Univerzalne bankove IT systemy - 02.

13.08.2002 21:55

Dnesnu cast by som charakterizoval slovami: Spomente si, co ste podpisovali pri zakladani uctu, platobnej/kreditnej karty, atd., atd.\". Takto by som laicky charakterizoval subsystem vkladov. Naco vsak dalsie zbytocne slova, pozrite sa na to sami! ;-)

Subsystem vkladov

Subsystem vkladov je komponentom, ktory umoznuje vedenie vkladovych uctov z celeho sirokeho spektra vkladovych produktov a spracovanie transakcii nad nimi. Dnes je uz standard, ze prinajmensom zakladne operacie (t. j. hotovostny vklad/vyber a stale castejsie prevod medzi uctami) sa vybavuju on-line real-time, rovnako ako cela skala dopytov o stave uctu, jeho demografickych udajoch, historii a pod. a udrzba (t. j. vykonavanie zmien) aktualizovatelnych udajov. Okrem zakladnych operacii, ktore vykonavaju vacsinou pobockovi uradnici pri priehradkach maju osobitne autorizovani uzivatelia moznost vykonavat on-line real-time aj korekcne operacie (korekcie zostatkov, akumulovanych a uz zuctovanych urokov, zrazok z dane a pod.) a storna (vyrusenia) uz prv zuctovanych transakcii.
Okrem on-line transakcii sa v systeme spracovava aj velke mnozstvo davkovych transakcii, a to jednak z externych vstupov (napr. off-line pobociek, z platobneho styku a jeho interfejsov, zo siete ATM - od MUZO, z Home Bankingu), jednak interne generovanych (prevody pri splatnosti vkladov a pri automatickych splatkach urokov, akumulacia - t. j. denne prirastky nabehnutych urokov, zauctovanie urokov podla vopred zadanych frekvencii, zrazky dani z prijmu, swapy, uhrady servisnych poplatkov a pod.). Tie sa vacsinou spracuvaju v nocnom davkovom spracovani (zahrnujucom spracovanie davkovych vstupov, spracovanie konca dna a spracovanie zaciatku buduceho dna), davkove vstupy mozno prip. spracovat aj v priebehu dna \"na pozadi\" on-line spracovania.

Vykonane transakcie (plati to aj pre transakcie v inych subsystemoch):
- aktualizuju stav uctov
- generuju uctove polozky do hlavnej uctovnej knihy
- vytvaraju zaznam v historii uctov (ku kazdemu uctu existuje jeho historia)
- vytvaraju zaznam v dennom transakcnom zurnali
- vytvaraju zaznam do suboru pre auditora.

Pri transakciach treba rozlisovat medzi datumom zadania do systemu (t. j. datumom spracovania) a datumom splatnosti (valutou), ku ktoremu sa transakcia zuctuje na ucet. Transakcie sa mozu valutovat jednak spatne, jednak do buducnosti (valutacie do buducnosti vsak vela systemov neumoznuje). Pri valutacii do buducnosti musi system transakciu podrzat v akomsi zasobniku na neskorsie zuctovanie, pri spatnej valutacii musi naopak vygenerovat a zuctovat aj korekcnu transakciu pre akumulovany urok (+ prip. dalsie, ak medzi datumom valuty a aktualnym datumom doslo k urcitym transakciam - napr. zuctovaniu uroku, zrazke z dane z prijmu a pod.)
Transakcie obvykle maju schopnost za urcitych podmienok spustat resp. generovat (\"trigger\") dalsie nadvazujuce transakcie - tak, ako uz bolo povedane o spatne valutovanych transakciach. Rovnako mozno spustat aj ine \"netransakcne\" akcie - napr. generacie vypisu z uctu, zvysenie pocitadla na kalkulaciu servisnych poplatkov a pod.
Moderne vkladove subsystemy byvaju komplexne viacmenove - t. j. umoznuju vedenie uctov a zuctovanie transakcii v lubovolnych menach - dokonca aj zuctovanie transakcii v inych menach ako mena uctu. (Viacmenovost byva v modernych systemoch vseobecnou crtou systemu - t. j. zavedena v kazdom \"produktovom\" subsysteme, kde dava zmysel. Preto sa o nej uz v dalsich kapitolach nebudem zmienovat).

Typicka struktura zaznamu (na urovni obvyklych blokov udajov - detaily jednotlivych udajov sa v jednotlivych systemoch pochopitelne citelne lisia) je v databaze vkladovych uctov takato:

cislo uctu
titul uctu
typ/produkt uctu
priznak \"vkladna knizka\"
datum otvorenia uctu
ukazovatel na kontaktnu adresu (do databazy adries)
pobocka (+ nakladove stredisko)
kod uradnika banky
kod blokacie/restrikcie uctu
priznak \"povolene precerpanie\"
povoleny limit precerpania
kod servisnych poplatkov
plan servisnych poplatkov
citace transakcnych poplatkov
sposob vypoctu urokov (+ urokova sadzba)
sposob vypoctu urokov pri povolenom precerpani (+ urokova sadzba)
sposob vypoctu urokov pri povolenom precerpani (+ urokova sadzba)
sposob a frekvencia akumulacie urokov
frekvencia zuctovania urokov
ucet na prevod urokov a/alebo istiny terminovaneho vkladu
sadzba zrazky dane
priznak \"predcasny vyber povoleny/nepovoleny\"
sposob vypoctu sankcii pri predcasnom vybere
frekvencia vypisov z uctu
sposob dorucenia vypisov
minimalny zostatok
minimalny a maximalny vklad
nimimalny a maximalny vyber
termin terminovaneho vkladu
vypovedna lehota
cas na volny vyber
datum vypovedania vkladu
datum splatnosti terminovaneho vkladu/vypovedi
vypovedna suma
priznak \"automaticke obnovenie\"
citac automatickych obnoveni
ciastocne blokacie/rezervacie
typ, pocet a cisla vydanych sekov
blokacia platieb a sekov
priznak \"platobna/kreditna karta\"
autorizacia na inkasne platby
kod spojenia do hlavnej uctovnej knihy
uctovny zostatok
dostupny zostatok
akumulovany urok
vyplateny urok
zostatok vo vkladnej knizke
datum poslednej transakcie

Note: Dovolte mi zdrzat sa akychkolvek komentarov. Myslim si, ze predchadzajuci article bol dostatocne zrozumitelny pre kazdeho. Naviac ved asi kazdy z nas si aspon raz v zivote zakladal v banke ucet?! V dalsej casti Vas oboznamim o subsysteme uverovych produktov. Zatial sa majte...ddaemon