problemy s pulseaudiom, alebo prechod na pipewire?

Sekcia: Aplikácie & Desktop 27.12.2021 | 21:49
Avatar ArrayON_56   Používateľ

ahojte, potrebujem poradit ohladne pulseaudia a pipewire. pulseaudio vyzera ze ulohu audia v desktop systeme zvlada, ale su tu dve pre mna dost otravne veci, s ktorymi si neviem dat rady.

PASSTHROUGH neviem nijako v KODI (asi ani inde) spojazdnit audio passthrough cez spdif (jedna sa tu hlavne o DD/DTS stopy s viacerymi kanalmi, ako 5.1 napr.) - vzdy po zapnuti passthrough ostanem bez zvuku, alebo video ani nenacita. Vo Windowse ide vsetko v pohode, teda nemyslim si ze problem je v KODI. na roznych forach som nasiel riesenie, ktore vravelo vypnut/vymazat pulseaudio a nechat vec na ALSA, alebo prejst na pipewire. Odstranit pulseaudio a nechat len ALSA by znamenalo, ze iba jedna aplikacia by mohla pouzivat audio zariadenie, nie?

PREMENOVANIE/VYPNUTIE VSTUPOV A VYSTUPOV doteraz som nenasiel ziadne riesenie na zakazanie/premenovanie vstupov/vystupov v pulseaudio. nemyslim celu zvukovu kartu, ale iba nejaky z jej "profilov" ako su nazyvane v pavucontrol. Napr. mam v grafickej karte pripojenych zopar obrazoviek a do kazdej vedie aj vystup volitelny v pavucontrol, ale ja by som chcel zakazat vsetky okrem dvoch (tv a hlavny monitor), pripadne premenovat.

OS: Xubuntu 21.04

Aky by bol najjednoduchsi sposob ako by sa tieto veci dali poriesit, ak vobec? Pocul som ze PipeWire riesi rozne problemy, ktore ma pulseaudio, aj ked som nikde nic nevidel o premenovani a zakazovani vstupov/vystupov. Oplati sa mi prejst kvoli tymto problemom na PipeWire, alebo hrozia ine, otravnejsie problemy?

Vopred vdaka.

    • RE: problemy s pulseaudiom, alebo prechod na pipewire? 28.12.2021 | 12:13
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      kedže používam iba stereo rozhranie, uvedené nemám úplne ako odskúšať, ale mne opticky výstup na externú zvukovku funguje výborne (aj v kodi) 

      ale kodi je velmi citlivé na zvuk, a v časoch ked som ho používal na rpi som stým furt mal problémy, že ak v pozadí bežalo niečo čo použilo zvukovku, kodi ju odmietal použiť (ale to už tiež bolo dávnejšie a teraz som už dlhšie stým nemal problem)

      aktuálne používam pipewire (manjaro) a pri prechode som mal pár problémov (duplikovali sa mi zvukovky pri uspávaní) ale tie sa vyriešili same od seba aktualizáciami a odvtedy som maximalne spokojny, prepinanie zvukovych vystupov funguje stabilne a konzistentne a nepamatam kedy som mal nejaky problem zo zvukom (ktorý nebol zapričinený tým že som zabudol zapnúť zosilovač)

      takže prechod na pipewire by mohol byť riešením, ale určite by som si pred prechodom spravil zalohu systemu (napr. cez timeshift) ak by prechod sposobil viac problemov ako osohu

      čo sa premenovania zvukových zariadení to nemám ani tušenia

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: problemy s pulseaudiom, alebo prechod na pipewire? 28.12.2021 | 21:30
      Avatar ArrayON_56   Používateľ

      Problem pri kodi nenastava pri stereo zvuku - s passthrough vypnutym. vtedy zvuk ide perfektne aj s inymi aplikaciami vyuzivajuce audio, len viackanalova stopa sa mixne do sterea - dvoch kanalov, aj ked je DD/DTS viac kanalova, pretoze tu stopu dekoduje asi kodi a snazi sa outputovat dekodovany pcm signal, ktory ale spdif kablom do recievra neprejde kvoli (asi) malej kapacite spdif rozhrania (prejde iba zakodovany skompriumovany signal ako DD/DTS). A prave toto by mal riesit passthrough, ktory donuti kodi nedekodovat audio stopy, ale odoslat priamo do recieveru cez spdif, a prave len toto neunguje.

      Kazdopadne, vdaka za odpoved. Skusim pipewire a ked tak dam info ze ako to chodi/nechodi :-).

    • RE: problemy s pulseaudiom, alebo prechod na pipewire? 10.01.2022 | 15:38
      Avatar ArrayON_56   Používateľ

      tak som sa konecne dostal k instalacii pipewire, a vyzera to zatial len ako nadstavba na pulseaudio, aj ked zatial vsetko s tym fici stabilne... teda ziadne prevratne zmeny, len bluetooth audio vecicky vedia hrat aj s inymi, kvalitnejsimi kodekmi. na druhej strane ale ziadny passthrough KODI a ani premenovanie/zakazovanie vstupov/vystupov. tie tutorialy sice vravia o "replace" pulseaudia s pipewire, ale pulseaudio tam asi stale je.

      Nainstaloval som ho cez 'apt' z repo: 'ppa:pipewire-debian/pipewire-upstream', balicek sa volal 'pipewire'. a teraz ked spustim 'pactl info' v terminali, tak v kolonke 'Server Name: ' je napisane 'PulseAudio (on PipeWire 0.3.42)', takze je tam.

      Co sa tam vlastne stalo? nahradil pipewire pulseaudio, alebo ho akoby len "rozsiril" o nejake veci? Osobne som cakal ze pulseaudio bude musiet ist prec zo systemu aby pipewire fungoval.

      Ako este by sa mohlo dat vyriesit passthrough (napr. cez KODI) a to premenovavanie audio vstupov/vystupov?

      • RE: problemy s pulseaudiom, alebo prechod na pipewire? 10.01.2022 | 18:02
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        PipeWire je nadstavba nad pulseaudio, wayland a jack.

        je to dalsia smakotina z RedHatu tentokrat na multimedia.

        mne to vysledok s MAudio Audiophile 2496 dava sum (oproti jack) a nevie nastavit 5.1 vystup na Front, back, center, bass ale vzdy front, back, bass + center 

        Co sa tam vlastne stalo? nahradil pipewire pulseaudio, alebo ho akoby len "rozsiril" o nejake veci?

        nie pipewire vyuziva pulseaudio a rozsiril jeho funkcie. rovnako ako pulseaudio je nadstavba nad ALSA (ta je sucast kernelu)

        Osobne som cakal ze pulseaudio bude musiet ist prec zo systemu aby pipewire fungoval.

        pulseaudio je medzivrstva graficky:

        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Pulseaudio-diagram.svg

        alebo 

        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Linux_kernel_and_daemons_with_exclusive_access.svg

        Do or do not. There is to no try.​
        • RE: problemy s pulseaudiom, alebo prechod na pipewire? 11.01.2022 | 09:00
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          nikdy som to neskúmal, ale keďže pri aktualizácii manjara, ktoré prešlo na pipewire boli odstránené viaceré pulseaudio baličky, mal som za to že pipewire úplne nahradzuje pulse

          dik za vysvetlenie

          mne naštastie inštalácia pipewire zabezpečila väčšiu konzistentnosť fungovania audia (ale ja používam len stereo)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: problemy s pulseaudiom, alebo prechod na pipewire? 13.01.2022 | 11:20
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

            ano niektore balicky nahradzaju pulse audio, ale 90% je to len rozsirenie.

            ani ja som pri stereo nemal problem. 

            Do or do not. There is to no try.​
        • RE: problemy s pulseaudiom, alebo prechod na pipewire? 14.01.2022 | 00:27
          Avatar paldopice   Používateľ

          PipeWire je nadstavba nad pulseaudio, wayland a jack.
          pipewire vyuziva pulseaudio a rozsiril jeho funkcie

          Tak urcite. Skus si o tom najprv nieco precitat.