Fedora 37 - post install srandy

Sekcia: Aplikácie & Desktop 16.12.2022 | 14:47
Avatar bluesundown   Používateľ

caute , toto je len taky mini zapisok ako som po 5 rokoch na Archu presiel na Fedoru. Mam maleho potomka a nie je cas riesit chujoviny. Ked mi arch/systemd zacal zapisovat do NVRAM na doske dump nejaky a neupdatlo sa EFI/GRUB etc, tak som sa na to proste vysral. Kupil nove ssd (2TB vdaka ti Boze za miesto) a nahodil Fedoru. Chcel som distro ktore sa nerozseka, bude mat relativne cerstvy sw a bude bezudrzbove.

  1. prve spustenie a prask notifikacia ze sa nieco posralo - pripomenulo mi to Ubuntu :)
  2. packages: ty vole, toto kto vymyslel ? chcete pridat nejaku appku ? tak to musite pridat vseliake sialene repa, popripad zistovat ci app nie je len vo forme flatpak, appimage alebo snap. DNF - chcete upgrade systemu... a ani nevypise z akej verzie na aku upgraduje. search funguje na dve veci, instalacia dajme tomu ze ok. Mirrors su pomale, viac ako 10MB/s nevytiahnem
  3. custom kernel: na archu som pouzival xanmod kernel, tu je instalacia len cez user repo aj to stara verzia. Ked som mal xanmod, tak mi pri spuseni hry vo fullscreen mode dalo monitor do suspend modu. parada ne? Ale neviem ci je problem kernel,gnome;electron;oop-memory-killer
  4. GRUB : ako sa dostanem do grubu aby som si vybral kernel pocas boot ?
  5. instalcia : celkom ok, par klikov, ale nepyta sa to na filesystem ani ci chem pridat/ odobrat nejaky soft
  6. firewalld: he?? to sa mam opat nieco nove ucit ?
  7. ked stlacim button na suspend, tak mi nesuspendne klavesnicu cize svieti jak Eiffelovka. Ale ked sa suspendne notebook sam, tak ju pekne vypne. o RGB kontrole pomlcim

a teraz chutovky z GNOME43.2

  1. zmenka ikony kurzora: nejde resize okien // Terminator napr
  2. zmena temy: skusal som, vratil som sa na default, nedekoruje niektore apps ako Terminator // Xwayland?
  3. soft Lan-drop nefuguje. lebo gnome nema trayicons miestecko- treba dosintalovat spravnu extension ktora to fixne. akoze wtf
  4. bluetooth - aj ked je spusteni, PS4 ovladac musim manualne connectnut
  5. ALT-Tab nezobrazuje niektore apps
  6. mam zapojene 2 extern displays... pri logine mam ten prosttredny otoceny o 90stupnov, klavesnica pripojenie 2.4GHz / bluetooth, cize nefunguje prvych 5 sec kym nabehne GDM. Potom musim jak sulin prejst cez ten 90stupnov otoceny monitor na interny cize krutim hlavu jak...., kliknut a prihlasit sa.
  7. sem tam prebliknu monitory // known issue gnomu, toto ma rozsekalo
  8. nice feature je ze staihnute veci do Download automaticky rozbali... no asi to je nice feature, uvidime.. pokial nechem ten archiv rozbalovat, ze
  9. backintime zobrazi Python3 icon miesto svojej...
  10. gnome software - jednak nenabehne, ak hej, tak za 30 sec, a potom aj tak nic nenajde
  11. ktory chuj vymyslel defaultne spusene notifikacie ???
  12. spustil som browser a gnome mi to napraskal na vsetky workspaces... haluz

takze tak, niektore veci treba dokonfigurovat, niektore pockat na fix, niektore prekusnut. Ale popravde po tych dlhych rokoch s Linuxom mi napadaju len slova slovenskeho gazdu politiky: Vam musi jebat chalani fakt, vam musi jebat.

