Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou?

Sekcia: Aplikácie & Desktop 16.05 | 20:12
Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

Ahojte, nejaká dobrá duša mi v práci nechala notebook. Ide o Dell, odhadom 13,3 palca. Má to Intel i3-4030U, 4GB RAM, 512GB HDD... a plne funkčný Windows 8.1. Otázka je ale jednoduchá: Čo s tým?

Lebo starý Windows tam používať nechcem, aktualizovať sa to pravdepodobne nebude dať na najnovší a ak by to aj išlo, je možné, že by sa niečo "poďubalo"... a či by tam išla nejaká linuxova distribúcia, to neviem. Sťahujem liveUSB Xubuntu a vyskúšam, čo tam ide a čo nie.

Každopádne, čo by ste tam dali vy? A hlavne oplatí sa s tým niečo robiť? Ide aj o to, že ako stará mašina to má samozrejme nie úplne dobrú batériu.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 16.05 | 21:20
      Avatar gejza linux mint MATE  Používateľ

...uplne jedno co tam budes instalovat,pouzivat to aj tak nebudes...aj novy linux potrebuje novy stroj...predavaju aj nove notbuky,bez os su lacnejsie...

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 16.05 | 22:55
        Avatar Pavel Q4OS, Debian  Administrátor

Gejza Gejza, chlap píše o tom čo má a nie o tom čo môže kúpiť.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 16.05 | 22:50

Stano je jedno čo tam dáš, bežné programy ti na 4 giga pôjdu, bude ťa limitovať max nejaký náročnejší grafický soft, hry, strih videa alebo počet tabov vo web prehliadači. Skôr by som sa zameral na preferovaný balíčkovací systém a desktop, za mňa je Xubuntu v pohode. Linux Mint alebo napríklad MX Linux je tiež fajn, ale nebál by som sa ani Q4OS ktorý mám na všetkýck kompoch, kľudne s Trinity desktopom pri 4 giga.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 16.05 | 23:51

skúšam Xubuntu. teoreticky tam môžem dať čokoľvek, len...

podarilo sa tam nahodiť Windows 10, kde ide všetko a je to tam legálne, len... rád by som niečo iné ako stále starý systém.

na Linuxe zatiaľ nejde wifi. Vyzerá to tak, že tam mám Broadcom BCM43142... a ovládač je len pre starší systém. navyše mi neberie USB kľúč. teda berie, ale nedá sa pripojiť...

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 17.05 | 12:56

nakoniec som to "vyriešil" nasledovne. Na MX Linuxe všetko ide. rýchlo nainštalované, disk nahradený... a po nainštalovaní sa systém nespustí. Všetko v háji. Takže tam hodím niečo iné. Aspoň mám istotu, že wifi, zvukovka, dotykový displej, to všetko v Linuxe pekne funguje.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 17.05 | 15:19

nainštalované Xubuntu. Všetko ide - okrem wifi. Skúšal som všetky ovládače. A nič z toho. Tak je to v riti, s prepáčením i bez prepáčenia. Minimálne verzia 26.04 sa s tým nekamaráti. Starší MX, využívajúci Debian, to bral, ale toto to neberie...

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 17.05 | 15:47
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

problem so secureboot

Do or do not. There is to no try.​ Když pohřbíš moc tajemství, na hřbitově dojde místo.
      • RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 18.05 | 20:12

linux guru s vlastnou distribuciou (rozumej ubuntu so zmenenym pozadim) a nevie ani nabootovat...? c-c-c...

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 17.05 | 15:47

mx linux 23.6 to je na debian bookworm,

Podla mna by tam vsak mal ist aj mx 25.1  

Do or do not. There is to no try.​ Když pohřbíš moc tajemství, na hřbitově dojde místo.
      • RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 17.05 | 22:30

však toto. skúšam čo ide a čo nie. Zatiaľ Xubuntu sa dá nainštalovať, ale mnohé sa nedajú vôbec ani spustiť. Tak som z toho debil. Pokojne ma môžeš navštíviť ak chceš :)

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 17.05 | 23:42

vyriešené.

skúšal som kadečo. a nakoniec mi najviac pomohlo nahodiť tam 2 roky starý Mint. Teda skôr Mint zakladajúci na 2 roky starom Ubuntu. Ovládače tak fungujú na všetko, Cinnamon ide bez problémov na tomto hardvéri, no šťastný ja.

Sklamalo ma *Buntu 26.04, Q4OS, Mx Linux... nehovorím, že sú to zlé systémy - ale na toto sú nepoužiteľné.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 18.05 | 08:27

Linux Mint je celkom blbuvzdorný, v minulosti sa mi ho podarilo nahodiť na notebook, ktorý pri inštalácii Windowsu stále vyhadzoval chyby a nepustil inštaláciu.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 18.05 | 20:10

greenie ľinux si tam daj...

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 19.05 | 13:02

Nedalo mi to a z nostalgie som sa pozrel spätne na článok o Greenie Linux, ktorý som mal ešte od Stana. Zlaté to časy keď sme všetko a všetkých komentovali :) Inak je to už skoro 19 rokov dozadu, skoro som na to zabudol.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 19.05 | 18:50

jj skusal som.

a co taky abclinux? v 2003 a 2005 vysli dve verzie

inak ak si chce niekto vyskusat na com sa kedysi fungovalo, je tu par iso na stranke. taky redhat 5.x alebo slackware 3.2 boli lahodka vobec rozbehat.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 19.05 | 23:45

Díky Redhawk, ten link na staršie distrá dávam hneď do záložiek a niečo z toho určite poťahám.

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 21.05 | 09:46

jop, to bolo dávno :)

• RE: Aký softvér dať na starší Dell krpatý notebook s dotykovou obrazovkou? 20.05 | 17:55
      Avatar kamowski Linux Mint  Používateľ

hej, debian 6 - mal som plný stôl cdčiek :D :D a učil som sa za jazdy :D :D :D

a ubuntu malo easy peasy, to bola super vychytávka, iso mám !!!