Pripravované zmeny v správe home adresárov

30.04.2020 | 17:53 | redhawk75 | Novinky

Na rozdiel od súčasného procesu vytvárania používateľov (pomocou príkazov useradd alebo adduser) sa bude systemd-homed spoliehať na vlastný proces vytvárania používateľov. Tento nový spôsob má zjednodušiť vytváranie užívateľov a priblížíť ich k spôsobu správy na Windows.

Celý popis problematiky a aplikácie v článku.

Zdroj: Techrepublic

    • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 30.04.2020 | 19:10
      Avatar redhawk75   Používateľ

      Do spravicky som nechcel pisat, ale som rad za antix a mx linux.

      Dufam ze to chlapci nevzdaju, lebo toto co robi L.P. + RH je na zvracanie

      • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 30.04.2020 | 19:26
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Trochu iný prípad, ale logika je rovnaká.

        Ono to v mainstreame funguje tak. Máš nástroj ktorý roky niečo rieši a rieši to dobre, mapríklad WM. Nejaký mazánek nepozná všetky vymoženosti čo to WM vie a tak si do distra pridá ďalší zbytočný nástroj. Mno a nejak sa to uchytí a zrazu príde nejaký génius a začne vŕtať do toho, prečo je linuxový desktop roztrieštený a aplikácie si kradnú klávesové skratky. Toto ma presne napadlo, keď Stano spomínal problém s F11. Tak spravíme nejaký nástroj, čo to zbytočne bude riešiť. Len pretože sa niekto pasuje na odborníka a nenaštuduje si ako to v pohode funguje už teraz.

        Tak spravme systemd-shortcuts a bla, bla, bla.

        Riešia sa kokotiny, bez toho aby sa pozrelo na skutočné problémy. Áno je to Windejsi vo verzií RedHat.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 30.04.2020 | 21:03
          Avatar redhawk75   Používateľ

          lenze zacinam to vnimat teraz coraz palcivejsie.

          V 1996-2000 pomaly som musel na notebook / desktop kompilovat veci. To znamenalo ze linuxu ani netware ( Novell) sa malo ludi venovalo v "BFU" svete.

          Som osobne rad za rozsirovanie sa GNU/Linux medzi ludi, len toto mi uz nepride koser.

          Proste Home nema co byt rieseny nejakym initom ci ako systemd nazvat.

          Este aj windows ma boot init + kernel + hardware layer + user layer + GUI a tiez ma defacto home a do toho sa gui ani  sluzby na urovni mimo daneho uzivatela neserinkaju.

          systemd tak maximalne zjednodusuje vznik utokov... 

          • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 16:31
            Avatar robo   Návštevník

            Ak napr. teraz akože neverím nátlakovému projektu z dobrého rozmaru (lebo nehrozí Linuxu Koróna 19), keď ide o neplatenú záležitosť (zatiaľ). Teda možnosti by možno boli nielen spyware (ale rovnako je na tom veľkosťou softvéru každý samostatnejší mobilný výrobca), alebo čo ja viem nejaká tzv. patentová bomba, ale ako možnosť či nechcený efekt by mohlo byť aj nejakou (po čase pre nových aj opakovanou) traumatizáciou spôsobiť zmenu hodnôt projektu a cez to zaviesť samozrejme nejaké spoplatnenie pôvodného projektu či jeho časti alebo niečoho na príbuznú tému.

    • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 00:13
      Avatar debian+   Návštevník
      • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 08:45
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ale to si nemusel. Linux konečne dostane pohodlnú správu cestovných profilov, a tu sa človek dozvie že to bude koniec sveta.

        Lebo systemd je tu braný spoločenstvom individualistov ako triedny nepriateľ nehmotného typu. A jeho autor je zas hmotného typu.

        Je mi ich ľúto, nešťastných a zatrpknutých stalkerov.

        • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 11:29
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          tu sa musím pridať, z pohľadu bežného užívateľa (nie profi admina - tam sa nemám prečo vyjadrovať) je systemd pomerne jednoduchý, prehľadný a ľahko použiteľný (oproti sysvinit kde pre mňa vytvoriť nejaký script bolo takmer nemožné)

          rovnako novinka o systemd-homed mi prišla ako dobrá správa, minimálne tá možnosť mať home na USB klúči (alebo v cloude) a možnosť ho použiť kdekoľvek znie super (namiesto nosenia celej distribúcie na klúči a nutnosti rebootovania)

          nikdy som nepochopil hate na systemd (vždy mi to prišlo skôr ako nepáči sa mi to lebo zmenili čo som poznal tak na truc to budem neznášať) a všetky používané argumenty idú mimo sféry bežného užívateľa

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 11:55
            Avatar redhawk75   Používateľ

            tu sa musím pridať, z pohľadu bežného užívateľa (nie profi admina - tam sa nemám prečo vyjadrovať) je systemd pomerne jednoduchý, prehľadný a ľahko použiteľný (oproti sysvinit kde pre mňa vytvoriť nejaký script bolo takmer nemožné)

            suhlasim. ale bezny uzivatel casto nevytvara dalsich uzivatelov. 99% beznych uzivatelov pouziva 1 ucet obcas + root. Mne systemd nevadi na chromebooku (galliumos). vadi mi na pracovnom notebooku pre audit a spravu siete. kde ma casto vyhadzovalo, alebo mi rusilo session a niektore utility mali problem s popisom sietovych adapterov.

            ovnako novinka o systemd-homed mi prišla ako dobrá správa, minimálne tá možnosť mať home na USB klúči (alebo v cloude) a možnosť ho použiť kdekoľvek znie super (namiesto nosenia celej distribúcie na klúči a nutnosti rebootovania)

            tak toto povolit ako admin v sieti si neviem predstavit. Ak by som to v byvalej robote povolil alebo urobil mam hodinoveho padaka.
            Nastastie uz len radim a nerobim.

            nikdy som nepochopil hate na systemd (vždy mi to prišlo skôr ako nepáči sa mi to lebo zmenili čo som poznal tak na truc to budem neznášať) a všetky používané argumenty idú mimo sféry bežného užívateľa

            BFU je jedno ci ma debian, ubuntu, fedoru systemd, sysvinit, openrc, upstart atd.
            tomu vacsinou ide o to, aby mal nejake sw centrum a fungovali mu veci.
            Najviac hlasov ide od adminov. Dovodov je niekolko a na niekolko stran, od filozofie GNU/Linux (co sa vzdy da akceptovat) az po nekompatibilitu v oznacovani hardveru, sietovky kompinovat s BT a SATA radicmi je velmi nestastne. Taktiez mnohe firmy idu este na Debian 5 ci 6.

            preto je velmi dobre, ze sa daju pouzivat veci aj bez LP vymyslov. Tie su sice fajn pre BFU ale v inych oblastiach skor skodia.

            Nehovoriac o sposobe platania bezpecnostnych dier. mnohe su v systemd este z 2017 a to vratane dvoch 10 (very high) a niekolko desiatok 6-8 (critical). za 2,5 roka zaplatanych 8 dier vo zverejnenych dierach, neratajuc navazujuce v DE a jednotlivych distribuciach.

             

          • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 12:00
            Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

            Dost zalezi ako to bude aplikovane, mne sa napriklad nepaci ze mam mat povinne sifrovany home. Aspon ked som cital ten clanok tak mi to z neho vyslo. Tiez sa tam zatial nepise ako sa bude migrovat home z pohladu prenosu na kapacitne vacsie zariadenie ak uz pri vytvarani uzivatela musis zvolit velkost home. No a pri zlyhani procesu overovania sa asi tak lahko k svojim datam nedostanem.

            Je to asi ako prechod na dconf databazu, uz uzivatel nema taku volnost a zalezi ako tvorca distribucie tu databazu nastavy.

            • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 19:58
              Avatar debian+   Návštevník
              Dost zalezi ako to bude aplikovane, mne sa napriklad nepaci ze mam mat povinne sifrovany home.

              Niekomu som instaloval na notebook Linux a dal browser Chromium. Po nahlom vypnuty strateny profil (uklada sifrovane cookies). Bye bye Chromium, presiel na Firefox.

              Proste pri sifrovanom moze prist clovek o vsetko, nie len o cast realne stratenych dat.

              • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 11:11
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                nemyslím že by home bol povinne šifrovaný, bude to len jedna z možnosti - použitie LUKS

                teda dúfam, lebo šifrovanie zo zásady odmietam (najmä na domácom pc na surfovanie internetu)

                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 15:23
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            nikdy som nepochopil hate na systemd (vždy mi to prišlo skôr ako nepáči sa mi to lebo zmenili čo som poznal tak na truc to budem neznášať)

            Keby si sa na systemd a problémy s ním spojené pozrel, tak by si ich videl. Toto je klasický problém väčšiny ľudí, ktorý majú vo všetko hneď jasno a ani netušia o čo ide.

            * Nikto nič nenamietal voči modernému initu ktorý by zapadol, do linuxového ekosystému.

            * Ako priateľsky začali s Linusom a celou komunitou okolo Linuxu? Keď nechceš robiť z normálnych ľudí haterov a z Kay Severs a ďaľších idiotov zlatíčka, tak si do svojho obľúbeného vyhľadávača skús napísať linus torvalds kay sievers

            * Tak keď už sú všetci kamaráti, to je super priateľská pohodička a všetci si radi pomáhajú.

            * Toto bol stále ešte výborný začiatok, keby ... keby nezačali ničiť všetko okolo seba. Čiže spolupráca nula a všetko sa lepí, lepičmi ako vo Windows.

            * It's not a bug, it's a feature nikto nepreslávil viac ako Lennart.

            * Takže najväčši problém je zabitie celého linuxového životného prostredia. Kde si hocijakú komponentu môžeš vymeniť a nahradiť inou, alebo si napísať vlastnú ak na to máš. Teraz je tu monolit, a už to mountuje aj /home, tebe to príde super nápad? To trieska dverami a ideálne si tam pred tresknutím dať hlavu.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 19:55
              Avatar debian+   Návštevník

              Preco by mali byt limitovany starou skolou ak ich obmedzu (vid X server -> Wayland). Skuseny prisli s niecim novym.

              Preco by som sa mal obmedzovat autoritami, ked ma obmedzuju v mojej predstave a kaslu na mna.

              Preco X server sa nezacala vyvyjat skor nahrada? Radsej budeme ohybat?

              Tych preslapov ma GNOME (podpora tem) a KDE z 3.

              Kto ma viziu ako to bude vyzerat IT o 5-10 rokov?

              A aj tu portal?

              Proste stara skola presadzuje svoje a zije na svojom uspechu. A nova si robi co chce (co open-source umoznuje). A medzi tymi generaciami je ciastocna izolacia.

              • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 20:06
                Avatar debian+   Návštevník

                Bedna pisal, ze hocikto sa prida. No pozrime sa ako dopadol Hoferek. Ak na mna kidaju, a do este nemam funkciu a nic nastarosit, co potom ak by som.

                Je rozdiel medzi zdravym a chorim.

                Da sa realizovat aj inac.

                • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 20:48
                  Avatar debian+   Návštevník

                  Bedna pisal, ze hocikto sa prida -> Bedna pisal, ze hocikto sa moze pridat k portalu.

                  • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 03.05.2020 | 19:57
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    PS: IRC nie je FaceBook. Keď si chceš pokecať ostaň tam pár hodín, ja som si odbehol na chvíľu do práce, páč tam cez víkend nikto nie je a momentálne vo fone IRC nepoužívam.

                    Bežné reakcie na IRC trvajú 24hodín. Takže zapnem si IRC, niečo napíšem a nevypínam ho.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 02.05.2020 | 08:13
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                X server -> Wayland

                Namiesto tej šípky má byť správne čiarka.

                Čo ti priniesol prechod na "nový" Wayland?

