

        • RE: ODROID C2 - oplati sa? 06.03.2016 | 21:24
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          C2 tuším zvládne aj 4k video. Ja keď som sa hral so svojim trochu neznámym HW, tak som hlavne pátral po ovládačoch grafiky a či je tam aktívny vývoj, potom máš akú, takú záruku, že sa to pohne ďalej.

          Procesory sú dnes viac menej výkonné už všade, pri výbere by som riešil práve vývoj grafických ovládačov. Nesledujem Odroid, ale pokiaľ píšeš, že makajú na grafických ovládačoch, tak by som do toho išiel. Ono na desktop by sa hodilo aj eSata, ten v C2 tuším v čípe aj nejakú podporu má (emalácia cez USB3, alebo tak nejak), to sa hodí, keď ostatné zariadenia ťahajú všetko len cez USB2HUB, čo môže pri online sledovaní a nahravaní, plus ďalšie veci ako myška a klávesnica brzdiť. Predsa aj prerušenia majú svoju réžiu.

          Až bude čas si pozriem špecifikáciu tých čípov.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 06:15
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Ja rozmýšlam, že by som si na miesto nového počítača kúpil jedno s týchto dvoch alternatív k Raspberry Pi. Oplatí sa to? Nahradí to stolový počítač vo všetkom? Pobeží to každej linuxovej distribúcii?

       

      ODROID-XU4 ($120)

      Another great board from ODROID, the XU4 packs a lot of power—it’s one of only two boards on this list to offer a 2 GHz, eight-core processor (over twice as fast as the Pi!), and it costs a whole lot less than the other option. Combining this with USB 3.0 ports means you can actually use this little board for doing some pretty powerful computations. There’s so much power, in fact, that the XU4 requires an onboard cooling fan instead of a simple heatsink.

      2 GB of RAM, three USB ports, a microSD port, gigabit ethernet, and an HDMI port round out this very nice microcomputer and make it a really great value. The board can run Linux or Android, including the latest Android 5.0. And you can easily expand it with some cool add-ons from ODROID.

      Cubieboard4 ($144)

      With one the largest price tags in this list, you’d expect the Cubieboard4 to deliver some serious performance—and it does. A 2 GHz eight-core processor is supplemented by 2 GB of RAM, up to 64 GB of onboard storage, 1080p and 4K output, built-in 300 Mbps wifi, Bluetooth 4.0, and a clear plastic case. If you want to do something with a single-board computer, you can probably do it with the Cubieboard.

      The ability to support 4K video means this board could be a great media center manager, but the 2 GHz processor could be put to much better use for games, automation, or other imaginative projects. While Cubieboard is rather new, and their documentation and example projects are lacking, if you’re confident in your skills, this could be a great board. Much like the Radxa Rock, the Cubieboard sets itself apart from the Raspberry Pi with significantly more powerful components, from the processor to the wifi.

      • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 07:07
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Over si podporu grafickej karty a jej výkon mimo GL ES. A tiež výkon disku.

      • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 10:02
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Záleží od použitia, benchmarkov porovnávajúcich s x86 je málo, jeden na odroid fóre som vyhrabal tu.

        • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 10:36
          Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

          Ďakujem vám za rady. Ktovie nakoľko zložité či by som to zvládol nainštalovať :)

          • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 11:00
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            nainstalovat hocijaku distribuciu na takuto hracku je dost narocne a v konečnom dôsledku budeš pravdepodobne odkazany na distribucie, ktore vytvoril niekto iny, tu (mimo raspberrypi) vsak je vzacsa podpora od tertich stran dost mala

            a aj tak sa mozes stretnut stym ze sice distribucia bude fungovat alebo napr. prehravanie videa bude akcelerovane len cez terminalovu aplikaciu (omxplayer) a je velka pravdepodobnost ze veci ako flash alebo ine proprietarne techonologie nebudu rozchoditelne

            osobne pouzivam  raspberrypi ako prenosny pc. S ubuntu mate 16.04 uz funguje akceleracia videa aj vo VLC (ale fulscreen video nema ovladacie prvky pre mys - funguju len klavesove skratky)

            osobne by som si ako plnohodnotny pc kupil radsej nejaku skrinku s atomom, kde nebudu ziadne obmedzenia tykajuce sa arm architektury

