Ahojte,
mám linux mint 20 (ulyana). Pre ňu je OpenConnect s verziou v8.05-1.
Viem však, že existuje vyšia verzia openconnect 8.10.
Je nejaka možnost ako ju dostať do môjho systemu ?
Vďaka
Ahojte,
mám linux mint 20 (ulyana). Pre ňu je OpenConnect s verziou v8.05-1.
Viem však, že existuje vyšia verzia openconnect 8.10.
Je nejaka možnost ako ju dostať do môjho systemu ?
Vďaka
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
priamo z tohto tvojho linku vyplýva, že je v ubuntu universe repozitári
tento repozitár si môžeš pridať do svojho systému (POZOR - toto ti môže rozbiť celý systém ak nenastavíš aj prioritu pre toto repo)
alebo si môžeš stiahnuť priamo ten deb balík a nainštalovať ho cez
dpkg -i nazovbalika
alebo cez gdebi (ak sa nachádza v minte) rozkliknutím
v oboch prípadoch ti môžu chýbať závislosti (ak ich mint nemá vo svojich repo)
alebo si môžeš stiahnuť SNAP - https://snapcraft.io/openconnect-vpn
alebo skompilovať zo zdrojákov
možností je veľa
vdaka za radu.
- pridat si ten repozitar mi pride ako dobra rada ako si strelit do vlastnej nohy.
- deb balik som sa ani nepokusal hladat/instalovat. to by urcite chybalo n-zavislosti
- skusal som SNAP, a naozaj sa to podarilo spustit.
zial ani sa nepodarilo vytvorit vpn spojenie. neviem, kde je problem, co maju chalani 8.10 tak ficia. V poslednom case mam pocit, ze na tom Linux-e nic nefunguje. Zacinam zavidiet kolegom s windowsami. Nainstalovali si vpn clienta a ficia. bez problemov
- no ak tomu snapu celkom fajn komentar. vyzera to na dobry backdoor. sa cudujem, ze to je vobec mozne na slobodnej platforme ako linux
- a klasicka roztriestenost linuxu - na vsetko musia byt aspon 3 riesenia - flatpack, appimage, snap store ...
Aký je problém stiahnuť balík a "prehnať" pred inštaláciou cez gdebi? Vyhodí ti info o závislostiach a či sa bude dať inštalovať alebo nie.
Na to by som dodal len toľko, používaj OS ktorý ti vyhovuje. Ja mám opačný pocit, čo sa riešilo 10-15 rokov dozadu dnes funguje triviálne.
nuž aký je problém. nuž medzi klávesnicou a stoličkou. ja som stále začiatočník. ani som netušil, že existuje gdebi.
takžše som to vyskúšal a:
openconnect chce libopenconnect5
libopenconnect5 chce libgnutls30
libgnutls30 chce libgnutls-openssl27
a dalej ma to uz nebavilo
ale vedel som to spustiť cez snap store. vďaka za to.
Dobre tak to zhrniem z hlavy, keď si začiatočník. Nebudem riešiť teraz Snap, Flathub a Appimage, ktoré sú nezávislé na distribúcii ak sa nemýlim. Máš Linux Mint a ten vychádza z Debianu a preto používa *deb balíky. Máš tri spôsoby inštalácie balíkov (programov), príkazom cez Apt (príp. nejakou nadstavbou ako Synaptic), ktorý rieši závislosti a keď niečo inštaluješ poťahá si z repozitárov čo potrebuje. Potom Gdebi ktorý je fajn na stiahnuté balíky mimo repozitárov a vie riešiť a doťahať k balíku závislosti z repozitárov a potom príkazom dpkg, ten nainštaluje balík ale už nevie doťahať závislosti len ich zistí a vypíše čo chýba. Následne ich vieš doťahať cez Apt ak ich zahŕňajú repozitáre. A keďže je je Linux Mint ubuntoidné distro máš aj ďalšiu možnosť ako nahodiť soft, a to cez PPA repozitár ak existuje pre daný soft. Hádam som na nič nezabudol,,,
Prípadne môže existovať nejaký "stable" debianoidný repozitár, ktorý ti stačí pridať, na to som zabudol. Čiže priorita je stále inštalovať z repozitárov najmä kvôli aktualizáciám softu a potom až ďalšie možnosti,,,
snazim sa rozbehat taku super medzi galakticku vec z buducnosti ako je zvuk cez HDMI
https://linuxos.sk/forum/24808/ https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=59&t=355824 https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=48&t=355146
zatial bez vysledku
A vieš aj presný hardvér poskytnúť, distro a verziu? Nech to nemusíme preklikávať.
