Help! Potrebujem naformátovať 320Gb disk a nainštalovať naň nový linux mint-mám na ňom bordel nechce naskakovať iba na 3-5ty raz!Všetko mám zálohované!Prosím o radu pre deda záhradkára! Jednoducho a zrozumitelne!
Help! Potrebujem naformátovať 320Gb disk a nainštalovať naň nový linux mint-mám na ňom bordel nechce naskakovať iba na 3-5ty raz!Všetko mám zálohované!Prosím o radu pre deda záhradkára! Jednoducho a zrozumitelne!
Bola vydaná nová verzia Linux Mint 20.1 Ulyssa s LTS podporou - v troch vydaniach s desktopmi Cinnamon, MATE a Xfce. Bližšie informácie ako aj linky na download nájdete na domovskej stránke a na stránkach DistroWatch.com
Na vyše 100 tisíc firewall, VPN gateway a access point controller zariadeniach značky Zyxel bol nájdený účet s administrátorskými privilégiami, ktorý bol zapísaný priamo v kóde firmvéru. Tento účet zabezpečil útočníkovi root prístup či už cez ssh, alebo cez webadmin interface.
Dnes bol vydaný Quassel 0.14-rc1. Quassel IRC je moderný multiplatformový distribuovaný IRC klient.
Projekt Common Voice je iniciatíva Mozilly, ktorá pomáha strojom učiť sa, ako rozprávajú skutoční ľudia.
Zhromažďujeme hlasové vzorky nielen pre najpoužívanejšie jazyky, ale aj pre jazyky s menšou populáciou hovoriacich.
Publikovanie rôznorodého súboru hlasov umožní vývojárom, podnikateľom a komunitám aby túto medzeru riešili sami.
Popri dátovom súbore Common Voice taktiež budujeme aj open source nástroj na rozpoznávanie reči s názvom Deep Speech.
Odteraz môžete darovať svoj slovenský hlas a pomôcť nám tak vybudovať open source hlasovú databázu. Tu potom môže použiť ktokoľvek na tvorbu inovatívnych aplikácií pre zariadenia a pre web. Čítajte vety a pomôžte strojom naučiť sa, ako hovoria skutoční ľudia. Skontrolujte prácu ďalších dobrovoľníkov a vylepšite jej kvalitu.
O projekte: https://commonvoice.mozilla.org/sk/about Často kladené otázky: https://commonvoice.mozilla.org/sk/faq
Amazon, Alphabet - dcérska spoločnosť Google a Microsoft používali fotografie ľudí na trénovanie technológii pre rozpoznávanie tváre bez získania súhlasu dotknutých osôb. Fotografie boli súčasťou IBM databázy Diversity in Faces. Fotografie boli anotované parametrami ako napríklad symetria tváre, dĺžka nosa, výška čela, atď. Zber, uchovávanie a používanie biometrických údajov bez výslovného súhlasu dotknutej osoby je v štáte Illinois protizákonné.
Na vývojárskych stránkach IceWM (GitHub) sa odštartovala možnosť diskusie s vývojármi a komunitou okolo IceWM.
Open source ktorý naučí váš HW porozumieť hovorenej slovenčine, alebo rozprávať slovensky. Na spustenie slovenčiny su potrebný dobrovoľníci na zber a schvaľovanie obsahu https://commonvoice.mozilla.org/sentence-collector/#/
Prehľad dostupných jazykov https://commonvoice.mozilla.org/sk/languages
Výsledkom je open-source balík
STT = Speech-to-Textengine https://voice.mozilla.org/stt
TTS = Text-to-Speech https://voice.mozilla.org/tts
Za hodinu začína online virtuálne stretnutie ľudí z odboru IT bezpečnosti KyberKatovna 7 (zplošťujeme křivky)
NodeGUI slúži na písanie multiplaformných desktopových aplikácií v Node.js a CSS. Beží na QT 💚, nepotrebuje Chromium, takže je nenáročné na procesor a pamäť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
a) https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/SMART_tests_with_smartctl b) odpojit a pripojit (ci su kontakty v poriadku)
Som to natiahol Smart... ale neviem ho spustiť-Neznámy USB mostík [0x0ea0: 0x2126 (0x200)]...som záhradkár veď vieš!
Ahoj Laci,
Počas inštalácie si elegantne disk upravíš t.j. zrušíš nepotrebné partície alebo upravíš jestvujúce. Novým Mintom myslíš LM 19?
19 ešte nemám-mám Mint 17 Rosa
Idem to skúsiť s tou 19-tkou!
Na starý PC by som 19-ku neskúšal.
Ja by som 19-ku hádam aj odskúšal, len neviem či by som ukecal moju do trojky.
