dobrý deň v PC mám 2 x HDD sda1 a sdb1 sda1 je systém otázka: ako nastaviť sdb1 tak, aby mohli aj užívatelia zapisovať na disk, vytvárať priečinky a pod. ďakujem
nastavenie prístupu na HDD
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
dobrý deň v PC mám 2 x HDD sda1 a sdb1 sda1 je systém otázka: ako nastaviť sdb1 tak, aby mohli aj užívatelia zapisovať na disk, vytvárať priečinky a pod. ďakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
- pripojíš si ho kam potrebuješ (prikazom mount alebo cez fstab)
- vytvoríš si skupinu užívateľov a do nej pridáš daných používateľov
- nastavíš danému priečinku práva (cez chmod alebo chown alebo v fstab) pre danú skupinu
ako spraviť jendotlivé kroky by si mal pomerne jednoducho vygooglovať
(BTW pravdepodobne sa to dá aj naklikať napríklad cez správcu diskov - ale to ti neporadím, tak som to nikdy nerobil)
ďakujem je tam #Entry for /dev/sda1 : UUID=4234bd38-d05d-4087-a2a7-c3fa2fec9ae4 / ext4 #Entry for /dev/sdb1 : UUID=f916ce4d-9f83-4cbc-ab7a-efdfb4468eb5 /media/TB ext4 default
nechápem prečo media, nebolo by lepšie zmeniť na / ext4 ?
na abclinuxu som sa dočítal ako nastaviť. Hádam som dobre pochopil Zmenil som na /media/TB ext4 user,rw 0 0
ale výsledok rovnaký. V tomto som bohužial lama
Vyskusaj otvorit spravcu suborov, preklikaj sa na ten /media/TB, klikni pravym na TB a daj vlastvosti. Tam si naklikaj prava. Mal by si tam mat ponuku podobnu ako na obrazku.
Este doplnim ze toho spravcu suborov budes musiet spustit cez sudo aby si mal moznost zmenit vlastnika.
1. skús to čo písal qw - to je to naklikanie čo som spomínal
2. ak by si pripojil disk na / (ak by to vobec šlo) zložilo by ti to celý systém, lebo / je koreňovým adresárom pre tvoj operačný systém (to je ako keby si chcel pod windowsom pripojiť druhý disk na C:)
ak by si chcel môžeš ho primountovať napríklad na /TB alebo kde len chceš (okrem existujúcich adresárov a /) ale väčšina distribúcií to dáva do /media/nazov_disku
daj si pozor, pred pripojením musí existovať adresár do ktorého to chceš pripojiť (odporúčam to však nemeniť)
to napadlo aj mňa
[sudo] heslo pre používateľa jaro: jaro is not in the sudoers file. This incident will be reported. Dolphin nesputí ani keď sa prepnem na root tekže niečo robím zle alebo je niekde chyba. Poprípade sa pridať do skupiny root čo neviem ako na to
vyriešil som takto root@debian:/home/jaro# mkdir /media/TB/test root@debian:/media/TB# chmod 777 test
V tomto prípade ale neviem ako by to bolo v prípade zdielania.
dolphin sa nedá spustiť pod rootom, je to vlastnosť nie chyba
chmod 777 pridá práva všetkým a na všetko tak si zalohuj data aby ti ich nejaky malware nezasifroval
neviem o akom zdieľaní hovorís, ale pri 777 majú aj hostia práva na všetko takže môžu aj zdielať (na offline domáce pc to je v pohode na server to je bezpečnostné riziko)
PC je na domácej sieti. Nemám statickú IP a nemám spustený ani firewall
toto som si dohľadal root@debian:/home/jaro# sudo adduser jaro sudo Pridáva sa používateľ „jaro“ do skupiny „sudo“... Pridáva sa používateľ jaro do skupiny sudo. Hotovo.
to isté aj pre skupinu root zapísané do návodov
Ovšem Dolphin nespustí
zopakujem dolphin je nastaveny tak ze sa pod rootom (ani pod sudo) neda otvorit, je to tak umyselne naprogramovane ako bezpecnostna vlastnos pre zaciatocnikov co by si chceli pripojit disk na /
ak chces spustat správcu suborov pod rootom, musis pouzit ineho spravcu (napr. thunar, sunflower, ....)
osobne to neodporucam ale skus urcite sa nieco naucis (ale data si radsej zalohuj)
Dolphin nemá žiadnu ochranu pred spustením pod rootom. Jednoducho sa len nespustí kvôli chýbajúcemu dbus session. Spustiť sa dá cez dbus-launch.
dobre vediet, ked som to posledne riesil docital som sa ze to je umyselne tak spravene aby to neslo spustit pod rootom a nikto nemal riesenie ako to obist
aspon nieco som sa dnes naucil
Pridám aj ja jednu možnosť. Spravil by som nad tými diskami LVM. Nápoveda pre Debian. Teda musíš si zálohovať dôležité údaje a preinštalovať systém. Potom už nebudeš mať problém pridávať aj ďalšie disky.
ved si nezvlada nastavit prava na pristup k priecinku a ty mu navrhnes LVM ?
vela stastia prajem
a navrhnut reinstalaciu systemu ako riesenie je podla mna uplne neprijatelna rada (okrem pripadov ked sa uz nic ine neda spravit)
Ako si prišiel na to, že si neviem nastaviť práva na priečinok. To som si nastavil. Pýtal som sa na celý disk.
lebo aj disk je v linuxe v konečnom dôsledku len prečinok
ak to teda zvládaš na priečinok, tak potom máš problém vyriešený
Jj. Problém je, že zotrvačne pristupujem k k tomu ako vo win. Inak mám to vyriešené Dik
Toto si na zaciatok precitaj ;) https://deja-vix.sk/sysadmin/
Dik Vrátim sa od lekára a naštudujem. K tomuto som sa nedopátral