Realtek Impedancia

Sekcia: Hardware a Drivery 07.11.2016 | 17:24
Avatar Lubuntu_Yeah   Používateľ

Zdravim, mozno o tom neviete, ale vo windowse ked v Realtek ovladaci menite pripojenie jacku medzi Headphones/Loudspeakers tak vlastne menite vystupnu impedanciu...absolutne som nenasiel zeby sa nieco take dalo spravit aj cez alsamixer...pokusal som sa skompilovat realtek ovladac pre linux, ale ked som narazil na 4. error pri kompilacii a google nebol napomocny, tak som sa nato vykaslal...nehovoriac o tom, zeby to asi ani tak nepomohlo...monitorovanie pripojenia jackov asi tiez nie je mozne, ci ?

    • RE: Realtek Impedancia 07.11.2016 | 17:46
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Ja si skôr myslím, že sa to mení automaticky podľa pripojeného výstupu.

      Ak by to pavucontrol podporoval, možno ti tam pribudne nejaký prepínač.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Realtek Impedancia 07.11.2016 | 19:28
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ty, prosím Ťa, Ty si elektrikár. Do zvukovky sa nezvyknú pchať pasívne repráky vysokého výkonu. Má tým pádom nejaký dôvod riešiť pri výstupe zo zvukovky impedanciu ak sa jedná o odpor do 20 ohmov na výstupe rádovo v desiatkach miliwattov? Ako, že by to dokázalo prebudiť koncák alebo blany je možné. Ale málo kto má tak nevhodne nastavenú hlasitosť.

        Teda, okrem susedov v paneláku. Ale v ich prípade bude mať ich okolie od ich hlasnej hudby skôr pokoj.

        • RE: Realtek Impedancia 07.11.2016 | 20:43
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Tak dnes je to všetko integrované a bude tam kompenzácia výstupu, čiže ak nejde o nejaký kuriózny, alebo profi HW, je v podstate jedno.

          Vyskúšal by som spustiť aj tak pavucontrol, lebo neviem ako funguje defaultné ovládanie hlasitosť v Lubuntu, či nemajú nejaké vlastné klikátko.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Realtek Impedancia 07.11.2016 | 21:08
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Takže chalan naháňa ducha. Impedancia sa mu nastaví sama.

            Ohľadne nastavenia zvuku Lubuntu, tak 17.04 má v lxpanel nahodený applet na nastavenie hlasitosti ktorý po dvojkliku naštartuje pavucontrol. V staršom 16.10 to bude asi podobne keďže nová verzia je len forknutá a ešte nezačal ani masový rebuild balíkov s update na novšie verzie. Od včera večera to ponúka len nejakú štvrtinu stovky balíkov na upgrade, a firefox to má starý.

    • RE: Realtek Impedancia 07.11.2016 | 20:15
      Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ
    • RE: Realtek Impedancia 08.11.2016 | 04:31
      Avatar Lubuntu_Yeah   Používateľ

      Dakujem za rady, vyskusam. Nie je jedno aku mate vystupnu impedanciu - napr AL888 rozlisuje 100 ohm non-amplifed output vhodny pre repraky ktore maju vlastny zosilnovac a 1 ohm amplified output pre sluchatka...hlavne ak mate sluchatka s vyssou impedanciou, a nechate ich na 100 ohm vystupe, tak nebudu hrat dostatocne hlasno. Na druhu stranu ak repraky nechate na 1 ohm vystupe tak pri vyssich hlasitostiach to zacne chrcat...tiez som si dlho myslel ze zvukovka si vystupy prepina sama a hromzil som jak mi sluchatka ticho hraju az dokial som to raz nevyskusal prepnut :D

      • RE: Realtek Impedancia 08.11.2016 | 10:48
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Predradený odpor slúži na obmedzenie prietoku elektrónov. To isté rieši aj korektné nastavenie hlasitosti. Kedysi malo toto obmedzenie prietoku elektrónov funkciu ochrany pred spálením zosíku pri vyššom výkone, ale to v dnešej dobe platí len ak pripájaš pasívne výkonné reproduktory.

        Skús povedať či ťa trápia len tie profily pre sluchátka vyššou impedanciou a aktívne repráky s nižšou impedanciou na vstupe. Lebo ten výkon si vieš regulovať hlasitosťou.