Open-source projekt Tox je náhrada za Skype

30.07.2013 | 13:02 | dodoedo | Novinky

V časoch špehovania obyvateľstva zo strany vládnych agentúr je veľmi žiadúce používať na ochranu svojho súkromia zodpovedajúci komunikačný softvér. Open-source (GPLv3) projekt IM-klienta - Tox je najnovšia náhrada za zneužité proprietárne Skype.

    • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 30.07.2013 | 13:24
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      asi základná otázka je kompatibilita. dá sa volať na skype, msn alebo podobnú službu, alebo len medzi ľuďmi čo majú tox?
      • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 30.07.2013 | 13:54
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Je to šifrovaná, decentralizovaná sieť založená na Distributed hash table, bez nutnosti akéhokoľvek nastavenia, alebo registrácie. Kto používa Skype by mal okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Bohužiaľ ma tak raz za rok niekto donúti použiť, ale obmedzím to na nula.
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 30.07.2013 | 15:45
        Avatar Aas   Návštevník
        Skusim odpovedat otazkou. Da sa zo Skype volat na ine sluzby? Alebo z Google Hangouts? Alebo z Office Communikatora? Ak sa jedna o proprietarne protokoly, tak je to pochopitelne. No podpora open source protokolov by sa hodila.
        • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 30.07.2013 | 19:12
          Avatar WlaSaTy   Návštevník
          Zlé jazyky tvrdili že áno. Z tých služieb sa dalo dovolať na iné služby. A tak isto aj posielať správy. Ak si si ževraj zakúpil kredit, tak si mohol volať na telefóny pevných liniek, mobilov a aj zasielať na ne správy. Ale, nikdy som to nepoužil, takže neviem posúdiť.

          Keby som už musel použiť VoIP, tak si vyberiem službu s GPG. A v prípade potreby urobím vlastný artesisk vo VPS. Ale nemám mikrofón.
          • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 31.07.2013 | 09:31
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            napríklad včera som použil skype 2x, a to ho nemám rád. dôvod? chlapík ktorému som robil pc nechcel niečo na telefonovanie, chcel skype. a baba rovnako. jasné že sa dá použiť niečo iné, ale zdá sa mi dosť divné inštalovať viac programov na to, aby sa dalo s niekým dohovoriť.
            • RE: divenie sa ... 31.07.2013 | 11:31
              Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

              " ale zdá sa mi dosť divné inštalovať ... "

                

              Vieš, čo je divné?

              Že tebe sa to nezdá divné.

              G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
              • RE: divenie sa ... 31.07.2013 | 18:34
                Avatar WlaSaTy   Návštevník
                Na svete stále existujú ľudia čo majú zafixované že internet je to modré e,telefón je skype a multimédiá sa prehrávajú v wmp. Jednoducho sa to tak naučili.

                Keby ľudia začali preferovať kúpu zostáv s Linuxom ktoré v sebe obsahujú všetky programy na uvedenú prácu okamžite po zapnutí, tak by nebolo o čom. Ale ani ja nepovažujem za divné že človek chce to, čo vie ovládať a čo mu vyhovuje. Ty tiež nevymeníš vstavanú navigáciu v aute za doplnkovú len aby si mal Android.
                • RE: divenie sa ... 31.07.2013 | 21:06
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                  Kúpiš si auto s Embedded Linuxom a je po starostiach :) Teda už prichádza doba, keď máš na výber aj operačného systému do auta a tu myslím že Linux tiež prerazí.

                  Čo sa týka nainštalovať si slobodný komunikátoru do kompu, ten je zadara, narozdiel od kúpy Android navigácie.
                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • RE: divenie sa ... 31.07.2013 | 22:48
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník
                    Koncový užívateľ vidí zariadenie s deklarovanou funkčnosťou a cenou. Ďalej vidí v prípade potreby návod na použitie. A posledná závažná vec je to, čo zbehlejší volajú kompatibilita.

                    Ty by si nainštaloval ekiga alebo linphone dôchodcovi ktorý má potomka v zahraničí pričom jeho potomok používa výlučne skype? Alebo by si niekomu inštaloval jabber keď má hangout? Alebo by si si vybral kôli GPS za necelú stovku iný model auta keď auto je sto alebo viac krát drahšie? Neverím.
                    • RE: divenie sa ... 01.08.2013 | 00:04
                      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                      Čo sa týka druhého odstavca, to vlastne robím celé roky. Snažím sa nenásilnou formou vysvetliť princípy slobody. No proste sa mi so Skype nedovoláš a keď o to budeš stáť, tak si stiahneš zadarmo nejakého slobodného klienta. Každý nech si postaví hranice svojej slobody ako chce. Nehovorím, že netolerujem aj iné centralizované služby, ale je mi z nich zle.
                      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                      • RE: divenie sa ... 01.08.2013 | 08:11
                        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                        Ja som donútený používať skype v práci na vnútrofiremnú komunikáciu. Inak som zašiel výrazne ďalej. Z počítača zásadne netelefonujem (nemám mikrofón, ťažko by sa to realizovalo). Mobil nevlastním. Väčšinu času trávim na miestach kde aj tak nie je signál. Pod kožou zatiaľ asi nemám čip (i keď detektoru kovov by som úplne neveril).

