Jadro vo Windows 3.0 obsahovalo "3 jadrá"

13.02.2013 | 14:21 | dodoedo | Novinky

Pamätáte si ešte Windows 3.0 16-bit? Bolo "3-jadrové". Obsahovalo totiž akési 3 "jadrá", prvé pre použitie na 8086 procesoroch, druhé pre použitie na 80286 procesoroch, a to tretie pre použitie na 80386. Čítaj viac na (dobrom) blogu Raymond Chena, kde sa nájdu rôzne zaujímavé info o architektonických zmenách Windows systému (a kde som aj ja pred časom našiel informáciu napr. o tom, že Windows sa rozhodlo zmeniť svojho Správcu pamäte kvôli tomu, aby sa mohla prijateľne zohľadniť/fixovať chyba v hre SimCity).

    • windows 3.0 14.02.2013 | 07:27
      Avatar ferri Fedora  Používateľ
      To jadro (kernel) ako ho vnímame v linuxe to zrejme nebude, keďže win 3.0 bol len prakticky nadstavba MS DOS. Skôr by som povedal, že sa jednalo o zlepšenú podporu alebo rozšírenie podpory.
      Dokonca som si inštaláciu originálneho win 3.0 aj sám vyskúšal pred veľa rokmi. Pod bežiacim dos-om som hrču 3,5 palcových diskiet postupne strkal do mechaniky. :-) Potom som ten úžas cez nejaký .exe spustil.
      • Re: windows 3.0 15.02.2013 | 10:27
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        V základnom režime to bola len grafická nadstavba, potom sa to dalo naklikať, prípadne v konfigurákoch nastaviť ako má narábať s pamäťou extended, expanded, používala sa aj nejaká kinžnica 386qm.dll tretaj strany, alebo tak nejak sa volala. Potom to vedelo bežať v protected mode, bez toho sa vlastne lepšia hra ani nedala pustiť, teda blog som dal len TL;DR, ale popisuje to tam.

        Pamätám sa že to fakt malo extra jadrá a ešte celkom slušný konfigurák system.ini, kde sa dal zmeniť aj shell. Upraviť vzhľad, že to bolo na nerozpoznanie od Win95, vtedy naozaj MS prežíval zlaté časy. Prakticky nulová konkurencia, ceny neadekvátne tomu zlepencu a užívateľ s jedným prstom prilepeným na reset.
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org