Zdravím, keďže podpora W7 skončila a W10 nechcem, rozhodol som sa prejsť na Linux,ktorý mal byť rýchly a relatívne bezpečnejší. Žiaľ, zatiaľ aspoň u mňa rýchly nie je. Bootovanie trvá niekedy až 5 minút, celkovo systém ide pomaly, napriek tomu, že som asi updatoval všetko, čo len šlo. K tomu mám pripojené dva monitory, ale niekedy (aj práve teraz) druhý zostane čierny a nepohne s ním nič. Vedel by mi niekto poradiť, čo s tým? Mám Linux Mint 19.3 Cinnamon 64 bit (nainštalovaný vedľa w7) Počítač AMD Athlon(tm) II X4 641 Quad-Core Processor × 4, pamäť 7.8 GiB Ak treba dať nejaké údaje, prosím napíšte mi, ako ich získať Vopred ďakujem P.S. a ešte detail, dá sa nejak zrušiť to večné vyžadovanie hesla?
LM 19.3 - pomalý štart, pomalý systém
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
k tomu heslu
ano da sa to, ak myslis len na prihlasovacie heslo - to by si mal vediet naklikat v nastaveniach (automaticke prihlasovanie alebo tak nejak)
ak nechces aby si od teba system celkovo pytal heslo, aj to sa da ALE NAOZAJ TO NEODPORUCAM, ide to napr. takto: VIDEO NAVOD.
inak vo všeobecnosti ak niečo potrebuješ zistiť ako spraviť vygoogloj v angličtine tvoj problem a pridaj nazov distribucie, napríklad "remove password promts mint" a najdes kopu navodov a casto rovno aj video
čo sa bootu týka, nech sa vyjadria skusenejsi, ale normalne to nie je (5minutový boot) ja by som vyskusal inu distribuciu (či to nie je problem v minte) napr. fedoru alebo MX linux ci ubuntu
plus pošpekuloval by som o upgrade toho pc na SSD, male 64GB alebo 128GB ssdčka dnes stoja pár šušňov a na system staci aj 10GB
Ďakujem, mozno to bude samotnym LM 19, vraj je narocny na systemove prostriedky. Bral som ho pre jednoduchu instalaciu, kedze som zaciatocnik
Inštalácia nie je zložitá, už nie. Ale nechceš tam dať nejakú odľahčenú inštaláciu ako Xubuntu, alebo podobne?
Skus si najst v repozitaroch balicek Intel microcode a ak nie je nainstalovany, tak ho doinstaluj
Päť minútový boot je moc. Takže je tam nejaký problém a to zistíš z logov príkazom journalctl -b.
Ďalšie chybové hlásenia nájdeš v dmesg.
Zadávanie hesla, ktomu je škoda čo povedať, mno windowsáci.
Nedal si akú máš grafiku, čierna obrazovka skôr naznačuje problémy s ovládačmi. Niečo ti môže chýbať či už dať legacy driver.
optimalne by bolo dat vypis z terminalu
systemd-analyze
systemd-analyze
blame