Príležitostná anonymita zadarmo, trvalá za úhradu

24.07.2006 15:44

Aj keď mnohí ľudia považujú internet za anonymný, nie je to tak ako sa zdá. Ak vás neprezradia informácie odosielané vašim počítačom, prezradiť vás môže váš poskytovateľ pripojenia.

Stačí skombinovať pridelenú adresu počítača s časovým údajom a váš ISP môže vždy identifikovať, ktorý zákazník pripojenie používal. I keď bude pri každom pripojení vaša IP adresa iná, MAC adresa vášho smerovača alebo počítača zostáva nemenná.

Ak si pod pojmom súkromie na internete nepredstavujete návštevu internetovej kaviarne alebo knižnice, potom je najvhodnejším riešením ukryť svoj počítač za smerovač prevádzkovateľa ktorý ponúka anonymitu. Podľa toho akú službu si zvolíte, môžete vystupovať navonok ako účastník mraku anonymných používateľov internetu, alebo ako samostatný systém s vlastnou IP adresou. Záleží iba na vás, či potrebujete anonymne pristupovať k internetovým službám, alebo ich chcete poskytovať.

Je tomu iba niekoľko týždňov, čo sa objavili služby internetovej anonymity i na Slovensku. Ak potrebujete príležitostne vykonať jednorazový úkon s malými nárokmi na objem prenesených dát, použiť môžete „bezplatnú anonymnú linku“ s priepustnosťou 56kbps. Ak sú vaše nároky vyššie (256 / 512 kbps), alebo chcete pevnú IP adresu s priepustnosťou 1024 kbps môžete si za niekoľko stoviek mesačne službu predplatiť.

Základom riešenia je softvérový VPN klient, ktorý vytvorí medzi vašim počítačom a serverom firmy 2GM prevádzkujúcou svoje služby šifrované spojenie. Po overení mena a hesla sa nadviaže spojenie, pri ktorom poskytovateľ služby „utají“ umiestnenie vášho počítača v globálnej internetovej sieti. Existujete, máte svoju adresu, avšak nie tú pomocou ktorej ste sa pripojili k internetu. Výhodou je že ani váš ISP nebude schopný zistiť aké dáta prenášate a s kým komunikujete.

Inštalácia a sprevádzkovanie klienta sú triviálnou záležitosťou. Jednoducho ovládateľnú aplikáciu ktorá sa usídli na taskbare si treba stiahnuť z adresy http://www.2gm.cz/wp/?page_id=12 a nainštalovať podľa skvele dokumentovaného postupu. Nasledujúcim krokom je pripojenie.

Pre testovacie pripojenie použijete kombináciu mena a hesla anonym/anonym. Po niekoľkých sekundách sa červený otáznik na taskbare zmení za zelený a vy ste v utajení. Informácie o svojej novej identite vám prezradí ľubovoľná webová služba, napríklad www.whatismyip.com alebo http://trafficzap.com/iptodomain.php. Ak vyčistíte cache svojho internetového prehliadača, stanete sa pre servery úplne novým návštevníkom.

Platená verzia služby s rozšírenou priepustnosťou ponúka bonusovú službu navyše. Nielenže je prístup k internetu rýchlejší, ale môžete si nadefinovať čísla piatich portov, z ktorých budú prichádzajúce dáta smerované na váš počítač. Znamená to že môžete v istej miere na svojom počítači prevádzkovať nejakú službu, alebo môžete bez problému prevádzkovať rôzne softvéry (napr. PTP klientov), ktoré majú na spojenie špecifické požiadavky – priamu dosiahnuteľnosť vášho PC z internetu.

Tretí variant nesie názov Public IP a ide o riešenie, kedy dostanete pridelenú svoju vlastnú IP adresu, takže kompletná komunikácia prichádzajúca na ňu je smerovaná k vášmu PC. Znamená to že získavate nielen anonymný štít, ale úplne novú identitu.

Keďže riešenie využíva VPN klienta OpenVPN, na počítači môže bežať Linux, BSD, Mac OS X, môže dokonca ísť i o vreckový počítač PDA. Kompletnú paletu služieb sme mali možnosť otestovať i my v redakcii. Prevádzka bola plynulá bez výpadkov, deklarovaná priepustnosť bola neustále k dispozícii takže komunikácia bola zabezpečená a utajená vždy, keď to bolo potrebné.

TIP: Anonymizér môžete použiť i na to, aby ste na verejnom či pracovnom počítači mohli komunikovať bez toho, aby administrátor dokázal sledovať, aké dáta sú odosielané a prijímané vašim počítačom.