Zdravím, na notbook s xubuntu(HDD rozdelený na 3 patrície+swap) som doinštaloval win7 a nedarí sa my rozbehať dualboot, vo všetkých návodoch spomínajú inštaláciu linuxu až po windows, ale ja to mám opačne. Načíta sa len win. ktorý vidí len jednu patríciu(v ktorej je nainštalovaná).
Vedel by my niekto poradiť? Za odpoveď dopredu ďakujem..
Odpovedal si si sám
takto to riesia lamy ako ty. a pritom staci spustit live cd...
To teda nestačí, keď nevie čo robiť.Vôbec si nepochopil, že mu odpovedal jeho jazykom.Preložím ti to: Táto téma nemusela existovať, keby pýtajúci sa postupoval ako má.
posli, prosim ta, foto tej patricie...
Doinštalovaním Windows sa prepísal GRUB zavádzačom systému Windows. Oprava je úplne jednoduchá:
1. nabootuj linuxový systém (Live systém)
2. do terminálu zadaj
, získaš prehľad o partíciách a hlavne info o oddiele, kde je nainštalovaný Linux
3.
za X dosadiť číslo linuxovej systémovej partície (/)
predpokladám že tvoj disk má označenie sda
4. potom reštart PC
5. pri boote PC by sa už mal objaviť GRUB. Po nabootovaní systému je potrebné ešte zaktualizovať GRUB:
Celý postup sa môže trochu odlišovať aj od toho, či si vytváral aj /boot oddiel alebo nie. Ak si s niečím nebudeš istý, postni sem výpis z parted -l.
To je úplne normálne, správca súborov linuxové partície nezobrazuje ale správca diskových oddielov áno.
hmmm, toto ma nenapadlo.. ale ďakujem moc za odpoveď, dneska som na to moc času nemal, narýchlo som to skúsil a po zadaní
vypísalo :ale ešte sa s tým pohrám..
Ak by príkaz sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda nezaberal, tak miesto neho vyskúšaj:
a zvyšok urob tak, ako som uviedol vyššie.
s týmto príkazom to už funguje,
takže ešte raz ďakujem moc za radu..