Je to maratón, nie šprint

22.02.2011 | 11:27 | dodoedo | Novinky

George Hotz "Geohot" je uprostred toho, čo by mohlo byť nazvané aj ako právna bitka za potrestanie gigantu Sony. Ale jeho peniaze, vynakladané na právne služby sa krátia. "Médiá, potrebujem vašu pomoc. To je prvýkrát, čo si ju takto pýtam. Prosím, aby ste prispeli na podporu tejto veci, pomôžte mi šíriť slovo Pravdy", napísal na svojom najnovšom blogu. "Chcem, aby v čase keď to ide na súd, Sony čelilo niektorému z najtvrdších právnikov vo fachu. Spoločne môžeme pomôcť opraviť systém", píše ďalej a pokračuje, že zatiaľ čo spoločnosti ako Apple, majú právo na zabezpečenie svojich iPhone v továrni, "Geohot" sa domnieva, že aj spotrebitelia by mali byť schopní robiť s kúpenou vecou to, čo sa im páči. "Akonáhle je tá vec zaplatená a moja, mám právo ju odomknúť, rozbiť ju, urobiť na nej jailbreak, pozrieť sa na vec zvnútra, a hacknúť ju," napísal "Geohot". A konečne si pozrite a počujte, čo "Geohot" rapuje o Sony. Pripájame sa so svojou podporou ...

    • zlozitejsie 22.02.2011 | 12:21
      Avatar chatpall   Používateľ
      Do tohoto by som sa nepustal. Samozrejme ze je dobre ze sa ozyvaju hlasy proti praktikam firiem ale toto je uz nad ramec bezneho chapania "spotrebitelstva". Spatne inzinierstvo v softvarovom priemysle sa casto pohybuje na hrane pravneho poriadku. Hacky ako take nikdy niesu v sulade s pravnymi normami, to ze nieco dokazem neznamena ze to robim. S kupenim veci nadobudaju platnost normy ktore sa v krajinach venuju pravam a povinnostiam spotrebitela. Neviem ci je spravne podporovat anarchiu, podla mna je spravnejsie podporovat taky rozvoj pri ktorom nedojde k tymto skutocnostiam.
      NERUSTE TENTO UCET!!!
      • Re: Moje je moje ... 22.02.2011 | 13:17
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        "Akonáhle je tá vec zaplatená a moja, mám právo ju odomknúť, rozbiť ju, urobiť na nej jailbreak, pozrieť sa na vec zvnútra, a hacknúť ju," napísal "Geohot".
        Súhlas.

        :-)
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
        • Re: Moje je moje ... 22.02.2011 | 13:35
          Avatar chatpall   Používateľ
          :)

          samozrejme ze s tymto sa da suhlasit, sony predava dane zariadenia na urovni vyrobnych nakladov, cize sa im cudujed ze idu proti tomu?
          NERUSTE TENTO UCET!!!
          • Re: Moje je moje ... 22.02.2011 | 14:15
            lukove   Návštevník
            Microsoft to riesi po svojom .. rob si s konzolov co chces ale ak sa s takou konzolou pripojis na net dostanes flag(microsoft si ta oznaci) a pri najblizsej vlne udelovania BANov ak budes pripojeny na liveko dostanes BAN (to znamena ze uz sa nikdy nepripojis na siet,a tusim aj nejake funkcie xboxa to omedzi)..

            dalsia vec je ze kopec ludi si kupovalo Xbox360ku hlavne koli tomu ze Playko sa nedalo flashnut (az doteraz) a preto decka si kupovali Xko lebo mohli hrat o palenky..

            Moj nazor je taky ze herne konzoly su na to na co boli vytvorene a to na hranie hier a nie na linux a ine somariny aj ked u Playka je situacia ina kedze Linux bol oficialne podporovany a kopec ludi si kupilo playko... Sonycko da sa povedat cuvlo a odstranilo Linux len tak zo dna na den a to sa nerobi.. ked spotrebitelia maju dodrziavat pravidla tak preco aj Sony nedodrzalo pravidlo a odstranilo Linux?

            co sa tyka hackovania tak myslim si ze jedina ochrana ktora je v sulade s "normalnostou" je prave to ze ak si flashnes konzolu tak tym stratis sluzby ako je tov pripade Xboxu od MS, zase znefunkcnovanie konzol ako to robil MS je tiez chore..
            • Re: Moje je moje ... 22.02.2011 | 21:04
              WlaSaTy   Návštevník
              >Moj nazor je taky ze herne konzoly su na to na co boli vytvorene a to na hranie hier a nie na linux

              Si na omyle. Sony priamo podporovalo Linux na dvoch verziách jej herných konzol. Pre Playstation 2 predávalo Linuxový kit a samotný Playstation 3 mal podporu priamo v sebe. Neskôr však prestal predávať konzoly s spetnou kompatibilitou s PS2 a následne prestal predávať konzoly s podporou Linuxu. Následne sa SONY dopustilo porušenia zákona keď vypustilo firmware ktoré odoprelo deklarovanú funkcionalitu (možnosť spustenia Linuxu na legálne nadobudnutej hernej konzole). A to bol jeden z hlavných ťahákov na stavbu výpočtových nodov zložených z playstation.

