sluzba email bez smirovania

Sekcia: Ostatné 09.02.2020 | 16:22
Avatar martin-zeleny Linux Mint Mate  Používateľ

Ahojte,

existuje nejaky slobodny a bezpecny email, ktory vas nesmiruje? Napriklad na seznam.cz je napichnutych niekolko desiatok firem, ktore vysavaju vase data. Existuju nieco "slobodne" ?

Dakujem vopred za namety a nazory

    • RE: sluzba email bez smirovania 09.02.2020 | 17:17
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Keď chceš používať nejakú službu, tak je to vždy len o dôvere. Inak si musíš spraviť svoj vlastný mail server. Aby bol zabezpečený je zas potrebné si naštudovať nie zrovna malú dokumentáciu.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: sluzba email bez smirovania 09.02.2020 | 17:40
      Avatar X   Návštevník

      .tutamail.

    • RE: sluzba email bez smirovania 09.02.2020 | 18:04
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Buď za službu platíš, alebo ty si tovar generujúci zisk. Je jedno či sa bavíme o vyťažovaní dát zo sociálnej siete, emailu alebo z iných virtuálnych služieb. Ty si môžeš urobiť svoj server kde budeš mať dáta pod kontrolou. Ale čo z toho, keď ti naň budú písať ľudia cez kadejaké Google alebo office366 (1)? Alebo firmy ktoré používajú Cloudové webshopy?

      PS: Napríklad ProtonMail, ale jeho úložisku chýba dostupnosť pomocou štandardných protokolov. Takže je takmer nemožné z tadiaľ odzálohovať svoju korešpondenciu. Dôvod som nepochopil.

    • RE: sluzba email bez smirovania 09.02.2020 | 22:40
      Avatar redhawk75   Používateľ

      no vlastny. na svojej domene a vlastnom zeleze.

      sifrovany a udajne neodsledovatelny (zatial sa nam to potvrdilo) je protonmail

    • RE: sluzba email bez smirovania 10.02.2020 | 13:26
      Avatar yuk   Návštevník
      existuje nejaky slobodny a bezpecny email, ktory vas nesmiruje?

      Toto protonmail nesplna.Neda sa zalozit bez zadania, overenia cez dalsi mail alebo sms takze ta maju stotozneneho...

      • RE: sluzba email bez smirovania 10.02.2020 | 13:50
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Pokiaľ je najdôležitejším kritériom aby sa konto nedalo spárovať s fyzickou osobou, tak človeku nebude vyhovovať ani keby si to hosťoval sám a mal to kompletne pod kontrolou.

        • RE: sluzba email bez smirovania 10.02.2020 | 16:22
          Avatar redhawk75   Používateľ

          no bohuzial to tak je.

          • RE: sluzba email bez smirovania 10.02.2020 | 18:11
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Keby to tak nebolo, a nevedel by si že ten vlastný hosting si urobil pre svoje potreby, tak by to bolo dosť zlé.

            Nuž ale pripomína mi to operáciu hliníková čiapka. Ako sa schovám pred špicľovaním zo strany veľkého brata, nebudem používať smartfóny a cloud? A čo z toho, keď väčšina populácie už ajtak moje iniciály a celú konzerváciu bez môjho dovolenia zverila veľkému bratovi? A je jedno či to zverili Apple, Google alebo Microsoftu. Alebo slovenskému vládnemu cloudu pre ľudí, a z naších daní. Už sa ho neviem dočkať ako odtlačkov prstov v dokladoch.

      • RE: sluzba email bez smirovania 10.02.2020 | 16:22
        Avatar redhawk75   Používateľ

        sice nie je slobodny ale, zatial, je bezpecny

    • RE: sluzba email bez smirovania 10.02.2020 | 21:02
      Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ

      Idealne je prenajat si nejaky virtual alebo dedikac, samozrejme vsetko vykonavat vyhradne cez TOR a za sluzbu platit monerom. To by som pokladal za taky zakladny level sluzby, ktore aspon trochu mozem verit.

      Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
      • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 09:14
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        ProtonVPN je tiez gratis, ako ProtonMail.

        • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 09:47
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          A pomôže to ochrániť pred šmírovaním, ak ti niekto napíše z gmailu, a ty mu budeš musieť odpovedať?

          • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 10:01
            Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ

            Ochrani ta to pred sparovanim s danym uctom. Podla mna je dolezitejsie udrzat seba v anonymite nez udrzat obsah sprav v tajnosti.

            Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
          • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 10:04
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Tak príde odpoveď z nejakej proxy, ako s tým bude šmírovať užívateľa?

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 12:42
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Keď už niekoho šmírujú fízli alebo korporácie, tak si zoberú na paškál aj ľudí z jeho okolia a tých zlustrujú tiež. A bez problémov ťa spárujú s kontaktami čo už dávno poskytli tvoji partneri, a na dôvažok ťa aj označili na fotkách FB aj keď si tam neni zaregistrovaný.

