Programovanie v GUI

Sekcia: Programovanie 22.09.2006 | 14:55
Avatar coudy Kubuntu  Používateľ
Zdravim, vo Win som programoval vo VB 6 a Delphi 7-2005. Pred 1/2 rokom som presiel na Linux. Pouzivam distr. Kubuntu. Chcel by som pokracovat v programovani ale pod linuxom. Neviete mi poradit programovaci jazyk, ktory by sa dal skompilovat aj na win aj na lin ? Chcem programovat aplikacie s GUI. Viem ze pre delphi exituje nahrada Kylix, no nepodarilo sa mi ho pod Kubuntu rozbehat. V mandrive 2006 mi isiel bez problemov. Dakujem za navrhy a rady.
    • Re: Programovanie v GUI 31.07.2006 | 12:02
      anonym   Návštevník
      Vacsina programovacich jazykov ma kompilator pre win aj pre linux. Staci si vybrat:) Problem vacsinou byva v tom, ze kniznice ktore budes pouzivat nie su kompatibilne medzi win a lin. Takze nejlepsie by si mal (ak to fakt potrebujes spustat aj pod windows) pouzivat Javu. Pripadne existuju porty gui kniznic ako gtk alebo qt aj pre windows, ale urcite maju medzi sebou nejake odlisnosti...
      • Re: Re: Programovanie v GUI 31.07.2006 | 13:21
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        este aj wxWidgets je multiplatformne.
        Debian. apt-get into it…
        • Re: Re: Re: Programovanie v GUI 31.07.2006 | 13:59
          Avatar coudy Kubuntu  Používateľ
          1. a ako je to s tym wxWidgets ? napr. ked naprogramujem sw pod linuxom, dokazem ho pod linuxom skompilovat aj pre win32 alebo to musim urobit na win32 ? 2. co problem s kniznicami ?
        • Re: Re: Re: Programovanie v GUI 31.07.2006 | 14:00
          Avatar morpher Ubuntu  Používateľ
          alebo este MONO...
          • Re: Re: Re: Re: Programovanie v GUI 31.07.2006 | 14:19
            Avatar coudy Kubuntu  Používateľ
            hladam nieco co ma aj IDE, nieco co v syntaxe nie je moc vzdialene od visual basicu alebo delphi (co asi nebude mozne), a kedze sa to pravdepodobne budem ucit od zaciatku, nieco co je intuitivne. Zaroven aby aplikacia bezala aj pod Win aj pod Lin.. Tak Mono alebo wxWidgets ?
    • Re: Programovanie v GUI 31.07.2006 | 14:58
      Avatar cimo Gentoo  Používateľ
      Ja by som ti poradil gtk ten ide aj na winshite aj na linuxe.Staci sa naucit par tych klucovych slov a mas vsetko v celku rychlo
    • Re: Programovanie v GUI 31.07.2006 | 15:11
      Avatar borg Arch, Debian jessie  Administrátor
      QT kniznica, nastroj na tvrobu gui QT designer (nieco ako delphi, tahas komponenty na formular) a kod pisat v kdevelop. Qt designer je integrovany aj do kdevelop. qt designer je aj ako plugin do VC++ pod win (ale tu neviem ake su licencen podmienky, ci je qt designer free aj pod win). qt kniznica je free aj pre win aj pre linux a ine unix like systemy.
    • Re: Programovanie v GUI 31.07.2006 | 15:29
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      takze, po tomto velkom nepochopeni si musus najprv zvolit jazyk. takze to bude asi kniznica Gtk a zoznam jazykov, ktore podporuje je tu: http://www.gtk.org/bindings.html ale s vyberom neviem poradit.
      Debian. apt-get into it…
      • Re: Re: Programovanie v GUI - Lazarus+freepascal 31.07.2006 | 17:20
        skywaker   Návštevník
        Ja by som ti odporucil projekt Lazarus - je to graficke RAD rozhranie (tak ako Delphi) pre objekt pascal (freepascal) a je aj do urcitej miery kompatibilny s Delphi ... Ja ho mam nainstalovany vo Windows a robi sa v tom celkom dobre. Je to slusny program.
        • Re: Re: Re: Programovanie v GUI - Lazarus freepasc 31.07.2006 | 17:35
          Avatar coudy Kubuntu  Používateľ
          lazarus som skusal.. robi straaaasne velkeeee subory. projekt s jednym tlacitkom ma 6MB
          • Re: Re: Re: Re: Programovanie v GUI - Lazarus free 01.08.2006 | 11:38
            WlaSaTy   Návštevník
            to nie je problem ale vlastnost. ak clovek pouzije staticke linkovanie tak je vysledny program viac ako velky. holt, staticke linkovanie versus dynamicke linkovanie. kazde z nich ma svoje pre a proti. ps.: lazarus nepouzivam ale pochybujem ze sa neda prestavit projekt tak, aby vysledny program neobsahoval staticky prilinkovane kniznice ale aby sa dane kniznice linkovali dynamicky.
            • Programovanie v GUI 05.09.2006 | 17:08
              Avatar coudy Kubuntu  Používateľ
              vyskusal som vela aplikacii QT3 Designer, Kdevelop, Anjuta, Eclipse, no neviem si dat rady. Velmi jednoduchou sa mi pozdaval Gambas, no bohuzial ten nie je multiplatformny. Kedze som zaciatocnik, siklo by sa mi ovladanie ako v delphi, ze si mozem pretahovat komponenty na formular. Nepoznate nieco take ? Dakujem
              • Re: Programovanie v GUI 05.09.2006 | 18:17
                Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
                Moje skusenosti su bohuzial rovnake. Delphi je dokonale, trivialne jednoduche RAD prostredie v ktorom dokaze robit aj sekretarka. Je fantasticky prepracovane a podla mna je asi tak 10 az 20 rokov pred akoukolvek konkurenciou (aj pred javou a vsetkymi ostatnymi "akoze" RAD nastrojmi). Port na linux oznacovany ako Kylix je nepouzitelny shit. O cosi lepsie na linuxe je na tom FPC, da sa pouzit aj lazarus ale nieje podmienka (potom ale jaksi nemas to RAD). Lazarus sa na delphi zatial nechyta. Co sa tyka statickeho linkovania je standardne zapnute v FPC co povazujem za jeho najvacsiu chybu. Obsahuje funkciu Smart Linking co je v podstate ceckovske dynamicke linkovanie. Po jeho zapnuti bude mat Hello World tiez 2kb ako v C-cku. Bohuzial ak ho chces pouzivat, musis si prekompilovat kompilator FPC. Je na to navod na stranke FPC ale neskusal som to. Relativne dobry a multiplatformovy toolkit je este FLTK alebo FOX toolkit. Celkovo ale mozno zhrnut ze s RAD nastrojmi na linuxe je to bieda. Ja osobne som sa vydlabal na vsetky tie toolkity a zacal som si pisat vlastny. Typujem ze za takych 10 rokov bude vyzerat podla mojich predstav ;) Pokial ale nie si typ co rad plava proti prudu, odporucam ti zacat Qt alebo Gtk. Ak je KDE alebo GNOME tvoje oblubene tak ti jednoznacne odporucam jedno z tohoto si vybrat. Ak nie tak FLTK alebo wxWidget alebo FOX toolkit. Mozes skusit aj ine ale zazijes asi toto: Najdes toolkit na webe, pozries screenshoty, parada, stiahnes najnovsi tgz, das make a neskompiluje sa to. Cize stiahni si 30 toolkitov a dobre skompilujes tak 5. Ach jaj, nejak som sa rozpisal co... Berte tieto keci s rezervou. Mozes zacat tu, to je moj "toolkit" : http://simpletoolkit.sourceforge.net/
                • Re: Re: Programovanie v GUI 06.09.2006 | 20:20
                  luzr   Návštevník
                  Lazarus je v pohode.. Robil som s nim na sice na win kde binarky maju 6 MB preto lebo su v nich debug symboly. Staci ked na ne pouzijes strip (je to popisane vo FAQ) cim ich zmensis na 1.4 mb a po kompresii s upx ma aplikacia pre win tak 400 kB. Na Linuxe neviem zatial som ho neskusal. GTK+Glade+Perl mi stacia.
                  • Re: Re: Re: Programovanie v GUI 07.09.2006 | 04:48
                    Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                    este doplnim, ze to Qt-cko s WM je vlastne python based :) www.py.cz ;-)
                  • Re: Re: Re: Programovanie v GUI 15.09.2006 | 22:06
                    svist   Návštevník
                    V Lazaruse (linux) som robil program na ovladanie x-y suradnicovej vyiskrovacky. Program zobrazuje buduci obrazok a pocas prace stroja postupne zobrazuje realizovanu drahu, vstupne subory su typu hpgl (.plt). Program ma 15 tlacidiel, 6 dialog.okienok a okno pre obrazok, velkost stat. link. programu je 5,4MB.
                    • GTK - Ako zacat? 22.09.2006 | 12:45
                      55.lukas   Návštevník
                      Po mojich malych pokusoch s gtk musim priznat,, ze som z toho vuuuul. Chcel by som skusit nieco multi platformove. Tak mi z toho vyslo Qt alebo GTK. Linkovat by som to chcel staticky a pokusal som sa to spravit najprv v Qt. Po 3 pokuse s vysledkom "segmentation fault" som ho nechal tak. Tak by som chcel skusit gtk. Nasiel som si tutorial: http://www.gtk.org/tutorial/c39.html#SEC-HELLOWORLD a ten prvy uvodny program by som chcel spustit. Na windowse som skusil, ze som do Dev-Cpp pridal *.h subory pricom pri gtk mi vyhodil x00 chyb. Na linuxe (xubuntu) vsetky pokusy skoncili pri gcc - nemoze najst gtk.h Tieto subory su v usr/include. Ale aj tak sa nemozem dopracovat k tomu ako to skompilovat. Chcel by som vas teda poprosit o radu, ako s tym zacat. Babrem sa s tym druhy den a uz som cely dopleteny.
                      • Re: GTK - Ako zacat? 22.09.2006 | 13:06
                        luzr   Návštevník
                        Potrebujes si na ubuntu doinstalovat development balik GTK bude sa volat gtk-devel-xxx. Ten obsahuje headery a subory potrebne k vyvoju.
                        • Re: Re: GTK - Ako zacat? 22.09.2006 | 14:08
                          55.lukas   Návštevník
                          Mam uz libgtk2.0-dev