              Samotný problém však nastal v tom, že po zverejnení nástrojov ktoré umožnili spetný beh Linuxu sa týchto nástrojov zmocnili SW piráti a začali ich zneužívať na nekalú činnosť. Tým poškodili meno ľuďom ktorý chceli mať k dispozícii pôvodnú funkcionalitu. A na to zareagovalo SONY zastrašovaním. Problém je v tom, že SONY nemá týmto spôsobom ako utrpieť újmu, takže nemôže dať na súd užívateľov. Avšak SONY môže podať trestné oznámenie kôli podozreniu z porušenia zákonov. A domová prehliadka sa postará o zvyšok, takže to môže výjsť pre laika ktorý je rovno aj SW pirát rovnako. Len navrhovateľ bude zastupovať inú spoločnosť ktorú osloví službukonajúci vyšetrovateľ.

              Ohľadne reverzného inžinierstva, tak to je vo večšine civilizovaných krajín mimo zákon. Teda, napríklad modifikácia FW. Ale, jeho nahradenie vlastným kódom na legálne nadobudnutom zariadení je už legálna vec. Ak sa jeho používaním dodržia potrebné normy pre daný región.

              PS.: Myslím že by bolo jednoduchšie vrátiť útok SONY a napadnúť ho kôli porušovaniu GNU/GPL, odopreniu funkcionality a podobným veciam. I keď to odopretie funkcionality je otázne keďže sa jednalo o zariadenia po skončení záručnej lehoty.
    • fok off 22.02.2011 | 14:45
      da TI   Návštevník
      Přestaňte už konečně spamovat na root.cz, dík.
      • Re: fok off 22.02.2011 | 15:57
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        moment! kto spamuje? kde presne? ja o nicom neviem takze by som rad vedel detaily!
        • Re: fok off 22.02.2011 | 16:25
          Avatar m4jkl   Používateľ
          http://www.root.cz/zpravicky/dive-into-python-3-v-cestine-od-cz-nic/

          videl som to tam minimalne este raz
          • Re: fok off 22.02.2011 | 16:44
            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
            dik za info, oznacil som to ako spam, dotycneho poziadam, aby takto nespamoval ine fora, nepaci sa to ani nam.
        • Re: fok off 22.02.2011 | 18:42
          Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
          Milý eMdi, išlo to z môjho PC (ale nebol som bol ja, to je jedno) považoval som to za dôležité a vaše reakcie považujem za prehnané ...

          To m4jkl: už som si urobil na teba názor ...
          G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • Re: preklep 22.02.2011 | 19:09
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
            To m4jkl: už som si urobil na to názor ...

            Teba nepoznám, takže nemám na teba ŽIADNY názor ...

            :-)
            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • Re: fok off 23.02.2011 | 10:50
            da TI   Návštevník
            Co jsi považoval za důležité? Zaspamovat komenáře pod článkem nesmyslným odkazem na tohle fórum? Vždyť ten inteligent, co to tam poslal ani neumí pořádně nalinkovat článek; odkaz, co tam poslal, vedl jen na novou odpověď do diskuse.
            Rozhodně to nebylo poprvé, co na root.cz do komentářů někdo ze zdejších crew, nebo fanboys posílá neužitečný link na tento server. To si neumíte vybudovat čtenářskou komunitu nějakým méně opovrženíhodným spůsobem, než spamováním pod účtem "ad IT"?
            Hlavně že umíte spustit nmap... :-)
            • Re: fok off 23.02.2011 | 11:03
              Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
              No, inteligent a tak si se už vykecal ??


              Čo sa už len také stalo, že sa unúvaš vnášať sem zlobu a zlosť?
              Kto si, keď nechápeš, že teraz už skutočne celá naša čitateľská komunita "zíra" na tieto tvoje riadky ako "Vizír" ?!

              BTW hochu , a hádam si už len nepripisuješ sebe takú dôležitosť, že by sa o tebe dalo niečo cenné dozvedieť cez scan ....
              G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."