Wifi/živý systém

Sekcia: Konfigurácia 04.07.2017 | 02:57
Avatar xc7   Návštevník

Existuje spôsob ako spustiť wifi v živom systéme (Ubuntu Mate)? Ak sa nemýlim, ten ovládač (wl) sa inštaluje zo súborov inštalačného CD. Ukazuje mi, že je nainštalovaný additional driver, aj lsmod ho ukazuje. Takže nato by som internet nepotreboval. Ale ako ho spustiť bez reštartu PC? Skúšal som "sudo service network-manager restart" aj "sudo modprobe -r wl, modprobe wl". Nepomohlo. Samozrejme, dalo by sa to spustiť, keby som prerobil ISO. Ale zaujímalo by ma, či sa to dá dosiahnúť bez prerobenia ISO. Kontrolka (HP 2510p) mi nesvieti, ale keď to stláčam, tak sa to akože vypína a zapína (napr. rfkill to ukazuje). Len siete to neukazuje ani vtedy, keď rfkill ukazuje, že je to zapnuté.

    • RE: Wifi/živý systém 04.07.2017 | 06:36
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Ak Ti chýba ovládač, tak ho nainštaluj. Predpokladám že sa tento tvoj problém týka notebooku, ktorý má možnosť aj pripojenie eternetového kábla ktorý sa dá tak isto použiť na pripojenie siete na pripojenie intranetu, a aj internetu.

      PS: Ak chceš to ISO použiť viac krát ako len raz, tak si z neho sprav LiveUSB cez nejaký nástroj, a vyčleň tomu aj nejaké miesto na ukladanie zmien. Ako, tak to sa tu riešilo veľa krát.

      • RE: Wifi/živý systém 04.07.2017 | 07:48
        Avatar xc7   Návštevník

        Podľa mňa mi nechýba ovládač. bcmwl-kernel-source_6.30.223.271+bdcom-0ubuntu2_amd64.deb , čo sa nachádza v /cdrom/pool/restricted/b/bcmwl je, myslím si, kompletný ovládač a v živom systéme si ho môžem nainštalovať. To je v Linuxe bežný postup, že sa nejaký program nainštaluje iba v živom systéme, hlavne pri nejakých opravách. Je proste veľa programov, ktorých inštalácia nevyžaduje reštart. Wifi ovládač medzi ne nepatrí, tak chcem vedieť, či sa ten reštart dá niečím nahradiť. Inštalovať na USB to nechcem (poprípade robiť perzistentné USB -myslím, že to nie je to isté), to už v podstate nie je živý systém (aj keď, myslim že oficiálne sa to považuje za živý systém).

        • RE: Wifi/živý systém 04.07.2017 | 10:23
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Keby si tam mal ten ovládač nainštalovaný, tak sa ti zavedie pri štarte systému. Nejako nerozumiem v čom máš problém ak tam ten ovládač už podľa teba máš.

          Nikto ti neradil inštalovať Linux na USB. Vytvorenie LiveUSB s perzistentným zápisom nie je to isté ako nainštalovať Linux na USB (alebo eSATA či iný externý disk). LiveUSB s perzistentným zápisom je klasické Live so všetkým čo k tomu patrí ako je napríklad kompletná detekcia HW pri štarte. Ale s bonusom v podobe jedného súboru do ktorého sa pripisujú zmeny oproti pôvodnému obrazu. A ak chceš tie zmeny zahodiť, tak ten súbor zmažeš.

          PS: Ak si chceš len pokecať a poteoretizovať, tak si to daj do blogu. Ak chceš poradiť, tak povedz v čom.

          • RE: Wifi/živý systém 04.07.2017 | 19:39
            Avatar xc7   Návštevník

            Nejedná sa o teoretickú otázku. Mohol si si všimnúť, ako píšem nahrubo, pričom bežne píšem príspevky tak, ako by sa mali písať. Odišiel mi hdd. Ledva som rozbehol live USB+ usb internet 250 MB/deň. 1GB ram neutiahne U. Mate. Po zapnutí musím ukončiť toľko procesov, koľko sa dá, aby som mohol zapnúť firefox. A potom je to tesne pod 1GB. Nechápeš, že ja som skúšal inštalovať ovládač v živom systéme? To znamená zapnúť pc s tým live usb U. Mate a ísť na Additional drivers, tam zaškrtnúť WL. Potom mi ho ukazuje aj v additional drivers, aj v lsmod. Len či sa dá obísť ten reštart.

            • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 09:06
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Chápem, že odmietaš to, čo si pletieš a čo si nedáš vysvetliť. Je to tvoja voľba a nik ti ju neberie.

              PS ten reštart sa dá obísť. Ale je to zložitejšie ako pri nahraní liveusb nejakým nástrojom zaškrtnúť o jedno políčko viac.

              • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 22:57
                Avatar xc7   Návštevník

                Ako sa dá obísť? Hľadal som a našlo mi niečo ako Kpatch a Kexec, ale neviem koľko MB by bolo treba stiahnúť a koľko zaberajú v RAM. A či by mi pomohol taký program. Proste či by sa nevymazal ten ovládač pri takom reštarte jadra. Skúšal si to? Samozrejme, že ak nič jednoduchšie nie je tak zvolím tento postup: mám 1 inštalačné dvd a 1 kľúč s U.Mate, a 1 kľúč so zálohami. To dvd zamŕza (nenainštalujem z neho), takže ho môžem vymazať. Skúsim naň preložiť tú zálohu a na USB od zálohy dať perzistentné Ubuntu (ISO je na zálohe). Tam si nainštalujem WL, stiahnem si (už cez wifi) nejaké ISO, na ktoré mi stačí RAM. Buď nech je použiteľné s wifi v živom systéme alebo prerobím ISO, aby tam bol ten ovládač. A z toho už si spravím kľúč bez perzistencie, aby sa tam nič neprepisovalo a aby vzdržal tých pár mesiacov, kým zoženiem HDD.

                • RE: Wifi/živý systém 06.07.2017 | 11:53
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Kpatch a Kexec vyžadujú modifikáciu ISO ktorú si vylúčil. Najjednoduchšie je vytvoriť si ten súbor na perz..., ale to si vylúčil tiež. Takže ti ostáva len dekompilovať ten inštalačný balíček, upraviť si inštalačný skript a nahrať si to na iný USB ktorú budeš pripájať vždy keď budeš chcieť po štarte z LiveUSB nahrať ten ovládač.

                  Znie to nelogicky? Pochopiteľne že áno. Ale vzhľadom na tvoje (!) požiadavky sa to inak nedá.

    • RE: Wifi/živý systém 04.07.2017 | 08:59
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
      ako spustiť wifi v živom systéme (Ubuntu Mate)?

      Nie je najjednoduchšie vyskúšať iné distro Live ?

      • RE: Wifi/živý systém 04.07.2017 | 19:45
        Avatar xc7   Návštevník

        Nie je to jednoduchšie, lebo s 250 MB/ deň veľa nestiahnem. Mohol by si mi zistiť, či Porteus má wifi ovládač funkčný v živom systéme? To je distro, ktoré sa používa hlavne ako live.

        • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 21:49
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          V tom nepomôžem, Porteus je mimo môjho záujmu. BTW - 99% distier ktoré som skúšal nemalo problém s WiFi

          • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 23:13
            Avatar xc7   Návštevník

            99%? V živom CD? Porteus má okolo 300MB. Ak máš CD, skús to napáliť, či tam pôjde wifi. Ale ono to práveže vo väčšine distier nefunguje, lebo ovládač vychádza pod inou licenciou ako distro a preto si ho človek musí nainštalovať sám.

            • RE: Wifi/živý systém 06.07.2017 | 06:43
              Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

              Ako povedal vxmery, vo väčšine distier chodí wifi v livku bez problémov, pokiaľ nemáš nejaký problémový wifi modul. Či som skúšal manjaro, Linux mint, fedoru, slax, MX16, či ubuntu, všade išlo wifi ihneď. Jediná výnimka bola so starým Acerom, kde bol Broadcom wifi modul, ten nechcel chodiť na prvý šup. Ten bol aj problém rozchodiť.

              • RE: Wifi/živý systém 06.07.2017 | 19:02
                Avatar xc7   Návštevník

                Tak to asi len s mojou kartou je ten problém.

                • RE: Wifi/živý systém 06.07.2017 | 20:23
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  S tou kartou nie je problém. Problém je s licenciou k tomu firmware čo je súčasťou ovládačov pre danú kartu. Výrobca si dupol, a tak to nemôže byť distribuované tak ako by si chcel ty.

                  PS: Tiež používam Broadcom s ovládačom wl.

    • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 07:55
      Avatar xc7   Návštevník

      Saty, keďže si odborník na zálohovanie, tak by som sa ťa ešte spýtal, prečo mi toto vyhodí keď spúšťam Gparted. Robilo to už dlhšie. Myslel som si, že to robí hdd, ale ten je teraz vonku, inak by som nezapol pc. Už ho asi neopravím, však? Mal len 1,5 roka. Bolo to ssd Kingspec 64GB. Pôvodný mechanický toshiba vydržal podstatne dlhšie. Vyhodí mi to hlásenie pri spúšťaní Gparted. Keď dám ignore, je tam jeden výsledok. Keď dám cancel, je tam druhý výsledok. Keď som mal toshibu, tak to nerobilo, preto som si myslel, že to robí ten Kingspec. Inak Kingspec dlhšiu dobu dával pri štarte také hlásenie Clearing orphaned inode. A fungoval inak ako toshiba. Musel som vytvárať boot oddiel, inak bolo Attempting to read or write outside of disk.

      • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 08:12
        Avatar xc7   Návštevník

        Zhodou okolností sa o tom píše tu: Note: on some usb-sticks fdisk says "Note: sector size is 2048 (not 512)", in which case you may very well be out of luck trying to boot from it, see mailing list thread: Problem with 2GB USB Pendrive. Tak to asi bude chyba USB kľúča. Hentak divne mi to ukazuje, ale funguje (to je usb z ktorého idem).

        • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 08:48
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Túto hlášku mi dáva každý USB kľúč, na ktorý nahrám livko pomocou Win32 DiskImageru alebo Suse Studio imageru. Zrejme to súvisí so spôsobom nahrávania týmito programami. Pokiaľ zruším na tom USB partíciu a znova vytvorím Fat32 a sformátujem, prestane to robiť.

          • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 22:40
            Avatar xc7   Návštevník

            Päť sekúnd po tom ako som napísal príspevok, som si uvedomil, že keď dám cancel tak ukazuje 30GB a ignore 7,5GB a 30:7,5=4 a 2048/512=4, takže je to čisto problém toho usb kľúča. Pôvodne som si myslel, že sa to týka hdd, ale vždy som dal ignore, lebo som si myslel, že cancel zavrie gparted. Tak keby som dávnejšie dal cancel, mohol som prísť na to, že hlásenie sa týka usb kľúča a nie hdd. Síce som videl, že usb kľúč mi ukazuje divne tých 7,5 ale nevedel som že to súvisí s tým úvodným hlásením. Myslel som si, že mi dd zle vytvára live USB.

    • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 10:52
      Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

      V živom systéme sa pokiaľ viem dajú ukladať zmeny iba vtedy, ak sa pri vytváraní livka začiarkne možnosť ukladať zmeny aj po reštartovaní USB (dá sa aj vybrať veľkosť v MB, viď obrázok). Ináč sa žiadne zmeny v livku nezapíšu (nezachovajú).

      "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
      • RE: Wifi/živý systém 05.07.2017 | 23:09
        Avatar xc7   Návštevník

        Tá možnosť bola voľakedy aj v programe USB creator, ktorý je súčasťou Ubuntu, ale už tam nie je. Neviem, či si pochopil, ale ja som pôvodne chcel rozbehnúť to wifi v živom systéme bez perzistencie, ktorý teraz mám. Lebo program sa dá nainštalovať aj do RAM -proste máš zapnutý PC, ideš zo živého cd bez perzistencie a nainštaluješ program, aký potrebuješ. A po reštarte, samozrejme, ten program zmizne. Používa sa to hlavne pri opravách. Neviem ako je to rozdelené, ale asi moduly jadra, kam patrí wifi ovládač, nefungujú týmto spôsobom -nefungujú bez toho, aby si po ich nainštalovaní reštartoval PC.

    • RE: Wifi/živý systém 08.07.2017 | 08:53
      Avatar xc7   Návštevník

      Chcel som si spravit perzistentne USB cez dd, ale kvoli tej chybe 2048/512 som nedokazal rozdelit oblasti USB kluca cez Gparted. A rozdelovat to v CLI je horsie, tak som si nainstaloval Mkusb do RAM. To som povodne nechcel, lebo hoci tieto programy su pomerne male (Mkusb ma 1MB), apt update ma dnes okolo 20MB. Ale mal som dost zvysnych MB, tak som nainstaloval Mkusb. Na prvykrat to nevyslo, lebo som odpisoval priamo z Firefoxu. Tak som si odpisal tych par prikazov na papier a so zatvorenym firefoxom som spravil perzistentne USB v Mkusb. Nainstaloval som ovladac, ale b43 z internetu -ten podla mna nie je v suboroch komplet. Takze sa nedozvieme, ci to WL ide nainstalovat z instalacnych suborov. Nevadi. Stiahol som Porteus a v nom tiez nejde wifi, je to vinou Broadcomu. Takze budem remastrovat nejake ISO, ale nie Porteus, lebo to by asi bolo tazke, to je uplne iny OS ako ostatne.

