KDE 5

Sekcia: Ostatné 14.09.2016 | 11:58
Avatar Yoste   Návštevník

Zdravím..... Po cca pol roku čo som používal Ubuntu s unity som sa rozhodol, že by som chcel iné prostredie a to konkrétne KDE5. Viem že existuje Kubuntu a ani by som nemusel inštalovať nanovo OS ale tam je stará verzia KDE a hlavne keď som skúšal live USB tak to išlo celkovo nejako zle...... Dosť sa mi páči distro Manjaro tak by som mal malú otázočku pre tých čo ho náhodou používajú. Ako často sú tam updaty? Je to rolling distro a tak sa celkom bojím, že tak budem musieť denne sťahovať a inštalovať aktualizácie :D. Používam notebook a mal by som ešte otázočku, či to ako rýchlo sa mi vybíja batéria súvisí aj s prostredím. Proste či je nejaký veľký rozdiel napr. 2 hodiny medzi KDE 5 čo je náročnejšie na HW a xfce ktoré je dosť odľahčené.

    • RE: KDE 5 14.09.2016 | 13:28
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

      Kubuntu 16.04 malo nejaké muchy a dokonca sa objavovali aj problémy s bootom live systému a jeho mrznutie, ale 16.04.1 ide veľmi pekne. Po inštalácii je tam tiež staršia verzia KDE5 ale ak sa pridá repozitár ppa:kubuntu-ppa/backports, tak je možné používať vždy najnovšiu verziu. Pod Kubuntu 16.04.1 ide naozaj bezproblémovo.

      Čo sa týka Manjara s KDE, tak toto distro som mal tiež na PC zopár mesiacov. Lenže tu mi fakt na nervy išli tie kvantá aktualizácií. Naposledy 337 aktualizácií, ktoré sa sťahovali a inštalovali neuveriteľných 8 hodín (pekne strávený víkend :-) ) a po dvoch týždňoch mi správca aktualizácií znovu ponúkol takmer rovnaké kvantum aktualizácií. To som sa už rozhodol, že Manjaro vymením za Kubuntu. Už po prvej takejto aktualizácii mi systém nabiehal najprv do čiernej obrazovky a až potom sa objavila plocha desktopu a systém začal dosť často mrznúť. Mne osobne sa Manjaro veľmi páčilo, priučil som sa niečo nové, nejaké veci fungovali okamžite bez nutnosti doinštalúvania všelijakých prídavných balíčkov, vždy najaktuálnejšie aplikácie, ale Kubuntu je podľa môjho názoru stabilnejšie.

      • RE: KDE 5 14.09.2016 | 14:21
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        U toho Manjara nie je nutnosť hneď každú aktualizáciu inštalovať. Buď inštaluješ každú chvílku po troške alebo raz za čas viacej aktualizácíí. A čo sa týka tých 8 hodín aktualizácií, tak to je nejaké zvláštne, pretože mne takto dhlo ešte nikdy neaktualizovalo. Bežná aktualizácia u mňa trvá tak 15 až 30 min.Iba ak tam máš aplikácie z AURu, ktoré sa musia kompilovať, tak potom tie aktualizácie trvajú dlho.

        • RE: KDE 5 14.09.2016 | 14:29
          Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

          Áno, mal som aj aplikácie z AUR. Ale aj tak, keď to zrátam, tak raz za mesiac vyše 300 aktualizácií, tak to je teda dosť. V Kubuntu mi inštalácia aktualizácii tiež nikdy netrvala dlhšie ako 15 min. No škoda, že som si neurobil výpis z terminálu, bol to vtedy nekonečný príbeh :-)

    • RE: KDE 5 14.09.2016 | 15:16
      Avatar Yoste   Návštevník

      No tak ja som si teraz všimol, že pred pád dňami vyšiel aj mint s KDE.....tak to asi pôjdem do neho. Linux mint všade chvália tak skúsim live ako to pobeží na mojom stroji. Inak aj by som inštaloval Kubuntu tak môžem nechať secure book funkciu zapnutú a ono by mi išiel dual boot? Nabehol by GRUB bez problémov?

      • RE: KDE 5 14.09.2016 | 17:09
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
        vyšiel aj mint s KDE.....tak to asi pôjdem do neho

        Či pojdeš do Mintu 18 KDE alebo Lubuntu 16.04, jedno majú spoločné - velmi pekné avšak neodchrobakizované KDE5. Sám tvorca Mintu píše: As continuous updates. I’m sorry, that means it won’t be necessarily as stable as frozen editions but it’s necessary considering how young Plasma 5 is. Even though regressions might occur, each new update is likely to bring its fair share of fixes and improvements that early in Plasma’s dev. cycle (citát odtialto). V tomto prípade staršie = stabilné. Ak sa teda chceš pohrať s KDE bez rozpakov, z *buntu family skús Kubuntu 14.04 alebo Mint 17.3 KDE ;). Obe sú podpísané, t.j. secure boot je v poriadku.

        • RE: KDE 5 14.09.2016 | 17:32
          Avatar Yoste   Návštevník

          No to asi áno....možno pôjdem do MATE edície mintu. Čo som si pozrel na nete tak ono ma milo prekvapilo, že je celé kompletne preložené do slovenčiny. Vyskúšam sa s ním pohrať a možno natrafím aj na pekné témy a bude to vyzerať pekne ako KDE5 :). Mne na mojom notebooku robí problém stále tearing aj vo videách....jedine unity kde je compiz alebo KDE 5 s Kwin mi ide krásne. Ono to je asi tým, že mám intel grafiku. Ja som hlavne celkovo zaznamenal, že taký cinnamon DE mi ideo poznanie menej plynule ako KDE 5 ktoré je náročnejšie.

          • RE: KDE 5 14.09.2016 | 18:31
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Tearing a Intel proste idú k sebe :) Návodov je veľa, ale nainštalovanie najnovšieho updateru by malo zabrať.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org