Ahojte, kus sa zabávam s distrom MX Linux (Xfce desktop) a všimol som si, že po nejakom čase ma odpojí od netu. Externá wifina by mala byť v poriadku, v žiadnom inom distre to nerobí. Pripojenie na wifi zostane, len sa prestanú načítať data z netu, pomôže odpojenie a pripojenie na wifinu cez aplet v paneli. Možno je niekde nastavené uspatie wifi čo netuším, viete ma nasmerovať? Vďaka za tipy,,,
MX Linux - odpájanie od netu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.

Ak vypadne internet:
a) nejde ping linuxos.sk, ale ide b) -> chyba je v DNS
b) nejde ping 8.8.8.8 -> chyba je v spojeni
V MX Linuxe je by default správca siete Connman? To je fakt kus mizerného softvéru, v FB skupine som na to nadával a väčšina mi dala za pravdu. Používal som Wicd, ktorý nie je žiadny zázrak, ale lepší. Osobne Connman vykopnem nastavím si statickú IP a neriešim. Mno keď s NTB cestuješ použi radšej Wicd.
Je to starší komp Dell 780ka,,,
a co vyhodi lsusb?
tenda totiz ma caste odpajanie aj vo windows.
osobne tendu mam jednu (Tenda W311MI) a ma zly signal aj meter od routeru.
mam ju v meteostanici na rpi 1B+ pripoji sa cca 1-3x za hodinu uspesne. ked tam dam tp link nanotak to ide
S touto wifinou som nikdy nemal problém, ani v Q4OS a ten je postavený na Debiane.
@bedna mx nepouziva conman ale gnome-network-manager presli nan na 18 z wicd ktore blblo so systemd shim, teraz uz ide ale ostali
OK, otvoril by som nastavenia a zapol automatický reconnect.
Prípadne vypol ako si spomínal šetrenie energie.
Lenže ja stále vypínam cez správcu napájania šetrenie energie a netuším, kde zapnúť automatický reconnect ako píšeš, nikde som to nenašiel. xset q mi vyhodilo toto:
hm co je to za pocitac?
v biose nie je moznost vypinat usb? ja to mam musel som to vypnut kvoli usb hdd
Ako som písal vyššie, starší Dell 780ka a ešte raz zopakujem, že s touto wifinou som nemal ešte nikdy problém v žiadnom distre až teraz. Fakt netuším čím to môže byť,,,
Naisto sa odpojí sieť? Neklakne fakt len DNS? Skús ak to vypadne pingnúť googlacke DNS: ping 8.8.8.8
no a iw, logy...?
Iw nižšie, a k logom sa už nedostanem, mal som MX nahodený kvôli vytvoreniu snapshotu s programovým výberom a už som naspäť na Q4OS. Vyskúšam MX z druhého kompu s inou externou wifinou tak uvidím, či ju bude odpájať tiež,,,
ach jaj... tam sme sa bavili o power managemente, teraz sa bavime o stave siete/sietovky v momente, ked to nefunguje. preto opat to iw a logy...
tak urcite, x-ka ti nastavia power management na sietovke... :D :D :D
skus iw...
Sklidni hormón, uvedomil som si to keď som vložil príspevok.
No nie, nemám,,
wlan0 IEEE 802.11 ESSID:"UPC6638132" Mode:Managed Frequency:2.442 GHz Access Point: 38:43:7D:73:B0:2C Bit Rate=65 Mb/s Tx-Power=20 dBm Retry short long limit:2 RTS thr:off Fragment thr:off Power Management:off Link Quality=51/70 Signal level=-59 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:3 Invalid misc:141 Missed beacon:0externa wifi? cez usb?
nie je zapnute riadenie napajania?
robilo mi to na tp linku
OK uzatváram tému, vyskúšam neskôr MX s inou wifinou (nemám ju teraz po ruke) a uvidím, či ju bude odpájať tiež. Vďaka všetkým za tipy,,,
Tak po novom to robí aj v Q4OS, buď to bude nejakým debianoidným balíkom alebo odchádza wifina, super. Frajerkin notebook s LM ide v kuse bez straty pripojenia,,,