Ahojte, kus sa zabávam s distrom MX Linux (Xfce desktop) a všimol som si, že po nejakom čase ma odpojí od netu. Externá wifina by mala byť v poriadku, v žiadnom inom distre to nerobí. Pripojenie na wifi zostane, len sa prestanú načítať data z netu, pomôže odpojenie a pripojenie na wifinu cez aplet v paneli. Možno je niekde nastavené uspatie wifi čo netuším, viete ma nasmerovať? Vďaka za tipy,,,
MX Linux - odpájanie od netu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ak vypadne internet:
a) nejde ping linuxos.sk, ale ide b) -> chyba je v DNS
b) nejde ping 8.8.8.8 -> chyba je v spojeni
V MX Linuxe je by default správca siete Connman? To je fakt kus mizerného softvéru, v FB skupine som na to nadával a väčšina mi dala za pravdu. Používal som Wicd, ktorý nie je žiadny zázrak, ale lepší. Osobne Connman vykopnem nastavím si statickú IP a neriešim. Mno keď s NTB cestuješ použi radšej Wicd.
Je to starší komp Dell 780ka,,,
a co vyhodi lsusb?
tenda totiz ma caste odpajanie aj vo windows.
osobne tendu mam jednu (Tenda W311MI) a ma zly signal aj meter od routeru.
mam ju v meteostanici na rpi 1B+ pripoji sa cca 1-3x za hodinu uspesne. ked tam dam tp link nanotak to ide
S touto wifinou som nikdy nemal problém, ani v Q4OS a ten je postavený na Debiane.
@bedna mx nepouziva conman ale gnome-network-manager presli nan na 18 z wicd ktore blblo so systemd shim, teraz uz ide ale ostali
OK, otvoril by som nastavenia a zapol automatický reconnect.
Prípadne vypol ako si spomínal šetrenie energie.
Lenže ja stále vypínam cez správcu napájania šetrenie energie a netuším, kde zapnúť automatický reconnect ako píšeš, nikde som to nenašiel. xset q mi vyhodilo toto:
hm co je to za pocitac?
v biose nie je moznost vypinat usb? ja to mam musel som to vypnut kvoli usb hdd
Ako som písal vyššie, starší Dell 780ka a ešte raz zopakujem, že s touto wifinou som nemal ešte nikdy problém v žiadnom distre až teraz. Fakt netuším čím to môže byť,,,
Naisto sa odpojí sieť? Neklakne fakt len DNS? Skús ak to vypadne pingnúť googlacke DNS: ping 8.8.8.8
no a iw, logy...?
Iw nižšie, a k logom sa už nedostanem, mal som MX nahodený kvôli vytvoreniu snapshotu s programovým výberom a už som naspäť na Q4OS. Vyskúšam MX z druhého kompu s inou externou wifinou tak uvidím, či ju bude odpájať tiež,,,
ach jaj... tam sme sa bavili o power managemente, teraz sa bavime o stave siete/sietovky v momente, ked to nefunguje. preto opat to iw a logy...
tak urcite, x-ka ti nastavia power management na sietovke... :D :D :D
skus iw...
Sklidni hormón, uvedomil som si to keď som vložil príspevok.
No nie, nemám,,
externa wifi? cez usb?
nie je zapnute riadenie napajania?
robilo mi to na tp linku
OK uzatváram tému, vyskúšam neskôr MX s inou wifinou (nemám ju teraz po ruke) a uvidím, či ju bude odpájať tiež. Vďaka všetkým za tipy,,,
Tak po novom to robí aj v Q4OS, buď to bude nejakým debianoidným balíkom alebo odchádza wifina, super. Frajerkin notebook s LM ide v kuse bez straty pripojenia,,,