      • RE: Wifi/živý systém 08.07.2017 | 09:20
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Vidím že bude lepšie keby si povedal odkiaľ si, a niekto ti taký USB kľúčik s perzistentným zápisom pripraví. Len k tomu povedz aj či sa má jednať o 32bit alebo 64bit distribúciu, kľudne aj tú z pôvodnej otázku (Ubuntu MATE).

        PS: O prerozdelení USB kľúča je škoda polemizovať. To sa robí tak, že ho najprv vymažeš pomocou fdisk alebo (g)parted, a potom vytvoríš novú oblasť. Z historických dôvodov sa tam dá informácia o veľkosti sektora 512 a tým sa prehluší nastavenie HW ktorý má v tvojom prípade 2048.

        • RE: Wifi/živý systém 08.07.2017 | 12:10
          Avatar xc7   Návštevník

          Aj o to sa jedna, ze ja zijem 11 rokov uplne sam a nie som ochotny sa stretnut so ziadnym clovekom, ani napriklad v servise, ze by som si dal napalit OS. Teraz treti mesiac zijem na ulici a som rad, ze mam pokoj od vsetkych ludi. Pisem, ze to perzistentne USB som uz spravil. Pouzijem ho na to, aby som si najprv stiahol nieco mensie, aj z toho spravim perzistentne USB a z neho budem remastrovat nejake iso -aby som mal USB bez perzistencie, ktore mi vydrzi tych niekolko mesiacov kym zozeniem HDD. (U.Mate perz.usb staci na to aby som stahoval z wifi, ale je moc tazke na RAM na to, aby som v nom remastroval). Uz to nejako zvladnem. Dik.

          • RE: Wifi/živý systém 08.07.2017 | 16:13
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Ak to chceš zbytočne zložito, tak prosím. Aj to je tvoja slobodná voľba. V reále by stačilo mať druhý USB kľúčik a naň vytvoriť to LiveUSB aj s perzistenciou, priamo z toho čo máš teraz nahodený. Alebo, niekde nájsť prebytočný HDD. Jeden, cca 100G SATA sa mi váľa na stole, ale ten si nehám.

            PS: Zaujímala by ma jedna vec. Ako riešiš elektriku? Elektrárne totižto pýtajú výpalné za prípojku, a to sa mi na záhrade neoplatí. Solár nechcem, a dynamo je cez 300E.

            • RE: Wifi/živý systém 09.07.2017 | 01:43
              Avatar xc7   Návštevník

              Co myslis vypalnym? Zriadenie alebo fixnu zlozku platby? Lebo aj ta fixna zlozka je pomerne velka ked pouzivas malo elektriky. Ved povedz kolko to je. Avion, Eurovea a bratislavsky Aupark maju zastrcku. Lebo poznam aj piestansky Aupark, ten nema. A potom krcmy. V Trnave som to riesil tak, ze som do vlaku nastupil 40 minut a vystupil 5 minut pred odchodom. Tie nove vlaky aj ked su nahodou pristavene skor, tak odomknute su len 40 minut pred odchodom. Napokon som zistil, ze Porteus ma wl ovladac a ide wifi zo ziveho CD. Na prvykrat som myslel, ze to nejde, lebo sa to tam zle naklikava. Problem vsak je, ze Porteus Mate ma textovy web browser. To je tak absurdne, ze definitivne koncim s Porteusom. Poradte mi niekto male distro, kde ide wifi na Broadcom. Co sa tyka HDD, to je 1,8"PATA ZIF 40-pin. A moznoze je zly len kabel. Je trochu premacknuty.

