Ahojte,
nechce mi nabootovat debian. vypisuje mi: Error 23: Error while parsing number. grub edit> root(dev/sda,1)
ako to opravim? :(
Ahojte,
nechce mi nabootovat debian. vypisuje mi: Error 23: Error while parsing number. grub edit> root(dev/sda,1)
ako to opravim? :(
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Obnov konfigurák grubu zo zálohy ktorú si urobil pred jeho editácie. Alebo ten konfigurák daj vygenerovať znova.
Da ti moznost aj upravit configuraciu.
Ak ano, tak CTRL+E a skus zmenit ten riadok c. 23. Ja mam napr. u seba definovane ako:
Ja pouzivam GPT rozdelenie disku. Takze ak by bolo podobne aj u mna, tak miesto gpt6 pouzi sda1 alebo sda0 (ak cisluje od 0).
P.S. pre WlaSaTy: Nie kazdy je taky dobry v tom a skuseni ako Ti. Bud si vedomi, ze su tu aj kapacity ale aj uplny laici.
Alebo moze spustit live ubuntu, doinstalovat tam grub repair a nechat to automaticky opravit.
Kedysi bola voľba preinštalovať grub dostupná priamo pri štarte z inštalačného alebo Live média. Ale tu by som dal do pozornosti možnosť že to moc nefungovalo ak chcel človek zachrániť grub prvej generácie a mal záchranné médium s grubom druhej generácie.
Nuž asi najjednoduchšie bude použiť inštalačné/Live médium pre rovnakú verziu debianu ako je na tom "pokazenom" disku, a naštartovať z neho jadro s parametrom root=/dev/sdXY kde sdXY je root partícia toho nainštalovaného debianu na disku. To normálne nahodí systém z disku. A potom si otvoriť terminál, prepnúť sa na roota a spustiť príkaz update-grub. Myslím že to tu bolo vo frekventovaných návodoch keďže sa tu takýto problém rozoberá každých zopár týždňov.
Ale detaily ozaj závisia od toho, aká verzia distribúcie dostala takto na frak.
Vidno, že si debianove live už dávno nevyskúšal.
Totiž debianová inštalačka má aj možnosť samostatne inštalovať, alebo vynechať inštaláciu GRUBu. Zasa sa len niečo domnievaš a chceš pôsobiť ako vševedúci :D
Už dávno, a v tom je jadro problému. Momentálne sa už roky rokúce používa Grub druhej generácie do ktorého nemusíš zasahovať keďže si všetko obhospodaruje sám.
Problém je v tom, že ten zásah nastal. Takže sa jedná buď o prehistorickú verziu kde je Grub prvej generácie do ktorého sa zasahovalo, alebo sa jednalo o problém s automatickým zásahom kde človek nainštaloval niečo divné. Alebo mu jednoducho zlyhal disk.
PS: To, že debianová inštalačka má aj možnosť samostatne inštalovať GRUB len potvrdzuje moje slová. Teda radu aby tak učinil, s rovnakou generáciou Live/Install mádia ako má ...
Ahojte,
grub som nainstaloval cez apt-get install grub2, nasledne spustil update-grub. bohuzial nie som schopny nabootovat, predtym tam bol pouzity "asi" - extlinux, sudim podla /boot/extlinux/extlinux.conf...
Keď sa nechceš spoliehať na programy typu bootrepair, rescue... tak obnoviť GRUB po starom, užívateľovi debianu by nemal byť problém. Možno malá inšpirácia od ubuntakov nezaškodí buntu klik
https://www.debian.wayoflinux.com/installing/post-install/fix-common-issues/reinstall-grub
Ano tento návod sa lepšie hodí.
bezim mi to na KVM, bohuzial sa mi nedari zistit cez co presne bootujem, tak som chcel skusit nahodit grub. viem v logoch zistit, aky bootloader pouzivam?
Áno, z inštalačných logov ktoré sa po čase mažú. Vieš si spomenúť aká verzia toho Debianu ti neštartuje, alebo aspoň koľko rokov to má?
Debian jessie tak 3-4 roky do zadu.
A už teda máš to Live pre ten Debian, Jessie?
Obnovil som snapshot.. bootujem, no bohuzial sa mi nedari ho donutit s inym kernelom
No a ako si to štartoval, a vytvoril ten snapshot teda?
cez administraciu hostingu.
pocitam, ze to bude nejaky openstack on tam pouziva extlinux
Ahoj,
bezi to na openstack... :)
Ahojte,...
tak som nasiel v / extlinux.conf a tam mi to uz na zmenu kernelu reaguje :))) Dakujem vsetkym za podporu