Zdravím.
Ževraj by mal mať Linux niečo ako automatické vypnutie procesu ktorý vyčerpá ramku, no mne to asi nefunguje, lebo celý počítač vtedy zamrzne. Ako túto funkcionalitu zapnem?
Ďakujem.
Zdravím.
Ževraj by mal mať Linux niečo ako automatické vypnutie procesu ktorý vyčerpá ramku, no mne to asi nefunguje, lebo celý počítač vtedy zamrzne. Ako túto funkcionalitu zapnem?
Ďakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Bola vydaná verzia 3.12 programovacieho jazyka Python. Medzi novinkami nájdeme napríklad flexibilnejšie parsovanie f-stringov, subinterpretery s vlastným GIL, alebo rôzne optimalizácie. Viacej informácii nájdete v zozname noviniek.
Zdroj: python.org
Na rozdiel od KDE, ktoré opúšťa x11 a prechádza na ešte nie úplne doladený wayland, xfce necháva podporu wayland len neoficiálne.
Zdroj: xfce.org
Fedora 40 definitívne opúšťa X a prechádza na wayland spolu s prechodom na Qt 6 a KDE Frameworks 6
Zdroj: Fedoraproject.org
V Auguste 2023 bola v open-source Greenie knižnici vydaná kniha s poradovým číslom 300. S pomocou voľne šíriteľných programov tak vznikli knihy v slovenčine, češtine a ďalších 8 jazykoch vrátane esperanta. Knihy sú v najrôznejších formátoch a dajú sa prečítať na PC či na čítačke jedným kliknutím. Okrem beletrie, poézie či odborných kníh pod knižnicu patrí aj hudobná kolekcia či hry.
Zdroj: Greenie knižnica
na základe uznesenia Európskeho parlamentu o stratégii v oblasti normalizácie pre jednotný trh je prijatá norma na zjednotenie nabíjacích zariadení do 100W v celej EU.
Zdroj: dsl.sk / EU
Nový návrh štandardu Web Environment Integrity API od zamestnancov spoločnosti Google má údajne zaručiť "dôveryhodnosť prostredia klienta". Ide o spôsob, ktorý môže webová stránka skontrolovať, či beží v nemodifikovanom prostredí (napríklad bez blokovania reklám).
Zdroj: github.com
Linus Torvalds sprístupnil prvú verziu linuxového jadra v septembri 1991. No chvíľu trvalo, kým vznikli distribúcie.
V 1992 vyšli binárky MCC Interim, TAMU, SLS, Yggdrasil a DLD, tie však neprežili.
Najstaršími sú Slackware a Debian.
Intel končí s vývojom minipočítačov NUC. Našťastie to nie je úplne stratené, vyzerá to tak, že vývoj a výrobu týchto minipc prevezme firma ASUS.
Zdroj: Root.cz
Pred pár dňami boli vydané nové verzie tejto rozšírenej linuxovej distribúcie s Cinnamon, Mate a Xfce. Prinášajú niekoľko vylepšení, čo sa týka vzhľadu aj funkčnosti.
Zdroj: https://linuxmint.com/
Za prvé dva týždne sa objavili nové verzie, hlavne distier postavených na Debian 12 Bookworm, ale i nové verzie nezávislých distribúcií.
Zdroj: web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
"Zamrzne" vtedy ked uklada do swap, ale prehodzanie pameti je castejse ako pouzivanie, tak vtedy caka velmi na disk.
Zisti kolko RAM a hlavne ci mas SWAP?
Ak nie je ziadna pamet (nema ziadnu swap, lebo napr. swap je vypnuta), tak ide kernel killer.
RAM 128GB a 0B SWAP. SWAP som radšej nedal lebo je to SSD. Púšťam veľa procesov a oni sa občas pokazia a začnú veľa zaberať, doteraz mi to ten process automaticky zabilo a napísalo niečo ako oom killed.... čakal som 30 minút a počítač "ani ťuk".
RAM 128GB - si si isty???
Ked ma peniaze a hardver si na to zarobi, preco nie.
mna by skor zaujimalo co za proces zozerie tých 128G ramky
to sa mi nezda.
chcelo by to vypis inxi -Fxxxrz
mam 8GB ram bez swap a ani to nevyzaduje ani pri hrach ako Pillars Of Eternity (ten mi na Windows zozerie 8 GB hned)
Taktiez by nebolo zle napisat co to je , pouzivany ako server? alebo rig?
Ja používam vlastný skript, ktorý proces zabije. Teraz som zaznamenal, že Fedora s niečim podobným prišla.
Pokiaľ vieš čo má zabiť. V opačnom prípade môže OOM Killer zrušiť náhodným výberom testovaciu virtuálku, hru, prehliadač v ktorom človek vypĺňa nejaký webový kancelársky balík (kľudne založený aj na LibreOffice), databázu. alebo hocičo iné. Ale nezhodí práve vyvíjaný program ktorý vyžerie celú RAM nech je akokoľvek veľká. Rozhodovací algoritmus pre OOM Killer nie je z tých najinteligentnejších, a človeku na výber nedá.