    • RE: Fedora 37 - post install srandy 17.12.2022 | 10:14
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Ahoj. Tento zápisok si mal dať do blogu, tam to patrí. Trocha sa čudujem, že si skôr nezvolil nejaké arch-based distro, ako napr. Manjaro alebo Endeavour. Tam je aktuálny softvér, veľa vecí vyriešených už po inštalácii a hlavne logika používania rovnaká, ako u arch linuxu. Fedora je svojou koncepciou testovacia distribúcia Red Hat. Veci, ktoré sa chystajú do Red Hat Linuxu, sa najskôr testnú vo Fedore. Preto to distro zasa nie je až také stabilné, ako by si človek myslel. Navyše tie rpm balíčkovacie programy nie sú bohvie ako rýchle. Pamac je naprogramovaný v jazyku C a preto sú jeho odozvy oveľa rýchlejšie. Čo sa týka rýchlosti sťahovania balíkov, niekedy pomôže, ak sa zvolia domáce repozitáre a nepoužívajú sa tie defaultné.

      • RE: Fedora 37 - post install srandy 17.12.2022 | 14:52
        Avatar bluesundown   Používateľ

        na blog sa mi to nezdalo dostatocne honosne :)

        Manjaro komunita, dev team a verzionovane balickov sa mi zdaju take cudne. Endeavour nemam skusenost, iba som to par krat niekde evidoval. Co je celkom zaujimave na Fedore, je celkom privetiva a slusna komunita na ich forach, to ma milo prekvapilo.

        Ale aj tak, cakal som ze vsetko bude fungovat out-of-the-box. Este som rozmyslal nad Fedora silverblue, mozno to niekedy testnem.

    • RE: Fedora 37 - post install srandy 17.12.2022 | 23:32
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Uff ma jedno distro problémov až až. Keby som preferoval Gnome, rpm a čo najnovšie verzie programov, asi by som šiel do openSUSE Tumbleweed.

    • RE: Fedora 37 - post install srandy 05.01.2023 | 23:26
      Avatar benson Fedora  Používateľ

      Ahoj! To vyzeralo ako nejaky vecer pri flasticke niecoho dobreho... :)

      F37 - zatial nemam skusenost, no: Ked som zvazoval prechod na cisto rolling distro, ako Arch, ale ani casu alebo skillu na neustale babranie sa nemam, tak odporucane Manjaro mi pride ako vyborna rada od Livana (Manjaro {XFCE!} davam na ostatne domace compy uz nejaku dobu, mozno 6-7 rokov, a je to stabilne, pekne, svizne a zatial som tam vzdy nasiel vsetko).

      Fedoru Gnome som mal naposledy okolo verzie 27-8, (ked som si pri pokusoch s vyrabanim RPM-iek nechtiac zrusil cely comp, mozno som to tu niekde aj spominal :-/...) to sa neda porovnat s dnesnym stavom, ale na Gnome 3+ sa mi tazko zvykalo a bolo to najviac roboty oproti ostatnym prostrediam, si to prisposobit na spravny pomer pouzitelnosti a vzhladu.

      Preto odporucam Fedoru na stare compy s XFCE, kde je vsetko ako vzdy a vsade, rychle, nudne a stabilne. A na novsie delo / daily driver skusit kludne Fedoru s KDE (daval som to kvoli fractional scaling pre UHD display, co v XFCE v tej dobe este moc neslo, alebo to nebolo pre usera mojej urovne dost jednoduche nastavit, aj ked myslim, ze by to malo ist nejak cez xrandr). V oboch pripadoch 1-2hodky na zakladne upravy treba pocitat, ja kludne pouzijem nejaky navod z netu (od dedoimedo, alebo lubovolne technickejsie how-to, a co mi netreba, napr. blbosti ako steam atd., to vynecham), lebo raz za tych x-rokov instalacie to clovek aj tak zabudne a detaily/zvlastnosti sa daju poriesit podla dokumentacie, ktora je solidna. RHEL ma tusim silnu zakladnu aj v CR/Brne a zvlast Fedora sa myslim releasy pecu tam, takze by som sa necudoval, keby si v pripade potreby nasiel aj dobre navody v cestine.

      Semi-rolling je dvojsecne, ked nova verzia je raz za polrok, ale odkedy to mam na hlavnom compe (asi 7-8 verzii dozadu), nemal som s upgradom o jednu verziu zatial ziadne problemy (pouzivam DNF CLI podla navodu na stranke, nie GUI), vraj priamo podporuje aj skok o 2 verzie, cize napr. 35->37, alebo takto o rok ->39 ;-) (lebo updaty su len na posledne 2 verzie).