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 11:52
              Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

              S týmto názorom súhlasím, je rozumnejšie si kúpiť netbook s Celeronom, ako sa trápiť s týmto vo funkcii PC. Ja osobne používam Raspberry PI B+ ako prehrávač (Kodi), na túto funkciu je to OK. Skúšal som to používať aj ako PC ale na tento účel (pokiaľ to pripojíš k TV) to nie je pohodlné, ledaže by si to pripojil k displeju. Nie je to dostatočne výkonné a je to spleť drôtov, ktorá s ergonómiou nemá nič spoločné. Aj keď je Odroid výkonnejší ako Raspberry PI, zlá podpora to diskvalifikuje. To by som už skôr uvažoval o Raspberry PI 3 alebo 2.

              • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 12:39
                Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

                Aha, takže vidím, že to je len pre riadnych profíkov a to by som ja nezvládol. Mal som o tom inú predstavu, myslel som si že to bude oveľa bližšie k bežným PC.

                Inak čo sa týka môjho monitoru k stolovému PC, tak hoci to model jeden s prvých LCD, má dokopy až 7 vstupov, z toho 4 USB vstupy a 2 nejaké iné vstupy. To by malo zrejme nejakú výhodu pre použitie jednodoskovému počítaču.

                • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 14:50
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  asi nerozumiem reči tvojho kmeňa,

                  ten pc je zabudovany v monitore (all-in-one) alebo funguje ako hub/dock kde sa pripaja k pc nejakym speci kablom co prenasa okrem obrazu aj usb data a audio (predpokladam ze to su tie ine vsetupy) ??

                   

                  dalej nemusi to byt len pre profikov ale najprv si porozne prestuduj ake distribucie existuju pre dany stroj a ake su ich obmedzenia (co funguje/nefunguje) a pozri si nejake youtube videa, 

                   

                  ale v konečnom dosledku by som to stale bral len ako hracku, ako PC uprednostni bazarovany PC/NTB alebo nieco podobne co spomina wlasaty nizsie, teda ak prioritou je cena. Ja osobne by som radsej investoval do noveho NTB (zaruka + vydrzi fungovat asi dlhsie ako ojazdeny ntb alebo mini-pc co uz dnes ledva splna HW poziadavky pre modenrne multimedia ako 4Kvideo)

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                  • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 14:56
                    Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                    vydrzi fungovat asi dlhsie ako ojazdeny ntb alebo mini-pc

                    Nemas moc pravdu. Kvalitne Thinkpad T4... su ovela lepsie ako dnesne plastove orezavatka alebo krajace zemli.

                    • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 14:58
                      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                      ked som pisal investovat myslel som do niecoho ako thinkpad alebo elitebook

                      ale inak suhlas

                      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 12:44
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                Celeron, Atom ... prečo nekúpiť za stovku nejaký jazdený Core i5 Sandy / Ivy bridge?

                • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 13:43
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Efektivita (pomer výkon/spotreba) a záruka stoja pri rozhodovaní na inej strane ako je nadobúdacia cena za zostavu. Cena za Intel like computing stick začína na 100E. Notebooky s podporou virtualizácie stoja od cca 200E.

                  Ten core i5 má TDP skoro 100W, nechcem vedieť koľko za to pýtajú v slovenskom bazári. Ebay má len CPU za cenu prevyšujúcu 30$. Do toho by som ja nešiel.