                PS: Ty mladý a moderný človek (s Waylandom a systemd) nevieš písať s diakritikou? Keď ju budeš používať, tak určite ľahšie zistíš, prečo si tu ľudia z tvojich komentárov robia prdel.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 03.05.2020 | 23:08
              Avatar ra100   Návštevník

              tento koment Linusa na Keya ohladom Keyovho systemd je nadherny -

              Originally Posted by Linus Torvalds -
              Key, I'm f*cking tired of the fact that you don't fix problems in the code *you* write, so that the kernel then has to work around the problems you cause.
              • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 10:06
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                To bolo tesne predtým ako mu zakázali vôbec komunikovať mimo bláznov z systemd :-)

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 11:08
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              znovu žiadny argument o tom ako systemd ovplyvní bežného užívateľa - lebo ho nijak neovplyvní, bežný užívateľ ani nevie že niečo ako systemd existuje

              ja rozumiem že adminom a správcom môže spôsobovať problémy, to je ale mimo mojej sféry

              či je systemd dobrý krok alebo nie nemôžem objektívne povedať lebo poznám pohľad iba bežného užívateľa (môj a mne vyhovuje), ale vychádzam z toho že keby to bolo také zlé tak asi by ho neimplementovala drvivá väčšina "veľkých" distribúcií

              pre mňa ako používateľa je jeden jednoliaty a funkčný systém oveľa priateľskejší ako tisíc malých systémov, veď na rovnakej koncepii funguje aj linxové jadro, ktoré je veľký monolit a nie microkernel

              prečo nebojujete (vy ako odporcovia systemd) teda aj za to aby linuxové jadro bolo microkernelom aby si si na nom mohol čokoľvek kedykoľvek vymeniť, nahradiť alebo sám napísať ??

              ja to nepíšem ako provokáciu, len môj pohľad, nechcem vyvolať hate a flame len mi to príde smiešne takýto boj s veterným mlynom

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 11:55
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                prečo nebojujete (vy ako odporcovia systemd) teda aj za to aby linuxové jadro bolo microkernelom

                Mne sa Linux páči taký aký je, prečo by som mal bojovať za niečo čo nechcem meniť.

                Keď systemd vyhovuje,tak ho používaj, tu nie je čo riešiť.

                Každý máme právo na svoj názor, prečo si nenapísať ako to cítiš. Od jedinej pravdy je tu len jeden. Si šikovný človek a chápem, že ty chápeš :-)

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 11:39
          Avatar redhawk75   Používateľ

          problem je ze bfu je to jedno, techrepublic a aj mne vadi to zasahovanie do prace admina

          doteraz sa to dalo vytvorit cez useradd / adduser. teraz bude treba dalsi balast

          • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 17:31
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Pridanie novej funkcionality nie je zásah do práce Admina, ale je to prácou Vývojára ktorú navrhol Architekt. Občas je to jedna a tá istá osoba, ale pracujúca na viacerých funkciách.

            Svet sa zrúti, lebo bola narušená nemenná štruktúra znalostí odl shcool ľudí, ktorí sa nevedia odprostiť od písania na klávesnici metódou krúžiaceho orla.

            • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 18:45
              Avatar redhawk75   Používateľ

              netrolluj.

              zhrniem poznamky jedneho admina z CR k danej teme:

              1) home dneska snad přenositelný není? Jsem nějak nepochopil vyzdvihování té featury.

              2) Chápu to dobře, že hashe hesel budou přístupné všem? Super nápad...

              3) Jak chcou řešit uživatele jako www-data?

              4) v jsonu bude i group membership? jakože přijdu k cizímu počítači, mountnu flashku kde budu mít, že jsem členem sudo skupiny a bum mám roota?

              • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 19:43
                Avatar debian+   Návštevník

                Moj navrh/predstava.

                1) home dneska snad přenositelný není? Jsem nějak nepochopil vyzdvihování té featury.

                Uroby to user friendly, pre tych kt. maju sifrovane (na inom odiely), cez siet. Pripojis a ides a la plug-and-play. Nemusis este davat trebars prikazy na nastavenie.

                2) Chápu to dobře, že hashe hesel budou přístupné všem? Super nápad...

                Nie. to je v domovskom prieencku. Ale problem bude mat ssh, lebo on potrebuje mat pristup do domovkeho. Portebuje si precitat kluce pri prihlaseny. Ale neprecita, ked priecinok sa desifruje az pri prihlaseni.

                3) Jak chcou řešit uživatele jako www-data?

                Neviem. Napr. nedas sifrovane.

              • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 20:52
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Ale samozrejme, pri triednom nepriateľovi sa vždy hovorí vážne. Ale málokedy s chladnou hlavou.

                A na dôvažok už nebudeš mať nikdy rovnaké UID.

                • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 03.05.2020 | 20:53
                  Avatar robo   Návštevník

                  No neviem, kto si chce skompletizovať pohľad, stačí zadať The Tragedy of systemd do vyhľadávača Youtube. Asi čoskoro nahradím zatiaľ Greenie ako rezervný linuxový systém Antixom alebo MX-om, jediný problém je, že neviem, ktorý z nich mám vlastne radšej...

                  • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 03.05.2020 | 22:35
                    Avatar robo   Návštevník

                    na dovyváženie rovno z protistrany je na YT prípevok SystemD Sucks? try out Devuan! linkujújci v komentári na http://suckless.org/sucks/systemd/ ... teda asi aj Devuan stojí za pozornosť ako alternatíva, najmä ak ide o trvalú inštaláciu.

                    • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 09:35
                      Avatar redhawk75   Používateľ

                      takto nejako to vyzera

                      • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 10:03
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                        Na tomto železe som mal 64bit, pretože 32bit nestíhal dekódovať videá.

                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 10:17
                          Avatar redhawk75   Používateľ

                          64bit mi to nevezme.

                          Ale zatial mi to vyhovuje na cesty.

                          Daco si chlapec uz uzil. Maroko, Egypt, Izrael, Spanielsko, Belgicko, Nikaragua, Mexiko, USA, Honduras, Dominikanska republika.

                          Bez problemu sluzil ako cestovny, teraz ho chudacika uz nechavam len ako obcasny na security veci popripade na bike s externou GPS

                        • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 13:14
                          Avatar redhawk75   Používateľ

                          tak novinka. ten asus vezme MX 18.3 64bit aj antix 64bit. naposledy mi to slo s LM17.1 ale tam to s 1GB ram bolo pomale

                          problem je ze som to vzdy skusal len s LM 19, 18 a Ubuntu (posledne 18,04)

                          Takze vyzera to tak, ze opat, je problem len so systemd distribuciami.

                          • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 15:08
                            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                            Ja som mal na ňom mal antiX Linux 64bit a tiež som sa s ním nacestoval, je super prenosný. On vlastne funguje podnes, len umrel invertor a pretože sa nedá (ľahko) vymeniť, musíš kúpiť celý displej čo má hodnotu celého notebooku.

                            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                            • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 16:04
                              Avatar redhawk75   Používateľ

                              jj ja som kupil rozbity za 8€na burze na Tehelnom. Vymenil a facha skvele dalej. jedine som poskodil citacku SD kariet ale to na cestach nepotrebujem

                              tak ale na Panasonic Toughbook CF-19 U7500 (10") alebo Acer Aspire One ZG5 8,9"  sa ten atom nechyta. Na strane druhej x101ch ma stale povodnu bateriu a vydrz na antixe je do 4,5 hodiny

                              • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 16:20
                                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                Ja som mal tiež výdrž ešte cca štyri a pol hoďky. Momentálne už moc prenosný notebook nepotrebujem. Kúpil som za 20€ na bazoši nejaké HP a to len leží pri posteli a občasne si z neho niečo púšťam. Plus mám firemný Lenovo ThinkPad e560, ktorý už tak dobre prenosný nie je, ale zas umelá inteligencia na ňom frčí :)

                                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 05.05.2020 | 12:30
                          Avatar redhawk75   Používateľ

                          Na tomto železe som mal 64bit, pretože 32bit nestíhal dekódovať videá.

                          tak uz tam je mx 18.3 64bit a na beha ako keby ho za to platili.

                          je pravda ze ten upraveny BIOS 1203 bol uz par rokov na stroji ale kedze som tam len testoval, od 2018 menej beham svetom, tak ma nenapadlo to skusit s antixom / mx na 64bit

                          obcas taketo nevinne poznamky pomozu :D

                  • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 04.05.2020 | 01:39
                    Avatar redhawk75   Používateľ

                    ja mam rad antix s xfce4 :D

                     

    • RE: Pripravované zmeny v správe home adresárov 01.05.2020 | 11:11
      Avatar debian+   Návštevník

      redhawk75, uvodzovky na citovany perex. Oznacuje nie je to tvojim dielom a pripadne za omyly, ty za to nemozes.