              • RE: Wifi/živý systém 09.07.2017 | 08:04
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Myslím tým oboje. Keď porovnáš cenu za spotrebovanú el.energiu oproti zvyšku sume s vymyslenými poplatkami, tak zistíš že pokiaľ nemáš metrovú plazmu, klimatizáciu alebo práčku spúšťanú 2x týždenne, tak je cena za spotrebu len stotinou z celkového výpalného. A cena za zriadenie je na tom podobne. Povedia ti: Prekopte si to sám, položte káble, dajte nám dokumentáciu od nami certifikovanej firmy, a my vám nacvakneme "hodiny" aj s koncovkami za cenu prevyšujúcu výkop na položenie tých káblov. A ohľadne toho ovládača? Tak to že ho niekam pribalili je skôr "omyl", mierne povedané. Ak si to neželá výrobca, tak to ostatní nesmú pribaľovať. A nájsť pre teba LiveCD ktoré má "omylom" v sebe ten ovládač aj s firmware by znamenalo pre niekoho (čo má takú wifi kartu) stiahnúť nejaké distro, nahrať ho na médium, naštartovať to, a skúsiť či funguje na všetkých typoch WiFi. Mne to totižto fungovalo už pri inštalácii čistého Ubuntu (16.04), ale len pri jednom type kryptovania. Nespomeniem si ktorého, a zisťovať sa mi to už nechce. A vypadávalo mi to. Dodatočné prekliknutie aktivujúce "neslobodné ovládače" to stiahlo "lepší" firmware a tým sa to "opravilo".

                Takže asi budeš musieť naozaj ísť medzi ľudí.

                PS: Naozaj som myslel výkop káblov aj s chráničkou a zemnením. Meter do zeme, tehla, štrk, ...

                • RE: Wifi/živý systém 09.07.2017 | 20:44
                  Avatar xc7   Návštevník

                  Presne toto mi napadlo, že ono si to ešte musí stiahnúť firmvér. Lebo skúšal som teraz ten WL na U.Mate aj cez Additional Drivers aj cez Gdebi. Gdebi vypísal, že vsetky závislosti sú splnené a ani CLI v Gdebi neukázalo žiadnu chybu. Tak zrejme si to musí stiahnúť firmvér. Skúšal som aj Slax, lebo Porteus je založený na Slaxe. Nešlo to tam. Lsmod tam ukazuje b43. Aj v Lubuntu Lsmod ukazuje b43 a nejde to tam. Ale to bude asi len náhoda, zrejme aj s WL to na ostatných distrách nefunguje a Porteus je taká výnimka. Už, samozrejme, nemá zmysel hľadať také distro, kde by to išlo. Treba použiť USB modem.

                  • RE: Wifi/živý systém 09.07.2017 | 22:00
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    A toto si pozeral? Ja som postupoval podľa toho návodu a úspešne.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: Wifi/živý systém 09.07.2017 | 23:11
                      Avatar xc7   Návštevník

                      Co je v tom navode? Lebo my sme tu dosli k zaveru, ze musim cez USB modem nainstalovat wifi ovladac do perzistentneho USB. Ze v systeme bez perzistencie to wifi nepojde.

                • RE: Wifi/živý systém 10.07.2017 | 20:18
                  Avatar xc7   Návštevník

                  Je to tak.

                  The Broadcom wireless chip needs proprietary software (called "firmware") that runs on the wireless chip itself to work properly. This firmware is copyrighted by Broadcom and must be extracted from Broadcom's proprietary drivers. To get such firmware on your system, you must download the driver from a legal distribution point, extract it, and install it. This is accomplished different ways by different Linux distributions, so please read the section for yours for the best results. You will need an alternate working internet connection (by Ethernet cable, for example) since the firmware cannot be included with the distro itself.

                  Samotne tie ovladace su open-source, aj ked niektore su reverse-engineered, ale ono si to este musi stiahnut firmver.

    • RE: Wifi/živý systém 11.07.2017 | 20:54
      Avatar rumany   Návštevník

      S Broadcom ovladači jsou klasicky problémy, ale třeba zrovna v MX16 jsou, ale na blacklistu, v MX Tools je lze odblokovat.

    • RE: Wifi/živý systém 12.07.2017 | 12:37
      Avatar xc7   Návštevník

      Riesenim je stiahnut Debian live+nonfree z https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/ Po nabootovani mi asi po 2 minutach naskocilo wifi.

      • RE: Wifi/živý systém 12.07.2017 | 18:20
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Tu je krásne vidno rozdiel vo význame slov "solution" a "workaround". V slovenčine sú to synonymá.

        Ak vyhovuje, nech poslúži.