Kto je hacker?

10.09.2004 23:09

Počítačových kriminálnikov ľudia často označujú pojmom hackeri (angl. hackers), lenže kto je to v skutočnosti hacker?

Obyčajne je to posadnutý a nadšený programátor, ktorého záľubou je skúmanie a bádanie dokonalosti rôznych technológií. Význam slova hacker je mimoriadne ťažké definovať. Hackeri majú svoj vlastný jazyk, jedlo, históriu, zmysel pre humor, drogy, operačné systémy, hrdinov a nepriateľov, ale aj etiku. Hacker je súčasťou tejto bohatej kultúry. V dnešnej dobe hlavným príspevkom hackerov je dodávanie vysokokvalitných operačných systémov a aplikácií k nim zadarmo. Aký by bol predsa Internet, keby sme si nemohli stiahnuť freeware cez ftp alebo http a nemohli používať operačné systémy určené na chod týchto aplikácií?

Slovo hacker sa nedá spájať s počítačovou kriminalitou. Toto je relatívne nový pojem, ktorý zaviedli zle informovaní žurnalisti. Informovaní ľudia volajú počítačových kriminálnikov crackermi (crackers), pavúkmi (spiders), útočníkmi (attackers) alebo vandalmi (vandals), no nikdy ich nenazývajú hackermi. Zvedavosť je silná stránka hackerskej povahy a vie doviesť hackera aj na miesta na ktorých nie je potrebné, aby bol, ale ničenie informácií a rušenie súkromia ľudí nie je hackerskou charakteristikou.

Aký je hacker v skutočnosti (protrét hackera podľa J. Randoma)

Výzor:
Inteligentný, otrhaný a roztržitý. Napodiv pri povolaní v kancelárii je viac hackerov chudých ako tučných. Ženy skoro nikdy nepoužívajú viditeľný mejkap a veľa z nich ho nepoužíva vôbec.

Oblečenie:
Obliekajú sa ako post-hippies, t. j. tričká, džínsy, tenisky. Dlhé vlasy, fúzy a brada sú bežné. Nosia kravaty a tričká s intelektuálnymi a humornými sloganmi (ktoré majú len zriedka súvislosť s počítačmi). Majetnejšia vrstva uprednostňuje odev do prírody, ako topánky na túry lesom a košele žltohnedej alebo drevenej farby lesa. Hackeri obľubujú pohodlný odev o ktorý sa musia čo najmenej starať. Vôbec nie sú tolerantní, keď ide o obleky a ostatné spoločenské zvyky. V skutočnosti nie je pre hackerov netypické, že ukončia svoje zamestnanie len preto, aby mohli chodiť v šatách, v ktorých sa cítia dobre.

Štýl komunikácie:
Hackeri používajú veľmi často jednoduchú komunikáciu a ich jazyk je veľmi precízny. Často sa vyjadrujú lepšie písomne než ústne.

Záujmy:
Voľný čas obyčajne trávia čítaním a strávia pri ňom viac času než priemerný Američan pri pozeraní televízie. Čítajú veľké množstvo vecí, ale najčastejšie ich knižnica obsahuje knihy z oblasti vedy a science fiction. Niektoré ich záujmy sú široko spojené a uznávané ich kultúrou: SCI-FI, hudba, šachy, vojnové a logické hry všetkých druhov. Napríklad hry ako Dungeons and Dragons boli extrémne populárne medzi hackermi, no len čo sa dostali do hlavného prúdu a stali sa silne komerčnými, stratili pre nich čaro. Ďalšími obľúbenými záujmami hackerov sú logické puzzle, rádioamatérstvo, lingvistika, čiže jazykoveda a divadlo.

Športy:
Veľa hackerov (dá sa povedať, že väčšina) neholduje športu. Medzi tými, ktorí šport predsa len obľubujú, je záujem o pozeranie športu v televízii nízky, pretože šport je, keď sa niečo vykonáva naozaj a nie keď sa niečo pozerá v televízii. Hackeri sa vždy snažili vyhýbať väčšine skupinových športov (volejbal je výnimkou, pravdepodobne preto, lebo je v ňom málo kontaktu a je relatívne priateľský). Hackerské športy si vyžadujú koncentráciu, silu, výdrž a rôzne schopnosti a hackeri v nich súťažia sami so sebou. Sú to napríklad bojové umenia, cyklistika, pretekanie na aute, paragliding, pešie túry, horolezectvo, letectvo, streľba, plachtenie, jaskyniarstvo, lyžovanie, korčuľovanie, atď.

Vzdelanie:
Skoro všetci hackeri až do svojich teenagerských rokov navštevujú školu alebo sú samoukmi. Hacker samouk sa často považuje (zo strany iných hackerov) za lepšie motivované a viac rešpektované než sú jeho školsky vzdelané náprotivky. Akademické oblasti, v ktorých sa ľudia často prikláňajú k hackerskej kultúre, obsahujú okrem počítačovej vedy a elektrotechnického inžinierstva aj fyziku, matematiku, jazykovedu a filozofiu.

Strava:
Hackeri majú radi korenisté orientálne, respektíve čínske jedlá. Uprednostňujú predovšetkým exotické jedlá, napríklad japonské jedlo fugu (jedovatá ryba) alebo jedlá zhotovené z mäsa veľrýb. Hackeri žijúci na juhozápadnom pobreží uprednostňujú zase mexické jedlá, ale nočným vtákom postačí aj pizza a strava z mikrovlnky.

Postoj k drogám:
Väčšina hackerov nefajčí cigarety a ak užíva alkohol, tak len s mierou. Obmedzené užívanie nenávykových drog, ako cannabis, LSD, psilocybin a oxid dusíkatý, bolo relatívne bežné a ešte aj teraz sa na to pozerajú medzi sebou s väčšou toleranciou než v normálnej spoločnosti. Vo všeobecnosti však hackeri nemajú radi látky, ktoré ich robia hlúpymi a ich najčastejšie používanou drogou je kofeín a cukor na celonočný hacking.

A nakoniec výňatok z hackerskej etiky

1. Všetky informácie by mali byť zadarmo.
2. Prístup do počítačov a všetkého, čo naučí človeka o tom, že ako svet pracuje, by mal byť neobmedzený.
3. Nedôvera k ľudom, ktorí zo seba robia autority a ovládajú ich.
4. Hacker by mal byť posudzovaný podľa hackingu a nie podľa toho, aký je starý, akú má farbu pleti, pohlavie alebo podľa bohatstva.
5. Na počítači sa dá vytvoriť krása a umenie zároveň.
6. Počítač vie zmeniť život k lepšiemu.ddaemon