nebolo by logickejšie riešiť to v tej pôvodnej téme založenej k tomuto problému ?
https://linuxos.sk/forum/24808/
Nebolo by logickejšie nešprtať do všetkého?
Linux Mint 20.1
Kernel 5.4.0-81
Graphics: Device-1: AMD Baffin [Radeon RX 460/560D / Pro
450/455/460/555/555X/560/560X]
vendor: XFX Pine driver: amdgpu v: kernel bus ID: 01:00.0
chip ID: 1002:67ef
Display: x11 server: X.org 1.20.11 driver: amdgpu,ati
unloaded: fbdev,modesetting,vesa compositor: marco
resolution: <xdpyinfo missing>
Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
ano ak nevies co robis a nikdy si nepouzival backports a nevies nastavit prioritu repozitaru
no kym nepozries nejaky log co ten program vytvara, alebo ho aspon spustis v konzole aby si videl kde zlyha, ani to nezistis
snap je odcudzovany velkou castou komunity aj spravcov distribucii, ale je to zvacsa najlahsi sposob ako sa dostat k najnovsej verzii aplikacie, nikto ta nenuti to pouzivat
ja mam taky pocit ze tu bude problem inde ako vorzii tej aplikacie (serverom blokovany linux client, serverom blokovana IP alebo nejake cachry u ISP, mozno problem s DNS - to si len tak vymyslam)
Málokto si to uvedomuje, ak veci fungujú out-of-box, ako v tomto pokuľháva Windows. Zažil som situácie, keď sa program spustil (pod Win), zobrazil sa splash screen a potom spadol. Samozrejme, na tom hobby OS žiadne logy neboli, veď načo.
Také rady ako reštartovať, odinštalovať, nainštalovať (hoci bol nainštalovaný práve pred momentom) - toto mi radila technická podpora výrobcu programu. Proste sila.
rada z IT CROWD na nezaplatenie
taká technická podpora pre slovensko.sk (eID a zaručené podpisy) ale tiež vie poradiť iba toto (teda minimálne mne),
najvtipnejšie je, že to zväčša pomôže (nielen na windowsoch)
Presne, v tej sekunde ako som to čítal ma to napadlo :-)
Najväčšia sranda je, že to často zaberie a platí to nie len pod windows. Už sa mi to stalo aj pod Linuxom.
veruže áno
ja mám osobne takýto postup ak mi niečo nefunguje:
1. zavrieť/zabiť daný program a spustiť ho znovu
2. pozrieť výpis z terminálu alebo log
3. odhlásiť sa a znovu prihlásiť (alebo zabiť xserver - CTRL+ALT+BACKSPACE)
4. reštartovať pc
5. manuálneho zmazanie konfigurákov (napr. z /home/uzivatel/.menoaplikacie)
6. odinštalovať balík (vrátane konfigurácie)
a keď nič vyššie nepomôže
7. zúfalé googlovanie čo som zase doj*bal ;-)
jediný rozdiel medzi linuxom a windowsom je že pod windowsom nerobím krok 2. ani 5.
Súhlas, to mazanie konfigov v HOME je ako nastavenie softu do defaultu a xkrát som to použil. Len ich treba hľadať, ale to dokáže každý správca súborov. A práve to odelenie softu a konfigov je v tomto prípade geniálne aj v prípade, že si používateľ chce zálohovať niečo, čo predtým nastavil,,,
WARNING: Server asked us to submit HIP report with md5sum ba9a606571c45d01559eb49c80d49626. VPN connectivity may be disabled or limited without HIP report submission. You need to provide a --csd-wrapper argument with the HIP report submission script.