Zdravím, mám poněkud podivnou a možná banální otázku. Dostal jsem starší notebook s nainstalovaným windows 7pro. Nezkoumal jsem ho a nastartoval z DVD MX Linux. Rozdělil jsem si disk. Pak jsem na vytvořený oddíl nainstaloval MX Linux 17.1 Xfce. Vše proběhlo v pořádku a mám teď v notebooku dva OS. Chtěl jsem využít windows na hry. Jenže windows se připoměl o upgrade na S1. A můj dotaz zní, jestli po instalaci rozšíření windows dojde k přepsání GRUB-u? S úpravou GRUBu nemám zkušennosti. Nebo bez obav mohu doinstalovat rozšíření ve windows S1 a nemít strach, že se nedostanu do Linuxu?
Děkuji předem za jakoukoliv radu
Na 90% sa tomu nič nestane, v nejhoršom ten MX nainstaluješ znovu alebo sa pokúsiš opraviť ten grub, sú na to spôsoby. Mimochodom disk, ktorý má iba 40 GB použiť na dualboot je divné.
Zdravím, Dík za odpověď. No přeinstalovat MX Linux se mi nechce. To bych se asi pokusi o opravu grubu. Nejedná se o notebook v podpisu. Ale dostal jsem další starší notebook TOSHIBA Satellite L450-16N, CPU: 2,2 GHz, RAM: 3 GB, HDD: 500GB, VGA: Intel GMA X4500 MX Linux 17.1 Xfce
Obnovit grub sa da lahko. Prave to som robil na svojom notebooku.
Pred install Windows. Na vlastne riziko a nezmyl sa v prepise.
Spusti si system Linux a pregeneruj conf pre grub (1 prikaz) aby Ti pri starte pribudol Windows.
Tak som robil pri Windows 10 posledne ISO z stranyky Microsoft.
Aktualizácie na Win 7 a 8 Grub určite nerozbijú a ani nepoškodia. Nepamätám sa na prípad, že by k niečomu takémuto niekedy došlo. Iné je to však pri Win 10, tu sa to môže stať.
MS vyšiel so sériou aktualizácií ktoré bez problému skonvertovali diskové rozdelenie z MBR na GPT, a aktivovali Secure Boot. Nuž, či ti to nastane aj v tom špeciálnom windows S1, ...
Nuž taký windows S1 nie je v bežnej ponuke, takže k nemu asi máš špeciálnu zmluvu. A podpora MS ti rada zodpovie tvoju otázku o ich produkte.
On myslel SP1. Service pack 1
Zdravím, omlouvám se že jsem to špatně napsal. Jedná se rozšíření SP 1 (Windows 7 Service Pack 1).
To je v poriadku. Ak máš ten Windows legálne nadobudnutý a spraví ti niečo zlé s diskom, tak to kľudne môžeš reklamovať v rámci záručnej doby u podpory MS.
Posledne ISO WIN 10 nekonvertuje automaticky Intel tabulku na GPT. Overene.
Ten problém sa prekvapivo týkal starých windows 64bit ktoré boli inštalované cez legacy bios, a použili pri inštalácii mbr. A potom to prepli, a zamkli. Také niečo už na desinách nenastane, hádaj prečo.
A mimochodom, nejednalo sa o intel tabuľku.
Áno, verím že si to dobre pamätáš. Keď vydali Win 8 , tak som to chcel vyskúšať na ntb s legacy bios a disk mal samozrejme msdos tabuľku. Vtedy inštalačka po nabootovaní vyhlásila, že je treba najskôr zmenit tabuľku rozdelenia disku na GPT. Keď som zvolil možnosť, že nesúhlasím, tak nebolo možné pokračovať v inštalácii. TO bolo len dobre, dvd s Win 8 som vyhodil a bol pokoj. :-)
Zdravím, předně všem chci poděkovat o snahu mi pomoci. Ale došel k následujícímu rozhodnutí: zruším windows. Windows jsem původně chtěl kvůli starým hrám co mám. Ale zjistil jsem, že nejméně 90 % z nich mi pojede ve wine. A programy windows žádný nepotřebuji. Programy, které potřebuji a požívám jsou v Linuxu. Co já se budu trápit s OS, který nemám rád.
Gratuľujem k dobrému rozhodnutiu. Inak veľa starších hier nájdeš aj online, niekedy bude potrebné povoliť Adobe Flash, ale je to stále lepšie ako používať prehistorický systém. Ak by si chcel prehliadač (hru) uzavrieť tak aby nešahal kde nemá tak môžeš použiť Firejail.