                  • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 13:49
                    Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                    Ja mám TDP 35W a mám i5 (i5-2520M CPU @ 2.50GHz). Spoteba bez záťaže okolo 6W, pri bežnom používaní okolo 7W, pri vypnutom podsvietení necelé 4W. T420 ako mám ja sa dá na bazoši zohnať za 150€.

                    • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 14:14
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      Intel Compute Stick Linux za cca 85E (MAX TDP 2W), GIGABYTE BRIX bez RAM a NB HDD za cca 110E (MAX TDP 5W), Acer Veriton N2510G s RAM a HDD za 220E (TDP sa mi nechcelo hladať) a to je približne cena za najlacnejší NB bez nanúteného OS.

                      Ceny sú orientačné, pozeral som uvrešťaného. Ten cenový rozdiel pri starom NB je +/- cena za nový 500G disk. Nie, záruku by som neriskoval. Ale kto chce, ten môže.

                      • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 14:24
                        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                        Záruka je niečo čo som nikdy nevyužil. Nikdy sa mi thinkpad nepokazil a aj keby sa pokazil neviem či by sa mi chcelo naťahovať sa so servisom, alebo by som jednoducho kúpil čo sa pokazilo a vymenil.

                        • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 14:47
                          Avatar WlaSaTy   Návštevník

                          Ja som ju už niekoľko krát využil. Keby nemala záruka zmysel, tak ju zo zákona zrušia a tovar zlacnie. A ak chce chalan len niečo s flash diskom čo pripne na telku alebo monitor, tak mu núkať o polovicu drahší a ťaŽśí tovar nemá zmysel. Ten notebook by sa mu nemohol hompáľať na kábli.

                          • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 14:56
                            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                            ja mam vdaka slovenskej legislative uz treti kus notebooku (vdaka predlzeniu zaruky pri vymene uz 5r a este pol roka v zaruke)

                            sa spomenul ten flash disk, tak ma napadlo, ze ako som sa naucil na vlastnej skusenosti, ked tieto arm hracky bezia z SD karty tak pri plnohodnotnejsom pouzivani sa suborovy system na tej karte rozsype (mne tak po pol roku), takze bud nech ma ten mini pc zabudovanu nand-flash alebo OS instalovat na HDD/SSD (externy alebo pripojeny cez sata - podla toho cio umoznuje ta hracka)

                            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                            • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 15:00
                              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                              Nechcem brať nikomu ilúzie, ale ani NAND flashky nie to čo bývali. S behom z mikro SD karty nemám problém už pár rokov s prepísaním obrazu tak raz týždenne (niekedy úplne, inokedy synchronizujem len rootfs cez rsync). Záleží na tom na akú kartu človek natrafí a ako má nastavený systém (u mňa je systém štandardne ro, do rw prepínam až pri aktualizácií).

                              • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 15:35
                                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                Toto som nepochopil, ale asi to tak nebolo myslené. Vravíš že NAND nie je dobré, ale porovnávaš to s SD kartou na ktorej si nedosiahol odhadom ani 200 prepisov. Karta v smartfóne trpí viacej. Nejako sa to tu zvrháva.

                                • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 18:39
                                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                                  Na NAND mi umrela časť tabuľky allwinner partícií do ktorej rozhodne každý deň nezapisujem. Mikro SD kartu používam stále pár rokov. Rozhodne by som NAND neveril výrazne viacej než SD.

                                  • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 18:51
                                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                    Vidíš, mne zas podochli SD karty aj po menej ako desiatich prepisoch. A interná pamäť v allwinner drží niekoľko rokov.

                                    A aj preto som vravel že sa to tu zvrháva. Okrem iného aj preto že chalan chcel naozaj malú krabičku, nie konferenčný stolík s klávesnicou.

