Mohol by mi niekto poradit akym systemovym suborom naformatovat externy disk ? FAT 32 ci NTFS ? Na upozenie fotografii,hudby, dokumentov, a ine. Tak aby to bolo mozne otvorit a uzivat aj pod Wind.ak bude treba.
Format externeho disku 1TB.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Odporúčam NTFS. Mám tiež 1 TB ext. disk a naformátovaný na NTFS. Nie sú žiadne problémy ani vo Windows ani v Linuxe.
ntfs
Prave pozeram cez Disc Manager. Externy ma predvoleny "vfat" (Fat32). Ani tu ani v GParted mi neponuka, naformatovanie. Ist nato cez Live CD ? ....Linux MX17.
MX Linux ma neprestane udivovať, je taký užívateľsky prítulný. Vyhodili z neho balík ntfs-3g? V tom prípade v ňom ale ani nepripojíš disk naformátovaný na NTFS, a ani nenaformátuješ disk na NTFS.
Prave ze nie. V Synapticu si ten " nfts-3g " najdes v pohode. Uz pri instalacii MX17 to tam mas. Takze no problem.
Pokiaľ by bol ten balík nainštalovaný vo východzom stave, tak máš podporu NTFS. Tým pádom môžeš vytvoriť logickú oblasť disku ktorý bude naformátovaný na NTFS. To sa ti ale nedarí, nemáš to v ponuke.
Ak máš distribúciu ktorá je prívetivá pre užívateľov, tak tam tú voľbu máš. A tak si ten disk vytvoríš bez problémov.
V LM 17.3 sú na to tri klikacie softy, podporuje to disk manažér, GParted aj Formátovanie USB diskov.
Ak potrebuješ ten disk pripájať aj k widnowz tak NTFS. Inak by som tam dal ext4 alebo btrfs. Zároveň ešte pred formátovaním je dobré spraviť novú partition table a to typu GPT.
S tým buď opatrný Windows XP pokiaľ viem nepodporuje GPT, Síce tento systém už pomaly vymiera stále sa kde tu nájde...
Uz to mam. Slo to na NFTS. Len este taka otazka. Nemam skusenosti z externymi diskami. Toto je prvy. Netreba ten disk z casu na cas formatovat ?! Predsa, nfts. Podla skusenosti usudzujem ked mal este XP.
V čom bol problém?
Nie, pretože na ňom nebude bežať MS Win :)
Myslel to skor tak ze disk bude pod Lin i Wind. Takze ak budem trebars pracovat pod Wind tak tam dojde casom k fragmentacii suborov, ze.
Ak si si tým istý, tak áno.
Nástroje mal, ale chcel jednoducho len preformátovať disk na iný FS. Nevedel že starý logický disk musí zmazať, a na jeho mieste musí vytvoriť nový s iným požadovaným typom. Tie ID partícií sú na parádu.
Stiahni si na NTFS (alebo iný disk) napríklad torrent, s východzím nastavením deravých (sparse) súborov a skontroluj na koľko bude výsledok reálne fragmentovaný.
Škoda že až z druhej ruky, ale aspoň to tu ostane ako rada pre ďalších.
Jednoducho, vloudila chybicka 😊 pozabudol odpojit a tak novy format. 🙄:-)
Ale vdaka. Vsetko naj.
daj tam ext4. ext4. ext4.
Sorry, voľakto chce byť vtipný a tak píše pod mojím menom. Nech si tam dá čo chce, má právo na slobodnú voľbu.
Tak a teraz ktorý je ten pravý Wlasaty? Aby sme ti potom nekrivdili,,,
Tento problém sa dá vyriešiť ľahko, ale to som ti navrhoval pred rokmi.
S tým to nevyriešiš. Kto nerozozná vyjadrovanie školopovinného decka od dospelého človeka, ten nerozozná ani podškrtnuté meno.
Počúvajte "hároši" dajte si aspom jeden za vlasatý 1-tku aby sme to rozlíšili!!