kubuntu linux a hdd m2

Sekcia: Hardware a Drivery 26.01.2020 | 12:09
Avatar mikacu   Návštevník

caute vsetci,

Chcel som nainstalovat kubuntu 18.04 64bit na lenovo ideapad s340. Je tam prednastaveny windows home s, to s znamena ze ma bude presmerovavat do win store. Pouzil som live puppy 8 64bit, ale ten disk som nevidel v gparted. Ako by som do notasa dostal linux ?

    • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 12:51
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Prečo si rovno nepoužil livko s tým Kubuntu? U Puppy linuxu je možné, že je príliš oklieštené a chýbajú mu nejaké veci, ktoré sú nevyhnutné, aby ten disk bolo vidieť. Skús teda najskôr nabootovať Kubuntu a potom sa uvidí podľa výsledku.

    • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 12:55
      Avatar mikacu   Návštevník

      chcel som mat nainstalovany system. kebyze chcem linux puzivat ako live distro, nezakladam temu.

      • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 12:59
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Tak toto som nepochopil. Z livka Kubuntu sa predsa taktiež dá to Kubuntu nainštalovať, ibaže je viacej vybavené, ako ten Puppy linux. Naštartuješ livko, spustíš gparted, urobíš čo treba a nainštaluješ. Prípadne rovno spustíš inštaláciu.

    • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 13:00
      Avatar mikacu   Návštevník

      kubuntu som skusil nabootovat, ale napr. disk setup preskocilo a tak som ani nevedel, kde a co sa instaluje. To som zabudol spomenut v prvom prispevku. Skor som ocakaval taky typ pomoci, ako nejaku aplikaciu, s ktorou uvidim m2 hdd preformatujem na ext4 a dam tam kubuntu.

      • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 13:12
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Ta aplikácia sa volá gparted. Spustíš livko, z livka spustíš gparted a urobíš, čo potrebuješ. Do toho disk setup sa ide, keď vyberieš pri inštalácii voľbu "niečo iné". Akurát je to určené pre skúsených, pretože ak nevieš čo robíš, tak to iba dodrbeš a nebude to fungovať. Nie je to až také jednoduché, ako si zrejme myslíš.

    • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 13:26
      Avatar mikacu   Návštevník

      pre tych co maju predsudky:

      S gparted nepracujem prvykrat. Puppy mi vyhovuje preto, lebo nemusim cakat kym distro natiahne kopu somarin, ktore nepotrebujem ked idem robit v gparted. To ze tu nieco opytam, neznamena, ze vsetko dodrbem. Nemam pocit ze by sme sa nejako blizsie poznali. A este som nestretol cloveka, ktory vie vsetko.

      • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 14:40
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Tak najskôr bude niečo v dmesg a čo ti vypíše fdisk -l?

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 14:50
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Prepáč ale niektoré tvoje reakcie tomu nasvedčovali, napr. táto

        chcel som mat nainstalovany system. kebyze chcem linux pouzivat ako live distro, nezakladam temu.

        alebo táto

        Skor som ocakaval taky typ pomoci, ako nejaku aplikaciu, s ktorou uvidim m2 hdd preformatujem na ext4 a dam tam kubuntu.>

        A aj to, ako si chcel najskôr pomocou Pupy linuxu upravovať disk a potom inštalovať Kubuntu, keď si si disk mohol upravovať priamo v tom livku Kubuntu.

        • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 15:55
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Asi si chce pred inštaláciou pripraviť disk, alebo len mať dobrý pocit z čím skôr zmazaného Windows. A na to sa iveľmi hodí mini distribúcia.

          Problém môže byť asi v tom, že M2 disky zvyknú byť NVMe a nie SATA. A postarší Puppy nemusí mať ovládače na NVMe disky. V tomto prípade by som odporučil rýchle jednoúčelové LiveCD typu Gparted ak už Miško potrebuje prepísať disk pred inštaláciou (v ktorej ozaj stačí vybrať "zmazať celý disk a použiť ho pre Linux").

          • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 16:08
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Až na to, že je to zbytočný medzikrok a nepotrebná komplikácia. Ak nabútuje livko Kubuntu, môže pred inštaláciou spustiť program gparted a disk si vyčistiť tak isto, ako by to urobil v tom LiveCD Gparted.

            • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 17:26
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Môže a aj nemusí to byť zbytočný krok.V časoch keď sa internet sypal cez DialUp platený od času sme takú zbytočnosť robievali z viacerých reálnych dôvodov, nielen pre dobrý pocit.

              Ale ozaj by som mu odporučil použiť Live na to určené, s korektnou verziou a aj skontrolovať či mu to vidí HW ako má. Alebo, ani nie. Je to na ňom.

        • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 16:06
          Avatar mikacu   Návštevník

          to Livan

          mozno si staci poriadne precitat moj prvy prispevok, kde ziadam o radu a taktiez prispevok, kde sa ospravedlnujem, ze som nieco zabudol napisat, do toho prveho prispevku, a potom ked pochopi akter diskusneho fora s prezyvkou Livan uvedene fakty, nebude mi radit ako mam instalovat linux. Neinstalujem prvy linux a neinstalujem prvykrat linux. Pre ulahcenie pochopenia diskuterovi Livanovi pripominam, ze notebook ma prednastaveny windows a pri instalacii kubuntu na hdd to celu pasaz disk setup PRESKOCILO, co znamena, ze som nemal moznost ako vzdy zvolit moznost manual a urcit kde a ktore typy particii sa nainstaluju. A ked dam bootovat z usb puppy, vidi len seba. A to som v biose musel odstranit secure boot, inac by mi nepovolil boot z usb.

          • RE: kubuntu linux a hdd m2 26.01.2020 | 16:24
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Len tak pre úplnosť. Nastavil si vo windows pri stlačení vypínacieho tlačítka možnosť "vypnúť" namiesto obvyklého "hybernovať"? A vypol si v pláne napájania možnosť "faststart"? Ak nie, windows ti ten disk blokuje.

          • RE: kubuntu linux a hdd m2 27.01.2020 | 09:28
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            ale ten gparted v tom kubuntu live neskusiš pustiť ani náhodou že ? to napriek ? či len tak z rozpaše ??

            alebo skus wlasatého radu a použi gparted live cd

            a ak ti buntu inštalátor preskočil časť kde sa určuje na ktorý disk sa bude inštalovať a akým spôsobom tak by som odhadol že celé to kubuntu iso bude možno chybné (kontroloval si checksum ?)

            ak sa chceš windowsu uplne zbaviť tak to vobec nemusíš riešiť a minimálne stojí za pokus spustiť tú inštaláciu kubuntu (nič horšie ako to že to budeš musieť reinsťalovať sa nestane) - možno to rozdelenie diskov je daľší krok ku ktorému si sa ešte nedostal

            je dosť možné že ten windows bol nesprávne vypnutý alebo hibernovaný (ale to by podla mna nemalo brániť tomu aby gparted videl ten disk)

            stále si sem nedal výpis z dmesg, ktorý niekto navrhol aby si si preštudoval (môže tam byť dôvod prečo ten disk nevidno)

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: kubuntu linux a hdd m2 27.01.2020 | 21:14
              Avatar mikacu   Návštevník

              pre tych co si zvykli na linux:

              vyskusal som upravy o ktorych som nevedel, ktore pisal Livan a dnes som sa dozvedel od kamosa ze windows home s je system, v ktorom nic neurobim, vlastne skripty apod., teda filozofia systemu spociva v tom byt iba uzivatel a kupovat aplikacie z win store. Toto dava logiku, preco som disk nevidel. Gparted som urobil rovnakym sposobom ako puppy a najnovsie ake tam bolo, ale nenabootovalo. Tiez sa mi cez vikend stalo,ze som spravil disk live puppy a nastartoval na bedni, kde mam kubuntu, ale ked mal nabootovat na notebooku tak nic sa nestalo. Hibernaciu nemam zapnutu. Rozdelenie diskov som videl predtym ako som zalozil temu - su tam 3 particie - efi particia, ntfs -particia naktorej je system a este jedna. Toto vidno z Disk Managementu /win/ To kubuntu, co preskocilo disk setup mam na bedni a je spolahlive a aj skontrolovane. Ja to vidim v okliestenom biose a obchodnej politike urcitej spolocnosti, ktora ma na svedomi akysi system. Doteraz som mal energiu bojovat s problemom, ktory spolocnost nasadila do pocitacov, ale teraz si hovorim naco. Vratim notas, priplatim si, a nebudem mat problemy tohto druhu.

              • RE: kubuntu linux a hdd m2 27.01.2020 | 21:24
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                +1

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: kubuntu linux a hdd m2 27.01.2020 | 21:25
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Konečne niekto, čo nechce sponzorovať firmu MS aj keď nemá dôvod používať jej produkty.

                • RE: kubuntu linux a hdd m2 28.01.2020 | 13:02
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  no ja som písal mail jednej nemenovanej spoločnosti čo predáva repasované pc či by mi vedeli predať pc bez HDD

                  napísali že áno ale znížia cenu len o 7€ lebo pc bez windows 10 licencie nepredávajú (na tie licencie som sa vôbec nepýtal)

                  tak som sa pobavil a oslovil inú spoločnosť, kde mi dali 30€ zľavu a išlo to aj bez windows licencie

                  trh rozhoduje

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment