Tak mi napadlo, ze cas od casu je nutne "upratat" si aj v Linuxe, a tak som zacal odstranovat balicky, ktore som nepouzival a zaroven od nich neboli zavysle ine balicky. Ale stane sa, ze uzivatel sa tiez dostane k balicku, ktory nepouziva, zaroven od neho niesu zavisle ine balicky, no aj tak je v systeme uzitocny (a ani si to najprv neuvedomi, napr. taky cdialog, xdialog...). Preto mi napadla taka otazka. Existuje nejaky rozumny sposob, ako odinstalovat nepotrebne balicky a zaroven neuskodit systemu? Preberanie balicka po balicku je totiz vycerpavajuce a zaberie niekolko dni, pricom este nemusi byt jasne, ze ta praca prinesie aj ziadane ovocie...pripadne z opacneho konca...existuje zoznam balickov (konkretne pre Mandrivu 2007), ktore by urcite mali byt nainstalovane (bez ohladu na zavislosti)?
(napr. odkedy som si robil takyto poriadok v systeme, chovanie URPMI sa mi trochu zmenilo...uz nevypisuje percento stiahnuteho balicka v 1 riadku, ale vypisuje riadok za riadkom asi kazdu sekundu za sebou...mozno to s tymto nema nic spolocne, ale ako prve mi napadlo, ci som neodinstaloval nieco, co ovplyvnilo jeho spravanie aj napriek tomu, ze vsetky zavislosti su voci nemu dodrzane)
BTW ak kces mat "cisty" Linux-system, mal by si siahnut po light-weight distribucii.
Pokial nieco odinstalujes a suvisia s tym balicky, ktore nikto iny nepotrebuje, tak su automaticky odstranene. Sorry, ale citi od teba Windows myslenie, necudujem sa :-)
Priznam sa, ze az takeho pedanta som doteraz nestretol :-)
Stretol som kopec ludi, administratorov, ktori po nainstalovani nastavia firewall a otestuju novu sluzbu na DoS a pod veci.
Zabudol som spomenut, ze som sa pokusal zistit, ci URPMI vytvara LOGy o instalacii balickov ale bez uspechu (nenachadzam /var/log/urpmi.log). Tieto zaznamy by mi mohli pomoct v pripade, ze sa rozhodnem balicek odstranit (vratane zavislosti, ktore museli byt doinstalovane).
Dnes uz asi na to nemam cas .. teda aspon si to vzdy poviem, alebo sa mi nexe ..
urpmi by mal robit log, len neviem, ci k tomu nie je potrebny prepinac a mam pocit, ze ho aj robi, ale po uspesnom nainstalovani (download+ kontrola+intalacia) ho zmaze .. ale toto uz hadam :-)
S tou zmenou distra, co uvaza kolega, suhlasim .. Mandriva nie je na to .. Dokonca mi dnes uz prekaza na nej vela veci a radsej si stiahnem zdrojaky a zkompilujem si ich sam .. a smeruje to k tomu, co si pisal ;-)
Gentoo je dobra volba .. len je tam vsetko "tazkopadne" a zdlhave .. ale zas je tam len to, co xes mat
No tak sa aspon pokusim zistit este daco o tych logoch. Ak ich neodchytim, tak si asi budem pri "multizavislostiach" robit logy sam kopirovanim z konzole :-))
Ja momentalne bezim na slackware, ktory ma len KDE (instaloval som z DVD 11.0) ale uz taham Mandrivu 2007.1 free dvd (kodove označenie "wei") takze sa uz tesim. mandriva je linux od ktoreho mam vestky cd verzie 8.0 a musim povedat ze som skusal aj arch a tiez aj crux aj vela inych distier ale mandrivu by som nedal prec.