              Teraz sa zamysli. Ako sa tomuto typu vyšetrovania ubrániš nejakou smiešnou VPN a Email hostingom ktorý to má u seba zakryptované, keď druhá polka emailu poletí na 90% do cloudu krásne čitateľná, a fízli si to kľudne odpočujú keďže majú už cca 20 rokov napichnuté prípojky u poskytovateľov?

              Tento typ hry na mačku a myš ochráni pred priamym výpisom z elektronickej kartotéky. Ale už neochráni voči cielenému spracovaniu, alebo strojovému vyťaženiu Big Data.

              • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 13:03
                Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

                Treba vedieť co napisat alebo povedat aj pri kryptovanych aplikaciach. Hascak mal rozum ked sa ho Marosko snazil rozkecat pri nahravanom hovore - povieme si, ked budeme spolu. A zrejme len v miestnosti, ktoru mal skontrolovanu od plostic. Sikovnym potom nikdy nic nedokazu co by prijal aj sud.

                • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 14:26
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Hlavne treba vedieť komu človek zverí prístup ku heslám na zakryptovanie. Aby to nedopadlo tak, že človek dá heslo svojej sekretárke, a tá odblokuje Kočnerove zariadenie hneď ako zasmrdia policajti.

    • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 13:51
      Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ

      Sice je to mierne offtopic, ale pridam sem moju skusenost, teraz uz niekolko rokov staru.

      Uz vela rokov som velky zastanca freenetu a mal som na tu temu niekolko prednasok. Pred niekolkymi rokmi ma oslovila firma, ktora zabezpecuje ochranu pre ich klientov, ktori sa z nejakeho dovodu musia ukryvat, no stale chcu zostat v kontakte so svetom a rodinou/znamymi.

      Ako konzultant som im pomohol navrhnut system, ktory funguje tak, ze firma ma po svete viacero vystupnych bodov von z freenetu, resp. robi proxy pre rozne weby (gmail, ibanking), vlastny SMTP/IMAP server a niekolko dalsich sluzieb. Toto vsetko proxyuju smerom do freenetu. Kedze ten nie je zo svojej podstaty interaktivny, tak to je pomerne komplikovany proces, ale funguje to.

      Klienti firmy potom dostanu microsd kartu, na ktorej je extroot s upravenym openwrt + freenet klient + nejake hardening tooly. Ked sa dostanu do nejakej destinacie, tak si tam kupia bezne dostupny routrik s podporou openwrt. Vhodne je, aby ten router mal microsd slot, cize napriklad dnes je popularny MikroTik RouterBOARD 750Gr3. To nevyzera nijak podozrivo, lebo ide o bezny tovar, ktory je dostupny kdekolvek po svete. Doma si ho zapoja, nainstaluju OpenWRT, nahodia konfiguraciu pre extroot a uz idu z microsd karty, kde maju freenet klienta a tooly na diskusne fora, pristup k webom, emailom, atd.

      Takto mozu ludia komunikovat s beznym svetom, hoci extremne pomaly. Ak si vymienaju spravy len v ramci freenet siete, tak je samozrejme vsetko sifrovane a tajne. Ked idu smerom von cez tie rozne proxiny, tak uz to tak tajne nie je. Co je ale podstatne, nikto nie je schopny zistit, kde sa dany clovek nachadza. Ani samotna firma, ktora to prevadzkuje.

      Sluzba sa plati cez crypto, microsd sa odovzdavaju keskovym stylom. Proste je to fakt premyslene.

      A tomuto hovorim uz slusna paranoja. Takze ked vidim, ze niekto chce aspon trochu riesit bezpecnost, napriklad tym, ze si prevadzkuje vlastne server, vlastne vpn, vlastne komunikatory a podobne, tak mi na tom nepride nic divne, skor to pokladam za pomerne logicku a fundamentalnu vec.

      Pre mna je totiz obsah sprav ovela menej podstatny nez to, kto s kym a odkial komunikuje. Ked uz nieco treba skryvat, je to moznost prepojit samotnu spravu s odosielatelom. Ked sa toto podari zabezpecit, nech je obsah sprav kludne aj verejny.

      PS: Sam pouzivam Win10 a iphone :)

      PS2: Cely pribeh je vymysleny a skutok sa nestal.

      Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
      • RE: sluzba email bez smirovania 11.02.2020 | 14:32
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Tento skutok sa stal, ale v trošku inom kontexte. Svojho času sa rozdávali mini routríky ktoré smerovali prevádzku cez TOR. Cieľovou skupinou boli ževraj disidenti na Kube, v krajine ktorá poskytovala internet v tom čase len Castrovým sympatizantom. Router, nie satelitný mobil/modem. Na takú vec sa nedalo zabudnúť. Bolo to strategické rozhodnutie podobného významu, ako nasadenie cvičených delfínov v operácii Púštna Búrka. Pri Púštnej Búrke sa bojovalo len na súši.