Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou?

Sekcia: Aplikácie & Desktop Včera | 20:12
Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

Ahojte, nejaká dobrá duša mi v práci nechala notebook. Ide o Dell, odhadom 13,3 palca. Má to Intel i3-4030U, 4GB RAM, 512GB HDD... a plne funkčný Windows 8.1. Otázka je ale jednoduchá: Čo s tým?

Lebo starý Windows tam používať nechcem, aktualizovať sa to pravdepodobne nebude dať na najnovší a ak by to aj išlo, je možné, že by sa niečo "poďubalo"... a či by tam išla nejaká linuxova distribúcia, to neviem. Sťahujem liveUSB Xubuntu a vyskúšam, čo tam ide a čo nie.

Každopádne, čo by ste tam dali vy? A hlavne oplatí sa s tým niečo robiť? Ide aj o to, že ako stará mašina to má samozrejme nie úplne dobrú batériu.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? Včera | 21:20
      Avatar gejza linux mint MATE  Používateľ

...uplne jedno co tam budes instalovat,pouzivat to aj tak nebudes...aj novy linux potrebuje novy stroj...predavaju aj nove notbuky,bez os su lacnejsie...

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? Včera | 22:55
        Avatar Pavel Q4OS, Debian  Administrátor

Gejza Gejza, chlap píše o tom čo má a nie o tom čo môže kúpiť.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? Včera | 22:50
      Avatar Pavel Q4OS, Debian  Administrátor

Stano je jedno čo tam dáš, bežné programy ti na 4 giga pôjdu, bude ťa limitovať max nejaký náročnejší grafický soft, hry, strih videa alebo počet tabov vo web prehliadači. Skôr by som sa zameral na preferovaný balíčkovací systém a desktop, za mňa je Xubuntu v pohode. Linux Mint alebo napríklad MX Linux je tiež fajn, ale nebál by som sa ani Q4OS ktorý mám na všetkýck kompoch, kľudne s Trinity desktopom pri 4 giga.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? Včera | 23:51
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

skúšam Xubuntu. teoreticky tam môžem dať čokoľvek, len...

podarilo sa tam nahodiť Windows 10, kde ide všetko a je to tam legálne, len... rád by som niečo iné ako stále starý systém.

na Linuxe zatiaľ nejde wifi. Vyzerá to tak, že tam mám Broadcom BCM43142... a ovládač je len pre starší systém. navyše mi neberie USB kľúč. teda berie, ale nedá sa pripojiť...