      Ale ak mas pocit, ze s Archom si mal vela prace, tak tu by to mohlo byt urcite vhodne distro pre stredne a viac pokrocileho usera, co nema na to moc cas, najma ak si napr. vyvojar, alebo nieco technicke.

      Good Luck s cimkolvek, co si napokon vyberies ;-)

    • RE: Fedora 37 - post install srandy 11.01.2023 | 10:28
      Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

      Ahoj,

      výborne nasraté, tak to má byť. Súhlas s chlapmi v XFCE, ja mám XF na všetkom odkedy si to viem ponastavovať niekde ako tile niekde jednoducho default /pre rodinu/. Fedora má muchy a Silverblue väčšie, hlavne keď som si to upravoval na seba. Gnome a Kde sa vyhýbam oblúkom, čím menšie tým lepšie, akoby Ti napísal Bedňa so svojím IceWM. Ja osekávam všetko a aj na lepších strojoch, ale je to na tebe. Ku distrám, neviem čo všetko by si chcel aby to malo, ale za seba odporúčam stabilný Void /no problemo inštalačka a všetko potom/, alebo Slackware /do ktorého už netreba takmer nič, ale je trošku na úvod práce s dolepením sboui pkg... ale potom básnička/ alebo príjemný rolling release Calculate linux, pre mňa objav tohto roku, piánko pohoda. A všetko máš bez systemd, čo je k dobru pre mňa /jeden program jedna práca/. Distrá ktoré som popísal mám vyskúšané aj na starých aj na nových strojoch, ja zase veľa nechcem takže možno ak by si túžil po vychýtávke /myslím soft, ktorý je superšpecifický pre Tvoju prácu/ tak bude treba surfovať, ale základ čo je pre mňa funkčnosť, stabilita, rýchlosť to garantovane splní. Držím palce aj daj vedieť ako si dopadol.

    • RE: Fedora 37 - post install srandy 08.02.2023 | 01:30
      Avatar benson Fedora  Používateľ

      Len doplnim dalsiu skusenost a par linkov: Ani den po tom... ma skoncena podpora donutila upgradnut verziu Fedory (KDE) z 35 vyssie a - idylka skoncila :-P: zacalo sekat zobrazenie na externom monitore :-D, co dovtedy islo bez problemov. Prejavy: ukazovatel mysi standard, odozva prostredia o 3-4 sekundy pozadu. Cez USB 3.0 /Thunderbolt. Nespominam si, ako som to mal riesene doteraz, lebo to proste fungovalo, tak som neriesil, len viem, ze tam je samostatna Nvidia karta... Riesenie: Je v RPMFusion repozitari. Najskor som natrafil na pojem "optimus" - pre hybridne systemy s integrovanou + dedikovanou grafikou, napr. tu:

      https://forum.manjaro.org/t/stuttering-and-laggy-monitor-on-external-only-mode/74450/17

      Potom bolo jasnejsie, co hladat a hla:

      https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/how-to-set-nvidia-as-primary-gpu-on-optimus-based-laptops/

      Zo zoznamu balikov v kroku #4 doinstalovalo len xorg-x11-drv-nvidia-libs, ostatne som uz mal. Krok #5 mi prisiel ako haluz, cakat 5-10min na loadnutie zmeny do jadra (aj ked viem si predstavit, ze sa moduly reloaduju podla nejakeho casovaca...), tak som si isiel spravit kavu...a po hodine si na to zasa spomenul a - nic sa nezmenilo, ako sa dalo cakat ;-)... Skusil som rucne reloadovat, no po kroku #7 mi to zobrazovalo stale len integrovanu grafiku :-/. Nevadi - pokracoval som v nastaveniach. V kroku #8 je odkaz na Arch-doku ohladom KDE, to som aplikoval tiez. Po restarte uz stav suhlasi a status udava len dedikovanu grafiku. Po pripojeni obraz na externon monitore uz neseka - funguje to! Dalsie info k teme Nvidia kariet na RPMFusion: https://rpmfusion.org/Howto/NVIDIA