                      • RE: divenie sa ... 01.08.2013 | 09:50
                        Avatar WlaSaTy   Návštevník
                        Ak je klient limitovaný kompatibilitou, tak mu slobodný a nekompatibilný program rovnakého zamerania bude na nič. A ak klient už má vstavanú funkcionalitu čo mu vyhovuje v nadobudnutom zariadení, tak nebude riešiť doplnkovú investíciu kôli filozofii. To je reálny život. Preto sa stále divím že bežní ľudia odmietajú hotové a funkčné riešenia založené na Linuxe. Dokonca aj na tomto portále som videl otázky typu Kúpil som si NB s (napríklad) SuSe Linux Enterprise Desktop, ako ho preinštalujem na inú distribúciu. Tá otázka bola nasledovaná (voľne preložené) ako vyriešim problémy ktoré som s dodaným SLED nemal. V prípade mladých hračičiek čo majú po škole kopec voľného času to pochopím. Ale, ak má človek viac povinnstí a menej voľného času na hranie, tak sa orientuje hlavne podľa ceny a funkcionality. Preto som bol rád keď sa začal aj na Slovensko dodávať predinštalovaný Linux s garanciou funkčnosti. Ale nechápem prečo to ľudia nevyužívajú.
                        • RE: divenie sa ... 01.08.2013 | 16:38
                          Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ
                          dovolím si nesúhlasiť s vetou : V prípade mladých hračičiek čo majú po škole kopec voľného času to pochopím. V škole sa totiž na počítačových krúžkoch vôbec ale vôbec neučia o počítačoch a prácu s nimi.Dve a viac hodín pravidelne drtia nejaké kánterstrajky a podobné farmárčiny. urobil som im tam jeden pokus. Zobral som im všetky myšky a to ste mali vidieť. No,proste nič ani len spustiť štart. Čo potom chceme od dôchodcov.Chválabohu,tých to aspoň zaujalo a strašne radi sa naučia novým veciam (ak si teda vážený pán platený učiteľ nájde čas ).
                          • RE: divenie sa ... 01.08.2013 | 20:52
                            Avatar WlaSaTy   Návštevník
                            Dovolím si doplniť pôvodný výrok. Hračička je ten, kto má čas na zábavku. Obvykle sú to mladí študentíci ktorím ešte nenalejú a ktorí majú v škole málo učiva.

                            Dospelí ľudia v produktívnom veku považujú aj počítač za nástroj. Tak ako napríklad práčku alebo kladivo. A tak už nich musí niečo vyvážiť náklady na preškolenie. V prípade zadarmového skype je to ťažké. Ľuďom čo si nehajú klúč od domu v plechovke pri kôlni hovoriť o bezpečnosti nemá význam. Im treba dať do ponuky iný typ argumentov.
                      • RE: divenie sa ... 01.08.2013 | 11:47
                        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                        stiahneš si zadarmo klienta... vieš, koľko ľudí to nedokáže? alebo bude hodinu hovoriť dookola že to nedokáže, aj ak je to 5 klikov? dokonca je neuveriteľné množstvo ľudí medzi 12 a 20 rokmi, čo nevedia stiahnuť skype. O starších sa radšej ani nebavme... to je ako keby som povedal jednej pani: - dajte si skype alebo program ABC. Ten je o niečo lepší, ale nedovoláte sa manželovi, dcére, synovi, žiadnej kamarátke, do žiadneho ubytovacieho zariadenia či eshopu a nemá niektoré funkcie, ktoré skype má. Ktoré si vyberiete?
                        • RE: divenie sa ... 01.08.2013 | 13:17
                          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                          Evidentne si zatajil špicľovanie. Inštalácie robím na diaľku. Mám kámoša čo je úplný antitalent na techniku. Poslal som mu inštrukcie, toto stiahni "klik", "Pozor s týmto sa môžeš chváliť, práve ideš kompilovať". Toto len skopíruješ do terminálu taká tá ikonka čo vyzerá ako čiernobiely monitor, vkladaj stlačením shift+insert cd ... potom ďalší riadok ./configure & make, hru spustíš príkazom ... ikonku si vytvoríš ...

                          Práve si sa stal hackerom. "Čo som to robil?". Kompiloval voe, až sa stretneš s tým tvojim kámošom, Widláckym ITéčkárom čo vie klikať po ikonkách, tak mu to povedz.

                          Prv nechcel ani klikať na odkazy, pretože mal strach čo sa stane, vidíš a dnes už ma kompiláciu za sebou.
                          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 30.07.2013 | 14:03
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 31.07.2013 | 16:22
      Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ
      Zdravím....a čo Brosix,dá sa špehovať aj ten ?
      • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 31.07.2013 | 16:39
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Ak pochádza z USA, tak nie "dá sa", ale "musí sa". Poďalšie je to uzatvorená, centralizovaná sieť, to rovno zavolaj do NSA, nech ťa prepoja kde chceš volať.
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 31.07.2013 | 20:58
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

        Ahoj.

        Ano, dá sa.

        :-(

        Brosix nie je riešenie ...

        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
        • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 31.07.2013 | 21:55
          Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ
          Aj som si myslel. :( Zostáva nám teda už len Enigma ale iba ak Nemci nestratili tabuľky :)
          • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 31.07.2013 | 22:46
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

            Gogoľovský smiech cez slzy ...

            ****

            BTW, pozri sa okolo seba, čo vidíš ?

            Svet, ktorý sa oplatí chrániť ?

            Alebo kreténov, ktorí sa rozložia?

            Alebo príchod Antikrista?

            Alebo Fica prezidentom?

            Radšej chráň samého seba, možno budeš prospešný veci.

            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • RE: Open-source projekt Tox je náhrada za Skype 31.07.2013 | 21:03
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        XKeyscore

         Píšem o tom v správach. Sledovať sa dá prakticky už úplne všetko, aj bez indexovania, je to v <sexuálny podpriestor>.

        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."