    • RE: ODROID C2 - oplati sa? 28.04.2016 | 23:09
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Ďakujem Vám všetkým za rady a typy. Vedomosti aké modely PC sú kvalitné, tak to sa mi v živote určite ešte zíde vedieť :)

       

      asi nerozumiem reči tvojho kmeňa,

      ten pc je zabudovany v monitore (all-in-one) alebo funguje ako hub/dock kde sa pripaja k pc nejakym speci kablom co prenasa okrem obrazu aj usb data a audio (predpokladam ze to su tie ine vsetupy) ??

      Používam stolový počítač, monitor mi funguje úplne klasicky cez kábel. Len na tú dobu to bolo zrejme veľmi pokrokové, že ten monitor má okrem kábla v sebe  aj viacero iných vstupov, napr. sú v ňom až 4 USB vstupy. Možno by to bolá drobná výhoda pri prípadnom používaní jednodoskového počítača ak by sa to dalo propojiť cez USB. 

       

      A ešte nejaké linky v češtine, na výkonné jednodoskové počítače, iste Vás to bude zaujímať :)

      Nová ARM deska: Hardkernel Odroid-XU4 s osmijádrovým Exynosem 5422 za 74 USD

      Cubieboard4: ARM deska s osmijádrem Allwinner A80. Napájet se dá i z baterie

      • RE: ODROID C2 - oplati sa? 29.04.2016 | 07:56
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Nie sú tie "USB vstupy" náhodou USB hub?

        • RE: ODROID C2 - oplati sa? 29.04.2016 | 11:41
          Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

          Asi áno. 

          • RE: ODROID C2 - oplati sa? 30.04.2016 | 16:34
            Avatar lukove   Návštevník

            Slavomir prepac ze reagujem az teraz,co sa tyka dosiek rad popisem situaciu s pohladu pre obycajneho uzivatela:

            * ODROID C2 ten som nemal ale vsade pisu ze vdaka vysej frekvencii je lepsie na tom vykonovo nez RPi3, oproti XU4 je na tom len o trochu horsie vykonovo ale cena je u C2 priatelnejsia a tiez je to uz 64bit * C1+ sem tam mrzla, 4jadrova 32bit vykonovo fajn, lepsia mali450 grafika, odroid komunita ma pre nu drajver vlastny

            k odroidom treba dodat ku vsetkym C1,C1+,C2 je ze maju nieco ako slot pre SSD disk taky maly v podobe Sd karty ale je to vykonovo ako SSD

            co sa tyka banana pro ta je pomala ma 2 jadro a mali400 graf pre ktoru nie su drivre a ani nebudu uz cakame na to dost dlho, na druhu stranu lemaker je fajn firma a je pre nu vela distier

            ma sata port pre pripojenie notebookoveho disku, a tiez ma wifi priamo na doske sam vlastnim banana pro a je vhodna na postavenie NAS so zdielanymi datamy to plati aj o inych doskach co maju allwinner A20

            --

            Raspberry 2 - je fajn doteraz to bola naj doska koli tomu ze mame tu akcelerovany web browser Epiphany, OMXPLAYER, funkcne KODI, grafika zvlasne Quake3 nepodarilo sa mi ho ale rozchodit, video zvladne prehrat najelspie je na to Kodi - pozor nie vsetky kodeky su podporovane, teraz najnovsie je pre raspberry aj pre 2 verziu chromium os

            Raspberry 3 - total vytaz testu zatial nemam ale tiez koketujem s myslienkou ticheho pc na baze armu lepsie nez rpi 2 to uvidim ale podla tetsov v niektorych situaciach az 50 - 60 percent narast vykonu

            nevyhody raspberry ma len 100mbit sietovku vsetko riesen cez usb ale vyhoda je ze je to jedina doska s ARM ktora ma total funkcny graf accel Videocore 4 v rpi3 ma vyssi takt nez u Rpi2 osobne odporucam zakupit ak uz ten arm chces RPi3 ak bys is chcel disk tak nejaku redukciu s vlastnym adapterom pripojitelnu cez usb ak nezalezi na ARM architekture skusil by som Gigabyte Brix