Univerzalne bankove IT systemy - 01.

13.08.2002 21:54

Takze vazeny a mily, toto by mala byt prva cast serialu o IT systemoch, ktore zabezpecuju nase drobne. Upozornujem, ze sa jedna o citaciu internej publikacie jednej nasej sk-it banky (alebo skor it-sk?). A jej ziskanie by som charakterizoval ako: neukradnes si - nemas. ;-) Text sa urcite neda charakterizovat ako \"light\" ale to nie je ani cielom. V konecnom dosledku teda prvorade je, aby ste si urobili obraz sami...

Jadro (systemova administracia)

Jadro integrovaneho systemu spravidla obsahuje zakladne integracne komponenty, riadiace tabulky, systemove riadiace funkcie, definicie zakladnych parametrov, oznamovane datove struktury a pod. Ked ide o dosledne integrovany bankovy system, vsetky \"produktove\" subsystemy vyuzivaju (okrem pripadov zamernej redundancie na zrychlenie spracovania) oznamovane spolocne data v jadre systemu, cim eliminuju redundanciu dat a vytvaraju predpoklad na jednoduchu konsolidaciu dat z celeho systemu.
Velka cast dat jadra systemu ma staticky charakter a nastavuje sa uz pri uvodnej instalacii systemu, cim sa vlastne definuje zakladna parametrizacia systemu na prevadzku v danej banke. Neskor sa tieto data podla potreby aktualizuju (napr. pri pridavani udajov o dalsich uzivateloch systemu), v porovnani s dynamickymi (predovsetkym transakcnymi) datami v systeme, ide vsak o malo caste zmeny.

K zakladnym komponentom jadra patri:
- definicia parametrov (tabuliek) korporacie
- definicia uzivatelskych tried a ich parametrov
- definicia jednotlivych uzivatelov
- funkciu ochrany dat a zabezpecenie systemu - tvori spravidla niekolko komponentov:

Autorizacia pristupu do systemu - kazdy uzivatel ma prideleny urcity kluc na vstup do systemu (heslo, ciselny kod, magneticka alebo cipova karta a pod.). Tento kluc moze byt prip. viazany na urcitu pracovnu stanicu.
Pristupove prava - kazdy uzivatel ma (najma na zaklade svojej prislusnosti k uzivatelskej triede) pristup len k urcitym funkciam a/alebo datam v systeme.

Zakaznicky informacny system

Tento system je v integrovanom, zakaznicky orientovanom systeme velmi blizko urovni jadra systemu, pretoze jeho data by mali byt dostupne z kazdeho \"produktoveho\" modulu, resp. z udajov o zakaznikovi by mal byt pristup ku kazdemu uctu (resp. obchodnemu pripadu), ku ktoremu ma zakaznik v banke urcity vztah. Znamena to, ze v zakaznicky orientovanom systeme by nemal existovat nijaky ucet (resp. obchodny pripad) bez zakaznika - majitela.
Preto sa v zakaznickom systeme vedu aj ostatne banky a obvykle aj banka sama resp. jej pobocky a nakladove strediska. Anonymne ucty (ak este v systeme existuju) sa obvykle priraduju bud k specialnym fiktivnym zakaznikom alebo k banke samotnej resp. jej pobockam alebo nakladovym strediskam.
Typicka struktura zaznamu (na urovni obvyklych blokov udajov - detaily jednotlivych udajov sa v jednotlivych systemoch pochopitelne citelne lisia) je v zakaznickom informacnom systeme takato:

cislo zakaznika (napr. sekvencne)
meno zakaznika:
- meno firmy
- meno osoby (titul, meno, priezvisko)
skratene meno zakaznika
ukazovatel na trvalu adresu (do databazy adries)
ukazovatel na kontaktnu adresu (do databazy adries)
telefon/fax
statna prislusnost
priznak \"fyzicka/pravnicka osoba\"
domovska pobocka (+ nakladove stredisko)
kod kontaktneho uradnika banky
relacie k inym zakaznikom (zaznamom v CIF):
- druh relacie (materska/dcerska organizacia, pobocka/zastupenie/reprezentacia, vlastnik, akcionar, clen predstavenstva, manzel/manzelka, rodinny prislusnik, atď.)
- kapitalovy podiel
- cislo zakaznika (ukazovatel do CIF)
relacia k uctom (zaznamom v produktovych databazach):
- druh relacie
- čislo uctu (ukazovatel do produktovej databazy)
- produkt

Fyzicka osoba
rodne cislo
cislo obcianskeho preukazu/cestovneho pasu/povolenia pobytu
datum narodenia
datum umrtia
pohlavie
stav (slobodny, zenaty/vydata, rozvedeny, vdovec/vdova)
pocet zavislych osob
kod vzdelania
kod zamestnania (povolenie)
priznak \"zamestnanec\"
zamestnavatel (prip. ako ukazovatel do CIF)
velkost prijmu (rocny)
priznak \"vlastnik akcii banky\"
rating (hodnotenie bonity)

Pravnicka osoba
ICO
DIC
datum zalozenia
druh pravnickej osoby (s. r. o., a. s., druzstvo, rozpoctova organizacia, obec, cirkev, spolok, atd.)
priznak \"banka, resp. financny institut\"
kod odvetvia (+ kod pre statistiku)
pocet zamestnancov
zakladne hospodarske ukazovatele (za uplynuly rok):
- aktiva/pasiva
- cisty majetok
- obrat
- zisk/strata
rating (hodnotenie bonity)
kontaktne osoby:
- funkcia (riaditel, zastupca, prokurista, atd.)
- cislo zakaznika (ukazovatel do CIF)
- telefon/fax do zamestnania

Doplnkom k databaze zakaznickeho informacneho systemu (ale aj k takmer vsetkym databazam \"produktovych\" modulov) je databaza adries, ktorej zaznamy obsahuju adresy v typickej adresnej strukture (ulica + cislo domu, mesto, PSC/ZIP kod, stat/krajina a ojedinele aj dalsie polozky ako: cislo podlazia, cislo bytu, telefonne a faxove cislo a pod.)
Vazby medzi databazami adries a zakaznickym informacnym systemom su vacsinou len jednosmerne - t. j. ide len o ukazovatele do databazy adries. Vazby opacnym smerom sa niekedy realizuju pre tzv. \"householding\", co je vlastne sledovanie skupin klientov (vacsinou rodin) s rovnakou adresou. Aj \"householding\" vsak mozno realizovat ako relaciu medzi klientmi.
(Na doplnenie: Mimo zakaznicky orientovanych systemov, ktore dnes jednoznacne prevladaju je obcas mozne stretnut sa este s uctovne orientovanymi systemami.
Taky bol napriklad stary bankovy system Statnej banky ceskoslovenskej - ABO, ktore sa este vyskytuju medzi malymi tuzemskymi bankovymi systemami - ak svojou filozofiou vychadzali z ABO. V uctovo orientovanych systemoch vlastne neexistuje uceleny zakaznicky informacny system - udaje o zakaznikoch, ktori maju vztah k uctu, su roztrusene v zaznamoch jednotlivych uctov, resp. v zaznamoch na ne nadvazujucich).

Note: Tolko na uvod. Urcite sa vam predchadzajuci text zdal ako riadne blbosti, ale postupom casu vam to hadam da nejaky zmysel. V dalsich castiach by som chcel napisat nieco o subsysteme vkladov a subsysteme uverovych produktov. Takze zatial...ddaemon