Prečo? Baby by si poklebetili a ty by si mohol zatiaľ v kľude programovať.
Tak hlavne aby mi do toho nekecali :)
Si zabil :-D
Už je neskoro!Prvé ťažkosti-mozila je v angličtine -spofitz rádio robí kraviny tak som prešiel k svojmu Great little r..player -zatiaľ sa mi páči ovládanie-zaujímavvé že tu nemám kôš -ale nevadí ako povedal Ámosko :"škola hrou"!
ááá mozilu neviem prepnúť na slovenčinu z angličtiny!!!
Pravdepodobne nemáš doinštalovaný jazykový balíček pre mozilu. Kôš tam určite niekde bude len treba trošku popátrať.
Už som doinštaloval,ale stratil sa mi spodný panel,neviem kde to mám medzi 120-timi nastaveniami hľadať!
co znaci nechce naskakovat?
inak kludne spustit instalaciu Linux mint a je tam taka polozka pri instalacii ze pouzit cely disk, t o zmaze disk a vytvori instalaciu na celom disku, alebo je tam polozka nieco ine
Tam sa daju odpojit particie a rozdelit disk manualne
Pozri si či ti nedošlo miesto na disku, napríklad príkaz df -h ti vyhodí ako sú partície, alebo disky obsadené.
Ak chceš reinštaláciu, tak väčšina distribúcií ponúka "Použiť celý disk", tým prevalíš všetko a pokiaľ poctivo zálohuješ, tak si dáta nasosáš zas späť.
Osobne preferujem /home na extra partícií. Takže root partícia / cca 15GB až 20GB a ostatné na domovský priečinok /home. Toto sa dá spraviť priamo pri inštalácií, alebo použi pred inštaláciou program gparted.
Pripadne napis odkial si alebo kde mozes byt a mozno sa niekto na to osobne pozrie.
A ten návod od minula si stratil? Nuž, ten disk v tej starej odležanej šunke ti vydržal dosť dlho.
No podľa vaších rád by som mal už tretí disk-ja som ale sporovlivý,mám ženu "ekonómku" 50€ za diska je moc,ale na cigarety 80€ do mesiaca výborná investícia!!Inak dík-ak nebude iná možnosť!!!
no tak v tomto smere ti asi nepomôžeme, môžme len súcitiť ;-)
Myslím tie rady typu odzálohovať, prepísať nulami, vykonať plný SMART test, prepísať programom badblocks, zopakovať prepisy s testom, znovu nainštalovať a nahrať dáta ktoré tam človek chce mať. On taký disk totižto má vyčlenených len 200 blokov na opravy. To stačilo pri diskoch do 8G. Tá rezervná oblasť ale nenarastala spolu s kapacitou, ale disk si ju kľudne namapuje znova po takých prepisoch, a aj nepoužije už tie pokazené bloky. A disku to vráti nejakých pár mesiacov života, i keď spoľahlivosť a dôvera sa mu už nikdy nevrátia.
Mimochodom, pozrel som uvrešťaného ufónca. A najlacnejší rotačný SATA disk má WD Blue 1TB 3.5" SATA III, 64MB cache 7200ot, za €43,90 s DPH, takže pozdravujem pani ekonómku. Je pravda že ten nový disk by asi potreboval prepnúť z SATA3 do SATA1 módu, ale to sa ťa kvôli machorke a samohonke netýka.
predpokladám, že sa nejedná o nový 320GB SSD disk ale o "historický" 10rokov starý klasický HDD
je viacero možností:
1. disk je zle pripojený (fyzicky - káble nie sú dobre pritlačené)
2. disk zomiera (to sa dá zistiť asi len cez S.M.A.R.T.)
3. zblblo formátovanie na disku (lebo zomiera)
riešenie pre teba - ako sa písalo
1. odpojiť a riadne znovu pripojiť káble
2. spustiť novú instaláciu a zvoliť použitie celého disku (ostatné disky radšej v tom čase fyzicky odpoj - vytiahni z nich káble)
ak to bude blbnúť ďalej, je čas vymeniť disk, alebo ideálne celý PC (predpokladám že to je tiež historický kúsok)
Ten disk mu zomiera už niekoľko rokov. A túto otázkutu pokladá do kolečka. VeOn si robí poznámky, ale na ten zomierajúci disk.
Mýliš sa !Mám dva disky ktoré striedavo zomierajú už 10 rokov-jeden 320 a druhý starší 80 gb-na tom terazky fičím-podľa vás už pred 5-timi rokmi mal skončiť v koši!
Skúsim to podľa teba.-e rozdiel v pripojení červeným a žltým káblikom-ja myslím primár a sekond???